Доступність посилання

ТОП новини

Коли Януковича допитають як підозрюваного?


Друга спроба допитати Віктора Януковича в якості свідка у справі розстрілів на Майдані. Минулого разу допит за допомогою відеозв’язку не відбувся, адже конвойна служба не змогла доставити підозрюваних екс-беркутівців до суду через блокування активістами виїзду з СІЗО. Адвокати підсудних та деякі політики заявляють про саботаж з українського боку і не виключають, що повторний допит так само може зірватись. Прокури ж наголошують, що зацікавлені у свідченнях Януковича не менше, ніж сторона захисту. Президент-втікач дав прес-конференцію з російського Ростова, виклав журналістам свою версію подій на Майдані та запевнив, що готовий свідчити на відстані у будь-який момент. В Генпрокуратурі України відкриті провадження, в яких екс-президент є підозрюваним, а не свідком.

Віктор Янукович озвучив свою версію подій, що відбувалась на Майдані . За його словами революцію організували «радикали-молодчики».

Втім екс-президент фактично підтвердив, що просив з Росії про введення військ до України, при цьому він додав, що таке прохання не було реалізоване.

Щодо подій на Майдані, то Янукович заперечує, що має відношення до розстрілів, каже наказу стріляти по мирних мітингувальниках не віддав. Втім додає: шкодує, що не підписав наказ про введення військ для придушення «радикалів» на Майдані.

«Найголовніша помилка, яку я скоїв – не зміг, не знайшов в той час в собі сил підписати наказ про введення військ і оголошення військового стану в Україні. Це був єдиний тоді спосіб зупинити радикалів. Я не пішов на кровопролиття», – заявив Віктор Янукович.

Адвокати підозрюють новий можливий зрив і проти відеозв’язку із підзахисними

Всі учасники провадження зацікавлені в тому, щоб допит відбувся. Принаймні на цьому наголошують всі сторони. Те, що допит не відбувся минулого разу, адвокати екс-беркутівців вважають саботажем з боку української влади.

Не змогли доставити підсудних через блокування виїзду із СІЗО активістами. Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков фактично став на сторону активістів і повідомив, що правоохоронці не будуть вступати в силовий конфлікт із протестувальниками, аби не підігрувати «провокаціям з країни-агресора».

Начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк каже, що забезпечити доставку підсудних мають саме в поліції і висловив сподівання, що цього разу буде врахований минулий досвід та прораховані всі можливі варіанти, аби допит все ж таки відбувся.

Сергій Горбатюк розповів Радіо Свобода, що першочерговим завданням є саме доставка підозрюваних до суду, але у разі неможливості, розглядається ще один варіант – це відеозв'язок з СІЗО до суду. Технічні можливості є і КПК це дозволяє, каже прокурор, але це лише за умови згоди самих підсудних.

Негативно ставляться до ідеї з відеозв’язком із підсудними адвокати екс-беркутівців. Це не передбачено законодавчо у випадку із підозрюваними, адже в такому разі у підозрюваних не буде можливості спілкуватись і радитись із адвокатами, що порушує їхнє право на захист. Щодо зриву допиту, то адвокат Олександр Горошинський вважає, що саботаж походить саме від влади.

«Щодо боязні політиків або державної влади на сьогоднішній день показів Януковича – це є очевидним. Це є страх та побоювання. Вживаються всі можливі заходи, направлені на те, щоб допит не відбувся», – зазначає адвокат.

Коли Януковича допитуватимуть як підозрюваного, а не свідка?

Загалом щодо Януковича відкрито 8 кримінальних проваджень, як раніше повідомляли в ГПУ. Серед них зловживання службовим становищем з корисливою метою (у справі «Укртелекому»), заволодінням державним майном в особливо великих розмірах (комплексом будівель та споруд «Пуща Водиця», урочища Межигір'я, на загальну суму понад 540 мільйонів гривень, одержання хабара під виглядом, від друкарні за написання книги, авторської винагороди в особливо великому розмірі 26,5 мільйонів гривень, заволодіння державним майном – земельною ділянкою лісового фонду у Сухолуччі, щодо законів, ухвалених 16 січня 2014 року: зловживання владою та службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди для себе та узурпації влади). Основне звинувачення – створення злочинної організації та керування нею. Зокрема це стосується і незаконних наказів членам цієї злочинної організації та керівникам правоохоронних органів щодо силового розгону протестів на Майдані, у результаті чого загинуло 78 людей та 180 отримали вогнепальні поранення.

Сергій Горбатюк зауважує, що промови і публічні коментарі Януковича можуть бути враховані в матеріалах слідства, але вони мають загальний характер. Він зазначає, що слідчі ставили б інші питання. Проте російська сторона відмовляє в проведенні слідчих дій та екстрадиції.

Активісти в Києві зірвали допит Януковича (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Російські правоохоронні органи відмовляють на всі запити ГПУ, в яких Янукович є підозрюваним, лише у справі екс-беркутівців проведення допиту Януковича погодили в якості свідка. Разом з тим, Сергій Горбатюк наголошує, що процедуру заочного суду треба вдосконалювати, тож коли в Україні судитимуть Януковича невідомо.

«По окремих епізодах слідство достатньо вже зібрало доказів, щоб направляти до суду. Очний суд – залежить від Російської Федерації, сумніви в тому, що вони видадуть в найближчий час. Тому є процедура заочного суду, хоча і при цьому ми його на лаві підсудних не побачимо. Але треба удосконалювати закон, в чинному є низка порушень міжнародних конвенцій, які створюють умови для можливості наступного скасування такого вироку і звільнення від відповідальності через порушення процедурних питань. Тому важливо, щоб все ж таки Верховна Рада внесла зміни», – наголошує Сергій Горбатюк.

Янукович перебуває в лізингу Кремля ​ політолог

Найближчим часом суду над Януковичем не буде, бо він «перебуває в лізингу Кремля», пояснює політолог Євген Магда.

Експерт вважає, що Росія використовує українського президента-втікача для дестабілізації ситуації в країні, тож про юридичну цінність свідчень не йдеться.

«Це елемент інформаційного впливу для того, щоб показати, що Янукович є лише свідком, щоб показати, що він не винуватий в звинуваченнях, які проти нього висунуті. Тобто Росія досить ефективно використовує той факт, що за три роки після початку Євромайдану українська влада так і не зуміла, фактично, добитися осудження жодного причетного до вчинених там злочинів. Фактично використовує Януковича як подразник для подальших дій і відповідно для впливу на ситуацію в Україні», – вважає Євген Магда.

Позицію міністра Авакова щодо невтручання в дії протестувальників, які блокували виїзд з СІЗО підсудним, політолог вважає неправильною. Адже в демократичних правових країнах подібне неможливо, наголошує Магда і додає, що це лише зайвий раз стає вигідним елементом для російської пропаганди.

Чи зірвуть повторний допит Януковича протести активістів?

Адвокати родин Небесної сотні та Євромайдан SOS закликають активістів не блокувати проведення допиту колишнього президента України Віктора Януковича у справі щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут».

Речник «Правого сектору» Артем Скоропадський в коментарі Радіо Свобода розповів, що активісти їхньої організації не будуть блокувати виїзд з СІЗО, цього разу вони прийдуть до будівлі суду. Щодо активістів інших організацій – «Вільні люди» та «Білий тигр», які минулого разу брали участь в акції, наразі невідомо.

Артем Скоропадський зауважує, що мета активістів була завадити звільненню з-під варти екс-беркутівців, а не зривати допит Януковича.

«Наша задача, щоб не випустили «беркутів». Мені здається, ми впоралися із задачею. Адже ми звернули увагу спільноти на всю цю тему, щоб «під шумок» їх тихесенько не відпустили. Далі будемо дивитись по ситуації», – розповідає речник «Правого сектору».

Активісти блокування СІЗО пояснювали побоюванням, що захист «беркутівців» після свідчень Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу. Через блокування СІЗО засідання суду перенесли на 28 листопада.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG