Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: я не міг віддати наказ на розгін, а з силовиками контактував «згідно з запланованими заходами»


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Колишній президент Віктор Янукович заперечує, що взимку 2013–2014 років міг віддати наказ на застосування сили проти учасників Революції гідності. Про це він сказав під час допиту в режимі відеозв’язку у справі 5 бійців розформованого силового підрозділу «Беркут», що триває у понеділок у Святошинському районному суді Києва.

«Я від самого початку і до кінця був проти застосування зброї і кровопролиття, тому я не міг таких наказів віддавати», – зазначив він.

На запитання, яким чином під час подій Революції гідності він комунікував із міністром внутрішніх справ, головою Служби безпеки та іншими високопосадовцями, зокрема силового блоку, Янукович відповів: «Комунікація відбувалася згідно з запланованими заходами, у яких ці відомства брали участь. Безумовно, під час цих гострих подій я весь час намагався отримати від них відповідь: чому це стається, чому насправді ми бачимо загострення, постійне підвищення температури. Ті доповіді, які були, мене не влаштовували».

Янукович також зазначив, що винуватцями загострень під час протестів узимку 2013–2014 років були «радикальні сили і ті, хто за ними стояв».

Наживо:

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини.

25 листопада Віктора Януковича мав допитувати Святошинський райсуд Києва через відеозв’язок із суду в російському Ростові-на-Дону. Проте через протести під СІЗО підсудних екс-«беркутівців» не змогли доправити до суду. Активісти блокування СІЗО пояснювали побоюванням, що захист «беркутівців» після свідчень Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу. Через блокування СІЗО засідання суду перенесли на 28 листопада.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG