Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на допиті: «Я не знаю, я не пам’ятаю»


Віктор Янукович під час відео-допиту. 28 листопада 2016 року
Віктор Янукович під час відео-допиту. 28 листопада 2016 року

Допит Віктора Януковича відбувся. Він заявив, що не давав наказів щодо силового розгону Майдану. Свої контакти у той період із російськими високопосадовцями Янукович спростовує, або ж каже, що не пам’ятає про них. Аналогічно він відповідав і про свої зв’язки з деякими українськими олігархами. Як опинився в Росії, не зміг пояснити. Янукович у суді бреше, але покарати його за це неможливо, прокоментував допит прокурор.

​Відеодопит Віктора Януковича як свідка у справі п’ятьох екс-«беркутівців» розпочався вчасно та без несподіванок. Активісти цього разу не заважали вивезти підозрюваних із Лук’янівського СІЗО й доправити до Святошинського суду Києва.

Як тільки суд вирішив щодо тривалості допиту й оголосив коротку перерву, ініціативу перехопив генеральний прокурор Юрій Луценко. Він усно оголосив Віктору Януковичу підозру у державній зраді й сприянні російським посадовцям у тому, щоб змінити межі території та державного кордону.

Мова йде про те, що 1 березня 2014 року громадянин України Янукович, перебуваючи на території Росії, склав і підписав заяву й звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням використати збройні сили цієї держави на території України. Цим, додав Луценко, він сприяв веденню війни проти України та анексії Криму. На думку генерального прокурора, Янукович пішов на такий крок, щоб заручитись підтримкою і захистом Кремля для подальшого проживання в Росії.

«Враховуючи те, що Янукович перебуває за межами України, не прибуває на виклики, фактично переховується від правоохоронних органів України, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення про підозру сьогодні, годину тому, надіслано на всі відомі адреси проживання та останнього місця перебування Віктора Януковича, а також буде вручено адвокату останнього», – додав Луценко.

Генеральний прокурор також додав, що «найближчим часом підозра переросте в обвинувальний акт».

Адвокат, що представляє інтереси Януковича в Києві, Ігор Федоренко копію вручення підозри прийняв. Водночас, додав згодом, що це «не дорівнює оголошенню підозри особі».


Студентів на Майдані були одиниці, це була спланована провокація – Янукович

Сам Янукович заявив, що вручення підозри не завадить йому свідчити. За версією подій екс-президента, він відмовився підписувати асоціацію з Євросоюзом, виходячи з інтересів України, адже це було економічно невигідно. Однак, каже, не згортав європейський вектор політики. А вже журналісти «роздмухали» події так, що в суспільстві почались незадоволення. Сам же Янукович, за його словами, хотів мирного врегулювання ситуації.

Загалом усю провину за кровопролиття на Майдані, анексію Криму та війну на Донбасі (яку екс-президент назвав громадянською) Янукович покладає на «радикалів».

«Я переконаний у тому, що люди, які стояли на Майдані, в цьому були не винні. Винні були радикали й ті, хто, умовно кажучи, ними маніпулювали», – сказав він на відеодопиті.

Відповідаючи на запитання, чи давав він наказ про встановлення ялинки на Майдані, яке переросло в жорстоке побиття студентів, Янукович сказав: «Це була спланована провокація. Студентів на Майдані були одиниці. Туди прийшли радикали, які спровокували «Беркут».

Загалом, екс-президент по-своєму трактує роль «Беркуту» у подіях на Майдані. За версією Януковича, цей спецпідрозділ МВС перевищив повноваження, його спровокували «радикали». Саме учасники протесту, за словами Януковича, першими взяли зброю до рук, виставили снайперів на підконтрольних будинках і «палили правоохоронців». Сам же екс-президент на допиті заявив, що не віддавав наказ правоохоронцям стріляти і не знає, хто це робив.

Паралельно з цим розхитувалась ситуація всередині Партії регіонів, говорив Янукович. Всередині політичної сили почала утворюватись опозиція на чолі з Сергієм Тігіпком, який перебував під впливом бізнесмена Дмитра Фірташа й тодішнього глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

«Він (Тігіпко – ред.) відверто мені говорив:«...я з вами згоден, Віктор Федорович, але мене схиляє Фірташ і разом з ним Льовочкін, ... який також, як то кажуть, грав у ці ігри», – додав Янукович.

Щодо ймовірного стосунку Льовочкіна до розгону Майдану Янукович заявив: «Він, можливо, мав до цього причетність. Але якихось доказів у мене не було». Цієї версії дотримується і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Натомість, сам Льовочкін оперативно після заяви Януковича спростував ці звинувачення.

«Незважаючи на те, що Захарченко та інші особи в 2013 році використали всі можливості тодішньої репресивної машини, їм не вдалося підставити Сергія Льовочкіна, оскільки реальна вина за побиття людей у ніч на 30 листопада 2013 року лежить на них», – заявили у його прес-службі.

Янукович під час Майдану дзвонив Медведчуку 54 рази – прокурор

Янукович відповідав також на низку питань щодо інших впливових політиків та олігархів. Наприклад, заявив, що не пам’ятає телефонних розмов із лідером руху «Український вибір» Віктором Медведчуком під час Революції гідності. У відповідь на це сторона обвинувачення заявила, що слідство зафіксувало 54 дзвінки з телефона Януковича до Медведчука у той період.


«У мене телефонів особистих не було. Телефони для зв’язку завжди були у моїх помічників. Якщо і були ці розмови, то, швидше за все, моїх помічників, із ким завгодно. Тому я не пам’ятаю», – сказав на це Янукович.


За словами екс-президента, він також не зустрічався з помічником президента Росії Владиславом Сурковим у своїй резиденції «Межигір’я» у лютому 2014 року. Хоча прокуратура заявляє, що має докази такої зустрічі.

Не згадав також Янукович про телефонну розмову з президентом Росії Путіним у період розстрілів на Майдані, в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року.

«Не пам’ятаю. Гляньте на сайті президента у розділі дзвінків», – сказав він.

Не відповів також про те, як опинився у Криму, а згодом – у Росії.

«Яким чином 23 лютого 2014 року о 3:51 ви опинилися на території Російської Федерації?» – запитав його прокурор.

У відповідь на це Янукович повторив свою версію про те, що на нього організували засідку по дорозі до Криму.

На підсумковій прес-конференції у російському Ростові-на-Дону Янукович сказав, що задоволений тим, що допит відбувся, адже він «давно хотів про все це сказати». Водночас, додав, що для нього важливо, щоб українська прокуратура врахувала його свідчення й почала розслідувати також злочини активістів проти правоохоронців на Майдані. А вручення йому підозри Луценком назвав «спробою натиснути на суд».


«Відповіді були відверто брехливі» – прокурор

«Свідчення Януковича нікчемні. Все те ключове, про що ми хотіли його спитати, або залишилося без відповіді, або відповіді були відверто брехливі», – заявив прокурор Олексій Донський після основної частини допиту екс-президента як свідка.

Прокурор додав, що, не отримавши від Януковича відповідей на ключові запитання або отримавши неправдиві відповіді, стороні обвинувачення «вдалося спростувати все, що каже ця особа».

Янукович нещирий та не хоче говорити – прокурор (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

«Я думаю, ніхто не почув від нього відповіді, як він 23 лютого о 3:51 потрапив до Єйська (Росія), звідки його військовим літаком уже повертали в Крим», – сказав Донський.

Прокурор також повторив спростування щодо свідчень Януковича стосовно його зв’язків із Сурковим, Медведчуком і Путіним.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Адвокати «беркутівців» задоволені результатами допиту

Адвокат обвинувачуваних «беркутівців» Стефан Решко сказав, що почув від Януковича найважливішу тезу для захисту своїх клієнтів: що правоохоронці у період Майдану не керувались у «ручному режимі».

«У ручному режимі правоохоронними органами ніхто не керував. Спеціальних завдань їм ніхто не ставив. Більше того, наскільки я зрозумів, 19 лютого було досягнуто згоду між діючою на той момент владою і протестувальниками про перемир’я. Тому, скажімо, мотиву на силовий розгін Майдану 20 лютого, як це нам закидає сторона обвинувачення, я не вбачаю», – сказав він.


А Олександр Горошинський, інший адвокат «беркутівців», додав, що «почув відповіді на всі питання, які цікавили суспільство».

«За результатами допиту, безумовно, було встановлено факти, які спростовують обвинувачення», – сказав він.

Прокурор Донський підозрює, що запитання адвокатів «беркутівців» були узгоджені з Віктором Януковичем.


«Я вижив, і вимагаю: зека – на нари!» – скандували активісти

Упродовж допиту під стінами Святошинського суду перебували активісти й постраждалі на Майдані. Багато хто з них тримав прапори України й імпровізовані плакати з написами «Я вижив, і вимагаю: зека – на нари!».

Вони закликали Генпрокуратуру довести справу Януковича до суду і засудити його на реальний термін покарання. У крайньому випадку – засудити заочно. Ці активісти виступали проти блокування допиту.

Родичі загиблих на Майдані вимагають ув'язнення Януковича (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG