Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Нікчемні свідчення» Януковича


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

«Я не знаю, я не пам’ятаю». З другої спроби колишнього президента України Віктора Януковича таки допитали. Якщо коротко, то нічого він не пам’ятає та не знає.

– За версією подій екс-президента, він відмовився підписувати асоціацію з Євросоюзом, виходячи з інтересів України, бо це було економічно невигідно. Однак, каже, не згортав європейський вектор політики. А вже журналісти «роздмухали» події так, що в суспільстві почались незадоволення.

– Він нібито не мав повноважень віддавати наказ щодо застосування сили до учасників Революції гідності і на запитання, чи пам’ятає ранок 20 лютого (день розстрілу), Віктор Янукович зазначив, що «нічого надзвичайного в цей день не відбулося».

– Саме учасники протесту, за словами Януковича, першими взяли зброю до рук, виставили снайперів на підконтрольних будинках і «палили правоохоронців».

– До розгону мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року, за словами президента-втікача, міг бути причетний екс-голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін. Сам Льовочкін такі заяви спростовує.

– Янукович заявив, не знайомий ні з з тодішнім командиром «Беркуту» Дмитром Садовником, ні з помічником Володимира Путіна Владиславом Сурковим. Ну і Віктору Медведчуку він 54 рази не дзвонив, про що стверджує Генпрокуратура України. (Пересвідчитись можна у відео)

Наприкінці допиту Янукович попросив вибачення у родин загиблих мітингувальників: «Я хочу перед вами вибачитися, щоб ви зрозуміли і знали, що я робив все для того, щоб цієї трагедії не було».

Сторона обвинувачення ці свідчення назвала нікчемними. «Все те ключове, про що ми хотіли його спитати, або залишилося без відповіді, або відповіді були відверто брехливі… Його свідчення нікчемні, його свідчення ні про що. І по суті відповідати він ні на що не збирався», – сказав представник держобвинувачення, прокурор Олексій Донський. А от адвокати «беркутівців» результатами допиту залишились задоволені.

Під час перерви у засіданні генеральний прокурор України Юрій Луценко усно оголосив Віктору Януковичу підозру у державній зраді та скоєнні низки інших тяжких злочинів. Найближчим часом висунути підозру в держзраді можуть і Миколі Азарову.

Але 12 років тому в цей день Янукович відзначився і в іншому місці. Тоді Янукович і його політичні союзники провели «Сєверодонецький з'їзд депутатів», де вперше прозвучали заклики розколоти країну. Це сталося, коли в Києві через незгоду з підрахунком голосів у другому турі президентських виборів почалася Помаранчева революція. Олександр Єфремов, Борис Колесніков, Євген Кушнарьов, Анатолій Близнюк – основні дійові особи з'їзду, який посіяв зерна сепаратизму, наголошують політологи.

Кадиров теж хоче свідчити. А тим часом у Росії лідер регіону Чечні Рамзан Кадиров заявив, що готовий до допиту у справі вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Арештований Сущенко. Арештований Улюкаєв

Московський суд продовжив арешт українського журналіста Романа Сущенка до 30 січня 2017 року. А також вирішив залишити під домашнім арештом колишнього міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва, обвинуваченого в отриманні хабара.

«Рухи» Саакашвілі і Савченко

Одразу два українських політики заявили про намір очолити політичні рухи та привести їх у Верховну Раду. Екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі провів збори «Руху нових сил». А про намір стати на чолі «Народного руху України» заявила народний депутат Надія Савченко. Експерти скептично оцінюють шанси нових політичних проектів, кажуть про відсутність передумов для дострокових парламентських виборів та нагадують, що чинний закон забороняє політичним рухам чи виборчим блокам брати участь у виборах. Більше про це у матеріалі.

Прощай Фідель. Десятки тисяч кубинців проходили повз виставлену на центральній площі Революції у столиці Гавані урну з кремованими останками Кастро. На одній із будівель на площі вивісили зображення молодого Фіделя з ґвинтівкою заввишки в дев’ять поверхів. (Відео масового прощання з революціонером тут)

Про Кубу очима колишнього українського волонтера читайте в інтерв’ю з Яриною Матвійчук.

Два анонси цього дня:

Сьогодні відбудеться засідання голів МЗС країн «нормандського формату» (України, Німеччини, Франції і Росії). В рамках зустрічі заплановано обговорення «дорожньої карти» з реалізації Мінських домовленостей. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін налаштований до цього скептично. А представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив про неефективність «мінського формату» без США.

Крім того, сьогодні у Брюсселі можуть відбутися спеціальні консультації – так званий тріалог – щодо механізму припинення дії безвізового режиму, від якого залежить і спрощення пересування усередині Євросоюзу громадян України.

Наостанок цього насиченого огляду пропонуємо переглянути відео «Торкаючись, бачу» про те, як незрячі змогли доторкнутися до скульптур видатних українців.

Учіться бачити те, чого не видно. Ну і не вірте брехунам

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG