Доступність посилання

ТОП новини

Ненадання Україні безвізового режиму – це демонстрація недбалості зовнішньої політики ЄС – Саріуш-Вольський


Брюссель – Керівні європейські інституції нині перенесли на наступний тиждень консультації щодо нового механізму припинення безвізових режимів, від якого залежить скасування візових вимог і для українських громадян. Тим часом пристрасті навколо українського «безвізу» у Брюсселі наростають – так само, як і критика на адресу європейських установ, які, на думку низки політиків, недбало використовують візову лібералізацію як інструмент розвитку відносин із сусідами.

​Скасування віз могло б бути дуже потужним інструментом європейської зовнішньої політики, однак цей інструмент використовується надто невміло, заявили нині у Європейському парламенті. І наочна демонстрація цього, з одного боку, – ситуація в Молдові, де, навіть попри «безвіз», впроваджений минулого року, єврооптимізм суттєво страждає, що засвідчили останні вибори проросійського президента. Представник Польщі у Європарламенті, віце-президент цієї установи Яцек Саріуш-Вольський додає, що, з іншого боку, на його думку, зволікання зі скасуванням віз українцям та грузинам – це ще одна демонстрація недбалої європейської зовнішньої політики.

Яцек Саріуш-Вольський
Яцек Саріуш-Вольський

На Україну ненадання обіцяного безвізового режиму чинить поганий вплив та відбиває охоту
Яцек Саріуш-Вольський

«На Україну ненадання обіцяного безвізового режиму чинить поганий вплив та відбиває охоту, – каже Саріуш-Вольський. – Вони кажуть: ми виконали всі критерії, але нічого з обіцяного не отримали. Російська пропаганда, зі свого боку, наголошує: ЄС не виконує обіцянок, тому йдіть до нас, бо ми – ваші надійні партнери».

Тому, додає євродепутат, відсутність впливу «безвізу» на Молдову чи поганий вплив на Україну – все це ознаки недопрацювання в ЄС. Тому дипломатам із Європейської служби зовнішніх дій є над чим поміркувати, каже він.

Недоречна прив’язка «безвізу» до «механізму»

Чимало критики нині лунало в Європарламенті через те, що «безвіз» на вимогу деяких європейських столиць пов’язали із погодженням механізму припинення дії цього режиму на випадок надзвичайних ситуацій.

Критика лунала, зокрема, з боку голови представництва України при ЄС Миколи Точицького, який наголошував, що такого прив’язування не повинно було статися, адже це дві різні речі.

Микола Точицький
Микола Точицький

Це справді несправедливо, зауважують і основний переговорник від Європарламенту в консультаціях щодо цього механізму, євродепутат від Іспанії Августін Діас де Мера, та доповідач щодо українського «безвізу» болгарський європарламентар Марія Ґабріел.

«Як для доповідача для мене найважливіше питання нині – якомога швидше досягти рішення щодо «механізму припинення», – каже Ґабріел. – Однак у Європарламенті ми завжди наголошували, що немає жодних підстав прямо пов’язувати надання безвізового режиму та ухвалення цього «механізму». Врешті-решт, я сподіваюся, що дуже незабаром тристоронні консультації таки розпочнуться».

Саме тристоронні перемовини Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії повинні дати остаточне «зелене світло» цьому «механізмові», який розблокує й скасування віз Україні.

Україна для «безвізу» зробила все і навіть більше Яценюк

Українська сторона неодноразово наголошувала, що Україна виконала всі умови, необхідні для запровадження «безвізу», і закликала Євросоюз невідкладно скасувати візи, виконавши своє зобов’язання.

На це ж у Брюсселі звертає увагу й голова «Народного фронту» Арсеній Яценюк, який мав зустрічі із представниками Європарламенту та головою Європейської ради Дональдом Туском.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Переконаний, що це рішення буде прийняте, для цього є не просто усні зобов’язання, а підписані документи
Арсеній Яценюк

«Дискусія зараз триває між Єврокомісією та Європарламентом з приводу юридичних формулювань так званого механізму припинення «безвізу», – пояснює він.

«Думаю, що юридичні формулювання не повинні ставати на заваді принципам, обіцянкам та нашим спільним цінностям. Переконаний, що це рішення буде прийняте, для цього є не просто усні зобов’язання, а підписані документи. Я бачу політичну волю з боку ЄС нарешті остаточно ухвалити це рішення, бо воно стосується і України, і Європи, і Грузії, та й інших країн», – зазначив у Брюсселі екс-прем’єр-міністр Яценюк, додаючи, що у вівторок планує обговорити ситуацію з візами та «неприпустимість того, що Україна стала заручником європейської бюрократично машини», із головою Європарламенту Мартіном Шульцем.

«Ми свою роботу зробили, а наші європейські друзі пообіцяли зробити свою», – каже український політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG