Доступність посилання

ТОП новини

Перенесення «безвізу» на 2017 рік лише ускладнить справу – експерт


Саміт Україна-ЄС. Брюсель, листопад 2016 року
Саміт Україна-ЄС. Брюсель, листопад 2016 року

Отримає, не отримає, отримає… Ось як коливались очікування України щодо безвізового режиму до кінця цього року, особливо впродовж останнього тижня. А майданчиком, де розігрувалась ця драма, був саміт Україна-ЄС в Брюсселі 24 листопада. Тому зараз знову є надія, що вистражданий українцями «безвіз», який є одним з найчіткіших символів євроінтеграції – може таки стати реальністю ще в цьому році. Але проблема нині не в Україні, а в самому ЄС, який постав перед дуже серйозними викликами, які ледь не загрожують самому його існуванню.

​Саміт в Брюсселі можна назвати самітом розпачі та надії. З одного боку, розпач, бо всі сподівання на те, що 24 листопада Україна вже отримає безвізовий режим з ЄС, не справдились. А саміт надії, бо є ще сподівання, що довгоочікуваний «безвіз» ЄС може надати Україні ще до кінця цього року.

Буквально напередодні саміту Україна-ЄС з’явилась інформація про можливе відтермінування безвізового режиму ще принаймні на півроку – до квітня-травня 2017 року, коли у Франції мають відбутися президентські вибори, і що саме Франція стала ініціатором цієї піврічної паузи.

Президент Європарламенту Мартін Шульц сказав перед самітом, що не лише Франція утримується від ухвалення рішення, а й Бельгія, Італія, Німеччина та деякі інші країни.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

І все ж великим позитивом саміту було те, що завершився він знову оптимістичною часовою обіцянкою, яка влаштовує Київ, – не середина 2017 року, а «безвіз» до кінця цього року.

«Ніхто в Європі не зацікавлений блокувати процес візової лібералізації для України та інших країн. Ми маємо певні суперечки між європейськими інституціями і з деякими країнами-членами щодо механізму призупинення його дії, але, будь ласка, повірте мені, – все це не через погані наміри чи якусь злу волю. І ось чому я все ще вірю, всі ми вирімо, що зможемо завершити цей процес до кінця року і, думаю, це є реалістично і з обережним оптимізмом – і це не є безвідповідальним прогнозом чи передбаченням», – сказав президент Європейської ради Дональд Туск.

М’яч – на боці ЄС

Зараз м’яч перебуває на європейській половині футбольного майданчика. Україні виставляли вимоги і критерії. Вона їх всі виконала й очікує від ЄС, щоб і той тепер стримав своє слово й надав – сказати б – «вистраждану» візову лібералізацію.

Як каже провідний експерт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Пол, питання з «безвізом» нині є політичним, а не технічним, бо навіть механізм призупинення дії безвізового режиму погоджений країнами ЄС вже на 99 відсотків.

Аманда Пол
Аманда Пол

«Але є сподівання, що безвізовий режим буде до кінця року. Але кінець року наближається невпинно.

Якщо ми переносимо це питання на 2017 рік, то це надішле дуже поганий сигнал Україні
Аманда Пол

І якщо ми переносимо це питання на 2017 рік, то це надішле дуже поганий сигнал Україні і, зокрема, українському суспільству щодо того, наскільки ЄС відданий Україні», – каже Пол в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тут питання ширше, звичайно. Чи не стала Україна і питання безвізового режиму заручником внутрішніх проблем Євросоюзу? Чи може ЄС давати собі раду з низкою дуже серйозних викликів, перед якими він постав? Тут і міграційна криза, пік якої, щоправда минув… Тут і тема «Брекзиту», і тема активізації крайніх правих у Європі, і тема єдності ЄС в питанні санкцій проти Росії, яку не так просто тримати...

«ЄС назагал – чи в гарній він формі?

ЄС потрапив під дуже серйозний наступ на свої принципи з боку популістів, націоналістів, євроскептиків та Росії
Петро Порошенко

ЄС потрапив під дуже серйозний наступ на свої принципи з боку популістів, націоналістів, євроскептиків та Росії», – сказав у Брюсселі президент Порошенко.

2017 рік – низка ключових виборів у ЄС

Власне, яка логіка була в питання нібито наполягання уряду Франції на відкладенні «безвізу»? Як пояснюють експерти, уряд в Парижі нібито не хотів, аби безвізовий режим Україні, а з нею Грузії та Косову, надавати нині, бо це, мовляв, дало б додаткових виборчих аргументів проти міграції лідерові «Національного фронту» Марін Ле Пен на виборах наступної весни.

Тут можна додати президентські вибори в Австрії вже незабаром, де вперше з часів Другої світової війни може перемогти крайній правий кандидат, є також тема референдуму в Італії, який може змінити політичну систему країни і призвести до відставки прем’єра Маттео Ренці та його уряду.

Є тема виборів у Німеччині у вересні наступного року і перемога партії канцлера Анґели Меркель не є гарантованою. От така от перспектива, а тут ще й «безвіз» з такою великою країною, як Україна! І це, мовляв, може лише посилити кризу в ЄС, наполягають деякі голоси.

Однак в інтерв’ю телеканалу Euronews днями президент єврокомісії Жан-Клод Юнкер запевнив, що ЄС не опинився перед загрозою самому існуванню.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

«Існування Євросоюзу не є під сумнівом. От кажуть, що німецькі, французькі та італійські вибори загрожують самому існуванню Євросоюзу. Це не відповідає дійсності. Французькі та німецькі вибори не становлять загрози майбутньому Європи, принаймні у тому, що стосується громадян», – сказав Юнкер.

Але Аманда Пол закликає не відкладати «безвіз» на 2017 рік: «Я думаю, що Україна має всі причини бути розчарованою, справді розчарованою, бо виконання умов для візової лібералізації не було легким. Це вимагало волі і важких зусиль.

Є причини очікувати, що безвізовий режим має бути наданий якнайшвидше. Бо якщо ми опинимось на початку 2017 року, це зробить справу більш складною
Аманда Пол

Тому є причини очікувати, що безвізовий режим має бути наданий якнайшвидше. Бо якщо ми опинимось на початку 2017 року, то перед нами – ціла низка виборів, і це зробить справу більш складною».

«Краще пізнати одне одного»

Аманда Пол додає, що справді проблема нині – не в Україні, яка все ж реформується. Проблема зараз – у ЄС і в тому, чи зможе він подолати виклики, перед якими постав.

«Україна завжди мала багато проблем. Але ми сподіваємось, що проблем буде все менше й менше з плином часу. Очевидно, що в останні кілька років ми спостерігаємо нові підходи в Україні в плані серйозності в проведенні реформ – і це позитивно. Але правда така, що ми ще не бачили ЄС в такому кризовому стані з такою кількістю проблем. Тому проблеми двох сторін доповнюють одні одних. Це не найкращий час для такої країни, як Україна, торувати шлях вперед з євроінтеграцією, бо в цей самий час ЄС не може дати собі відповідь на запитання, де він буде через шість місяців чи через рік», – каже Пол Радіо Свобода.

Цікаво, що в інтерв’ю Euronews Жан-Клод Юнкер, відповідаючи на запитання: «У чому найбільша слабкість ЄС?», сказав: «Брак любові, ми не знаємо багато одне про одного. Що люди в Лапландії знають про Сицилію? Що італійці на півдні знають про глибинну Польщу? Нічого! Ми маємо більше цікавитись одне одним».

Тобто, за словами президента Єврокомісії, європейцям бракує знань одне про одного і поїздок одне до одного. То, власне, безвізовий режим з Україною і можливість подорожувати і знати більше одне про одного, і оця от спраглість українців побачити Європу і ближче познайомитись з європейцями – і, навпаки, можливість європейцям ближче пізнати Україну й українців – то чи не сприятиме український «безвіз» виходу з кризи самого ЄС?

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG