Доступність посилання

ТОП новини

Що змінить перерахунок голосів на президентських виборах у США?


Обраний президент США Дональд Трамп виступає проти намагань перерахувати частину бюлетенів, поданих на виборах 8 листопада. Трамп розкритикував свою суперницю від Демократичної партії за готовність її штабу взяти участь у перерахунку. Ці суперечки відбуваються на тлі готовності чиновників у штаті Вісконсин розпочати офіційний перерахунок голосів.

Що змінить перерахунок голосів на президентських виборах у США?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зусилля з перерахунку голосів у США очолює не головний конкурент переможця Дональда Трампа, демократка Гілларі Клінтон, а третя за результатами виборів, кандидатка від Партії зелених Джил Стайн, яка здобула незначну підтримку виборців.

На початку тижня Стайн також виступила із офіційною вимогою перерахувати голоси у Пенсильванії. Це сталося за три дні після того, як вона ж зробила аналогічний запит у штаті Вісконсин. Наприкінці минулого тижня Джил Стайн розмістила на своєму сайті інформацію про те, що її прихильники зібрали 5 мільйонів доларів на проведення перерахунку голосів та інші пов’язані з цим витрати у штатах Вісконсин, Мічиган і Пенсильванія. За її словами, загальна вартість усіх трьох перерахунків становитиме до 7 мільйонів доларів.

У Трампа обурилися участю представників Клінтон у перерахунку

Адвокати Гілларі Клінтон спостерігатимуть за перерахунком голосів. Юрист виборчої кампанії Клінтон Марк Еліас заявив, що рішення приєднатися до перерахунку голосів у штаті Вісконсин ухвалили після того, як команда Клінтон отримала сотні звернень з проханням зробити це. Еліас зазначив, що запити спонукали команду демократичного кандидата розпочати розслідування щодо того, чи було «втручання ззовні» у президентські вибори. Марк Еліас зазначив, що наразі не виявили ніяких «доказів злому чи зовнішніх спроб змінити технологію голосування». Але через незначну перевагу у голосах та явне іноземне втручанням у президентську кампанію, сторона Клінтон вирішила переконатися, що зовнішнього втручання не було.

Новообраний президент США Дональд Трамп різко розкритикував Гілларі Клінтон за те, що її штаб підключився до перерахунку голосів у штатах, де республіканський кандидат переміг з невеликою перевагою. Трамп нагадав, що під час теледебатів Клінтон заявляла, що сторона, яка програла, має прийняти результат виборів, навіть, якщо він їй не подобається.

Соратники Трампа запитують, для чого демократам перерахунок голосів?

«Джил Стайн отримала 33 тисячі голосів у Вісконсині, Дональд Трамп – 1,4 мільйона. 33 тисячі виборців – це не є серйозною спробою змінити результати виборів. Питання до демократів: для чого ви це робите? До речі, а що про це думає президент Барак Обама? У нього залишається 8 тижнів до завершення президентського терміну. Президент Обама та обраний президент Трамп регулярно спілкуються. Вони намагаються рухатися вперед і формувати уряд. Наразі слушний час для Гілларі зробити те ж саме», – заявила менеджер виборчої команди Трампа Келліенн Конвей в інтерв’ю NBC.

Перевага Трампа над Клінтон у штаті Вісконсин становила усього 22 тисячі голосів, у Мічинагі – менше 11 тисяч.

Перерахунок посилить дебати щодо легітимності Трампа?

Експерти ж вважають, що немає практично ніяких шансів, що результати виборів будуть скасовані. Але з перевагою Гілларі Клінтон у загальнонаціональному голосуванні, що перевищила два мільйони голосів, перерахунки можуть посилити дебати з приводу легітимності несподіваної перемоги Трампа.

Під час передвиборчої кампанії у США Росію неодноразово звинувачули у втручанні у виборчий процес на користь Дональда Трампа. У жовтні США публічно звинуватили Росію в організації низки кібератак на американські політичні організації, а також колишніх і нинішніх чиновників. В офісі директора Національної розвідки США та Міністерстві національної безпеки висловили впевненість, що російська влада керувала розсекречення електронних переписок, зокрема і Національного комітету Демократичної партії.

Дональд Трамп систематично відкидав звинувачення Гілларі Клінтон, що Кремль розглядає його як потенційного «ставленика». У Москві також заперечували усі звинувачення щодо причетності до кібератак у США.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG