Доступність посилання

ТОП новини

Про Україну Путін лише натякнув


Володимир Путін перед початком щорічної промови. Москва, 1 грудня 2016 року
Володимир Путін перед початком щорічної промови. Москва, 1 грудня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін виступив 1 грудня зі щорічним посланням до Федеральних зборів Росії. Як зазначають експерти, цього разу виступ російського президента був адресований громадянам всередині країни. Міжнародні аспекти якщо і були порушені, то не прямо.

​Виступ російського президента Володимира Путіна перед Федеральними зборами Росії тривав трохи більше ніж годину. І зводився він до того, що – незважаючи на складнощі – у громадян Росії все буде добре. Що ж стосується інших країн, то названі були США і Японія. Про Україну Путін лише натякнув.

«Чи можна гідно розвиватися на хиткому ґрунті слабкої держави і керованої ззовні безвольної влади, яка втратила довіру своїх громадян? Відповідь очевидна – звичайно, ні. Останнім часом ми бачили чимало країн, де така ситуація відкривала дорогу авантюристам, переворотам, і в кінцевому рахунку анархії. Скрізь результат один – людські трагедії і жертви, занепад і руйнування, розчарування», – сказав Путін у виступі.

Для внутрішнього користування

Експерти звертають увагу, що зовнішньополітичному напрямку була приділена дуже невелика частина виступу російського президента. Політолог, президент фонду «Петербурзька політика» Михайло Виноградов зазначив, що топ-теми державних російських ЗМІ Володимир Путін обійшов своєю увагою.

Михайло Виноградов
Михайло Виноградов

Послання Путіна частково асиметричне медійному порядку денному російських телеканалів, на яких Україна і Америка залишаються ключовими темами
Михайло Виноградов

«Випали майже всі зовнішньополітичні теми, так чи інакше, крім США і Японії, мало про що говорилося, згадувалося. Тому, напевно, послання Путіна частково асиметричне медійному порядку денному російських телеканалів, на яких Україна і Америка залишаються ключовими темами. Я гадаю, що це відмова від публічної радикалізації. Хороші слова важко було про Україну сказати, а поганих він вирішив не говорити», – сказав політолог.

Без Сирії і України

Не торкався Путін у своєму виступі й сирійської теми. А тим часом напередодні з цього приводу на екстрене засідання зібралася Рада безпеки ООН – там, зокрема, обговорювали російські бомбардування сирійського міста Алеппо.

Депутат Держдуми Росії Олег Шеїн скажав, що зміна політичних еліт в Європі і США дає змогу Путіну почувати себе спокійно.

«Що стосується Сирії, я думаю, що частково артикульований спокій щодо відомої дискусії, ініційованої Францією, обумовлений тим, що дискусія ініціюється кабінетом, який навесні піде. Новий кабінет, який, швидше за все, буде представляти Республіканську партію, він навряд чи буде такий наполегливий у сирійському питанні», – зазначив Шеїн.

У своєму посланні до Федеральних зборів Росії Володимир Путін заявив, що, «на відміну від зарубіжних колег», Росія шукає не ворогів, а друзів, і готова до створення стійкої системи міжнародних відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG