Доступність посилання

ТОП новини

Дезертир намагався втекти до бойовиків на БМП, але врізався в дерево – офіційно


Український солдат убив командира і втік до бойовиків угруповання «ЛНР». За офіційною версією, щоб уникнути відповідальності за вбивство. Неофіційно волонтери говорять про диверсію і заплановану заздалегідь операцію. Службове розслідування обіцяють завершити через кілька днів, але слідство триватиме довше.

Український військовослужбовець убив командира і дезертирував. Трагедія сталася на позиціях 93-ї окремої механізованої бригади на Луганщині поблизу Бахмутської траси – сержанта, який командував взводом, вбив його безпосередній підлеглий.

За офіційними даними, саме вбивство стало причиною дезертирства. Після цього рядовий захопив бойову машину піхоти і намагався втекти на окуповану територію, повідомив речник Адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко. Він також наголосив, що майже одразу дезертир потрапив у ДТП, тому бігти довелося пішки.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Прес-офіцер 93-ї окремої механізованої бригади Вадим Вейді повідомив Радіо Свобода, що попередні підсумки внутрішнього розслідування будуть відомі через два дні.

«Наразі проходить офіційне розслідування, після офіційного розслідування відповідь буде опублікована на офіційній Faceboоk-сторінці 93-ї ОМБР. До завершення службового розслідування я не можу коментувати дану ситуацію», – заявив Вейді.

Проте неофіційно волонтери розповідають більше. Як наголосив у коментарі Радіо Свобода Роман Донік, дезертир скоріш за все чекав потрібного моменту кілька місяців і скористався тим, що на позиції поблизу нього залишилася тільки одна людина. Перебіжчик служив у 93-й бригаді близько року, підписав контракт у військкоматі міста Покровьск Донецької області. До цього жив в Одесі.

Роман Донік
Роман Донік

Це не було стихійне рішення. Він готувався до цього 3-4 місяці і знайшов зручний момент
Роман Донік

«Це не було стихійне рішення. Він готувався до цього 3-4 місяці і знайшов зручний момент – з шести бійців його підрозділу чотирьох відправили кудись і він залишився наодинці з командиром. Домовленість із іншою стороною, якщо й була, то вже в останній момент або в процесі, тому що точного часу втечі він знати не міг. Моя думка, що він для цього і йшов в армію», – заявив волонтер.

​За словами Романа Доніка, такі випадки можливі через неякісну роботу контррозвідувальних служб як у військкоматах, так і по місцю служби. На думку волонтера, жертвою перебіжчика міг стати не сержант, а хтось зі старших офіцерів, начальник Генерального штабу або навіть президент, який свого часу відвідував позиції 93-ї бригади.

​Як повідомив в ефірі «Громадського радіо» виконувач обов’язків військового прокурора сил АТО Віталій Панченко, тіло загиблого військовослужбовця було знайдено в одному з бліндажів одного зі спостережних пунктів. Мотиви злочину вивчаються. Наразі у слідства немає інформації, чи перебуває перебіжчик на непідконтрольних територіях.

Раніше волонтери із посиланням на військові джерела повідомляли, що це було не дезертирство окремого військовослужбовця, а напад диверсійно-розвідувальної групи противника, який призвів до вбивства одного бійця і викрадення іншого.

Оновлено: 93-я окрема механізована бригада оприлюднила у фейсбуці своє повідомлення про подію.

Це не перше повідомлення про «дезертирів із української армії» за останній місяць. Наприкінці листопада російські ЗМІ інформували про затримання в Ростовській області нібито трьох військовослужбовців прикордонних військ України – Олега Данилюка, Богдана Білозерова і Руслана Окуня. У прес-службі прикордонних військ України назвали ці повідомлення елементом гібридної війни, але повідомили, що Данилюк демобілізувався навесні 2016 року, а Білозеров і Окунь перебувають у розшуку, причому Окунь – дійсно за дезертирство.

В середині листопада до Росії втік військовослужбовець 92-ї бригади Євген Сергієнко. Російські ЗМІ цитують його заяви про небажання воювати з бойовиками, називають контрактником. Як зазначили у прес-службі 92-ї бригади, він був у частині менше ніж тиждень.

«Людина призивалася до нас у червні, 5 днів у нас була, а потім «СЗЧ» – самовільне залишення частини. І до цього часу людина перебуває у розшуку. За той час, що він пробув у нас у бригаді, навіть не 5 днів, а 4 доби, він вже охарактеризував себе ось такими фразами: «Росія наші брати, ми не можемо воювати із нашими братами, я не буду вбивати своїх рідних», – розповіли в коментарі Радіо Свобода. За останніми даними, Сергієнко попросив у Росії політичного притулку.

У червні 2015 року військова служба правопорядку повідомляла, що за перше півріччя минулого року з української армії дезертирувало близько 100 людей. Зведені дані за 2016 рік поки що не були оприлюднені.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG