Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «безвіз» для українців наближається


Вітаємо!

Домовленість у Брюсселі відкриває дорогу для «безвізу»

Представники Європейського парламенту і Ради Євросоюзу досягли згоди щодо механізму припинення безвізового режиму, від якого залежить початок дії «безвізу» для України і Грузії, повідомив кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі. «Білий дим! Є угода між ЄП і Радою щодо механізму призупинення», – написав Рікард Йозвяк у Twitter. Подробиць він не навів, зустріч відбувалася за зачиненими дверима.

Призидент України Петро Порошенко, регагуючи на домовленість керівництва ЄС, зазначив: «Обнадійливі новини з Брюсселя за результатами моїх постійних контактів з лідерами ЄС. Компроміс щодо механізму припинення безвізу знайдено. Тепер слово за Радою ЄС на рівні послів та Європарламентом».

Чергова зустріч у Мінську

Тристороння контактна група доручила підгрупі з гуманітарних питань підготувати все необхідне для звільнення максимальної кількості людей, незаконно утримуваних на Донбасі, до новорічних свят. «ОРДО заявили, що в них утримується 42 українці. Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян, яких вони запитували в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових», – написала представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко. Втім, наразі представники угруповання «ДНР» заявили про готовність зі свого боку звільнити лише вісьмох заручників. Наступна зустріч групи відбудеться 21 грудня.

Україна-НАТО

Україна є і буде залишатися одним із фундаментальних пріоритерів НАТО. У цьому в Брюсселі переконував голова українського МЗС Павло Клімкін після завершення засідання Комісії Україна-НАТО. Водночас держави-союзниці, попри запевнення у підтримці Збройних сил практичними й дорадчими шляхами, також звертали увагу на рівень корупції і цікавились українським досвідом протидії гібридній агресії з боку Росії. Детальніше про зустріч – у матеріалі нашого кореспондента у Брюсселі.

«Токсичний» Онищенко

Народний депутат із фракції «Воля народу» Олесь Довгий підтвердив факт зустрічей зі своїм колегою, парламентарем Олександром Онищенком у Генуї та в Лондоні. При цьому Довгий не став підтверджувати достовірність оприлюдненого в ЗМІ запису начебто переговорів депутатів. «Запису я не слухав, і слухати не маю наміру, оскільки чудово пам’ятаю цю розмову, її передісторію й обставини», – сказав він. Загалом Онищенко для Банкової стає «токсичним» усе більше, говорять експерти. І, як один із варіантів розвитку подій називають те, що нові скандали завдадуть удару по рейтингу президента та його перспективах на другий термін.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Трамп –​ людина року

Журнал Time назвав обраного президента США Дональда Трампа «Людиною року 2016». Втім, видання назвало його президентом «Розділених Штатів Америки».

«Динамо» розгромило чемпіона Туреччини

Сьогодні ніяк без новин спорту. Київське «Динамо» завершило участь у єврокубках нинішнього футбольного сезону розгромною перемогою над турецьким чемпіоном «Бешикташем». У шостому турі групового турніру Ліги чемпіонів підопічні Сергія Реброва забили шість м’ячів у ворота гостей НСК «Олімпійський» у Києві, а самі не пропустили жодного голу.

Але пристрасті вирували не лише на полі, але й довкола. Перед футбольним матчем і після нього фанати футбольних клубів влаштували бійки (відео). Внаслідок сутичок постраждали 10 іноземців.

Закрила дітей на 9 днів

В одній із квартир Києва 20-річна жінка залишила на дев’ять днів самими своїх дітей: 1-річного хлопчика і 2-річну дівчинку. За повідомленням, хлопчик помер від голоду, його сестра – у лікарні. Слідчі встановили, що, залишивши двох дітей вдома, жінка проводила час зі своїм цивільним чоловіком в іншому районі міста. У жовтні вона народила ще одну дитину, яка живе з цим чоловіком. Затримана пояснила, що ці дев’ять днів вона перебувала із немовлям. Сусіди чули плач дітей щоранку і щовечора і кажуть, що викликали поліцію, «але на прохання двері ніхто не відчинив, і поліція поїхала». У поліції стверджують, що викликів про плач дітей не надходило. ​Крім того, про те, що діти закриті в квартирі, знала і їхня бабуся, яка принесла їм їсти, але не змогла зайти і повернулася додому. Владиславу Подчапко вже заарештували на 2 місяці і порушили справу за статтею «залишення в небезпеці».

Розвал СРСР

Сьогодні 25-річчя зустрічі Бориса Єльцина, Леоніда Кравчука і Станіслава Шушкевича. 8 грудня 1991 року тодішні лідери Росії, України і Білорусі констатували, що Радянський Союз «припинив існування» і заявили про створення Співдружності незалежних держав (СНД). Про те, чим в історії стала Біловезька угода: об’єктивною закономірністю чи «змовою трьох мужиків» читайте в аналітичній статті члена Асоціації українських письменників Сергія Грабовського.

Книга як консерва способу мислення

На завершення ще одна історична дата. Виповнилося 400 років із часу виходу першої книги, надрукованої на землях центральної та східної України – «Часослова». Папір для її видання був виготовлений у містечку Радомишль, де на той час працювала перша папірня (паперова фабрика). Нині в Україні працюють понад п’ятсот видавництв. Втім, у середньому українець читає не більше від однієї книжки на рік. У цьому контексті про книгу як консерву способу мислення роздумує письменник Любко Дереш.

Читайте не лише смс чи рекламні вивіски, а й книги. Саме вона – краща подруга людини!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG