Доступність посилання

ТОП новини

Рада відхилила законопроект щодо спецконфіскації


Верховна Рада відхилила урядовий законопроект щодо спецконфіскації.

Депутати не підтримали ухвалення за основу законопроекту №5142 (щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів), за це рішення проголосували 176 депутатів за мінімально необхідних 226.

Після цього спікер Верховної Ради Андрій Парубій запропонував відправити законопроект в комітет на доопрацювання до повторного першого читання. Після трьох невдалих спроб депутати не підтримали цю пропозицію.

Також Парубій пропонував відправити документ суб’єкту законодавчої ініціативи – в Кабмін, цю пропозицію депутати також відхилили.

Перед голосуванням в Раді міністр юстиції Павло Петренко закликав депутатів підтримати законопроект, оскільки «цей закон поновлює право і справедливість для кожного українця».

У вересні депутати не включили до порядку денного сесії оновлений законопроект про спецконфіскацію.

У липні Верховна Рада України не змогла включити до порядку денного законопроект №4890 щодо особливостей стягнення в дохід держави необґрунтованих активів та активів, власник яких не встановлений.

Законопроектом, зокрема, у Цивільному кодексі України встановлювалося, що право власності припиняється у разі стягнення необґрунтованих активів у дохід держави. Автори законопроекту зазначали, що ухвалення документа дозволить повернути в бюджет кошти, незаконно набуті корупціонерами, а також запобігти вчиненню ними нових злочинів з використанням таких активів.

У Верховній Раді були зареєстровані ще кілька законопроектів щодо спецконфіскації, проте депутати їх не схвалили.

XS
SM
MD
LG