Доступність посилання

ТОП новини

Геращенка, Верховну Раду і сільраду Лощинівки назвали «головними дискримінаторами року»


Правозахисники назвали переможців антипремії «Дискримінатор року». Ними стали народний депутат Антон Геращенко, Верховна Рада України і сільрада села Лощинівка на Одещині. Оголошення результатів відбулося 12 грудня в Києві. За словами організаторів, усіх номінантів запросили, однак жоден із них на подію не з’явився.

У номінації «Найбільш небезпечна законодавча ініціатива» антипремію отримала Верховна Рада за вилучення понять «гендер» і «сексуальна орієнтація» із законопроекту про запобігання домашньому насильству.

Як прокоментував координатор проектів Freedom House в Україні Зорян Кісь, українські депутати перетворили обговорення законопроекту «у повний балаган» замість того, щоб захистити тисячі громадян від домашнього насилля.

Сільська рада села Лощинівка отримала антипремію за «реально ганебний вчинок» – рішення примусово виселити ромську громаду із села. Експертка Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ольга Веснянка сказала: «Вражає, що це може статися не у 2014 році у захопленому проросійськими бойовиками Слов’янську, а на мирній Одещині у 2016 році».

Народний депутат Антон Геращенко переміг у номінації «Язик мій – ворог мій» за пораду Надії Савченко «йти заміж і народжувати, а не займатися політикою» в інтерв’ю виданню «Кореспондент». Журналістка Newsone Уляна Пчолкіна зазначила, що ніхто не оцінює успішність Антона Геращенка як політика базуючись на тому, що він – чоловік, і пообіцяла передати антипремію особисто.

Спеціальну відзнаку отримав ресторан «Якіторія» за найбільш дискримінаційну рекламу – у цій номінації «перемогу» визначило голосування у соцмережах. Як стверджують організатори антипремії, ресторан створив та розповсюдив «сексистську та дискримінаційну рекламну кампанію «Фестиваль японських пельменів гньозда».

Антипремію «Дискримінатор року» вручають із 2013 року. Минулого року «головними дискримінаторами країни» стали Верховна Рада, директор НСК та колишній мер Ужгорода.

XS
SM
MD
LG