Доступність посилання

ТОП новини

Савченко заявила про свою домовленість про обмін полоненими


Надія Савченко, архівний відеокадр
Надія Савченко, архівний відеокадр

Народний депутат України Надія Савченко заявила, що домовилася з ватажками угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, про обмін полоненими у співвідношенні 1 до 4.

Ідеться про 226 людей, які, на її думку, мала б звільнити українська сторона, і 52 людини, яких мали б звільнити сепаратисти, сказала Савченко в ефірі «Громадського» телебачення.

При цьому вона відмовилася уточнити, коли і ким міг би бути здійснений такий обмін.

Савченко також стверджувала, що вважає себе уповноваженою вести такі переговори, бо теж є частиною «держави» і перебуває при владі.

Серед іншого, депутат також підтвердила, що вже не є членом партії «Батьківщина», за списком якої, ще перебуваючи в ув’язненні в Росії, вона була обрана до парламенту.

Наразі не ясні реальні наслідки зустрічей Савченко з сепаратистами, які вона здійснила, як виглядає, від свого власного імені як приватна особа, не маючи ніяких повноважень на це.

Раніше в середу президент України Петро Порошенко розкритикував зустріч Надії Савченко з ватажками сепаратистів і представниками Росії в білоруському Мінську, заявивши, що «такі кроки не несуть користі ані їй, ані країні».

За повідомленнями, Надія Савченко 7 грудня таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Згодом Савченко пояснила, що ця зустріч мала на меті посилити «мінський формат» мирних переговорів щодо Донбасу і зробити його більш дієвим.

Плотницький підтвердив, що разом із Захарченком зустрічався з Савченко в Мінську. За його словами, на зустрічі йшлося про обмін полоненими за формулою «всіх на всіх». «Це треба сприймати правильно, треба розуміти, що весь цей процес іде в рамках мінських переговорів», – заявив Плотницький.

В українській частині Тристоронньої контактної групи, що веде переговори в «мінському форматі», заперечили, що зустрічі Савченко з сепаратистами мали будь-який стосунок до цього формату.

Того ж дня, 7 грудня, перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, що займається й питаннями заручників, Ірина Геращенко повідомила, що в розмовах із офіційними українськими представниками в Мінську сепаратисти відмовилися від обміну «всіх на всіх».

Як написала вона тоді у фейсбуці, угруповання «ДНР» у відповідь на пропозицію віддати їм 228 затриманих українською владою в обмін на 42 українців заявило, що може віддати тільки вісьмох. Угруповання «ЛНР», за її словами, заявило, що має тільки 6 українських затриманих, за звільнення яких воно вимагає понад 440 осіб.

У Верховній Раді України комітет із питань національної безпеки і оборони, членом якого є Надія Савченко, направив звернення до Служби безпеки України стосовно перевірки інформації про зустріч депутата з ватажками угруповань «ДНР» і «ЛНР». Інші члени комітету висловлювали думку, що Савченко може бути варто виключити з його складу і позбавити доступу до державної таємниці.

XS
SM
MD
LG