Доступність посилання

ТОП новини

Я оголосив «мистецьку війну» Путіну – Крамбер


Ілюстраційне фото. Акція протесту проти агресії Росії в Україні та Сирії перед самітом «Нормандської четвірки». Берлін, листопад 2016 року
Ілюстраційне фото. Акція протесту проти агресії Росії в Україні та Сирії перед самітом «Нормандської четвірки». Берлін, листопад 2016 року

Київ – Німецький музикант, виконавець авторських пісень Герд Крамбер разом з українським гуртом Fata Morgana записали пісню, присвячену героям Революції гідності. У 2014 році Крамбер виступав у Києві та Харкові, спілкувався з майданівцями. А тепер музикант з Німеччини навідується в Україну, щоб побачитися з друзями: серед них – не лише музиканти, а й ті, хто боронить Європу на сході України, розповів Крамбер Радіо Свобода.

Я написав пісню, яка присвячена Майдану

– Я написав пісню, яка присвячена Майдану, навесні 2014 року під впливом тих подій, які відбувались на Майдані, у середмісті Києва. За подіями в Україні я спостерігав через інтернет і по телебаченню. Мені сподобалось те, що спершу Майдан був мирним, люди висловлювали свій протест мирно, зібравшись на мітинги у центрі столиці України, а потім і в інших українських містах. Але потім, на превеликий жаль, Майдан став пеклом, люди отримували поранення і забої, і це мене шокувало. Адже все це відбувалося в Європі!

– Чи Ваші друзі, колеги, Ви самі розуміли, що вивело українців на Майдан?

Я переконаний: Європа – це мати для України, більшість українців розділяють наші європейські цінності

– Так, у Німеччині, в інших державах-членах Євросоюзу ЗМІ писали про те, як тодішній президент України Віктор Янукович обкрадав державу і як він говорив про євроінтеграцію, а в результаті відмовився підписувати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Мені це боліло, тому що я переконаний: Європа – це мати для України, більшість українців розділяють наші європейські цінності. Я раніше написав пісню «Мати Європа», там ідеться про єднання європейських народів, і це актуально для України та українців. Я народився на території колишньої НДР і брав активну участь у мирних маніфестаціях на підтримку європейських ідей перед тим, як впав Берлінський мур, тож я підтримую бажання молодих українців – жити в європейській Україні.

– А чи впав «мур» між сучасними Україною та ЄС, як Ви вважаєте?

Донині у нас можна знайти прихильників старої НДР. В Україні, мені здається, ви зараз переживаєте щось подібне

– Поки що ні, тому що і в Євросоюзі, і в Україні є люди, сказати б, з «Берлінським муром» у голові: європейці побоюються, що українці не стануть «стовідсотковими європейцями», а серед українців є люди, котрі досі ностальгують за періодом СРСР. Коли ми, східні німці, проголосували за Європу, зруйнувавши мур у Берліні, ми хотіли кращого життя, свободи, реформ, єднання німців. І тим більш дивно, що донині у нас можна знайти прихильників старої НДР. В Україні, мені здається, ви зараз переживаєте щось подібне. І якби не прийшов на схід України російський президент зі своїм «обмеженим військовим контингентом» (це ж так під час афганської кампанії називали у Москві?), українці здолали б стару систему значно швидше.

– Якщо говорити про Німеччину, то як пересічні німці – не політики чи науковці – ставляться до подій на сході України?

У Німеччині вистачає політиків і бізнесменів, які не проти проміняти незалежність України на свою ділову залежність від російських партнерів

– На сьогодні, на жаль, можна казати, що не всі німці, і не всі пересічні жителі Євросоюзу адекватно оцінюють те, що відбувається в Україні. Адже ми звикли до високого рівня життя і захисту наших прав з боку держави, і більшість з нас цікавлять здебільшого повсякденні проблеми. До того ж, не варто забувати про вплив російської пропаганди і про те, що у Німеччині вистачає політиків і бізнесменів, які хочуть поновити стосунки з Росією, які не проти проміняти незалежність України на свою ділову залежність від російських партнерів.

– Тобто, міжнародними подіями люди не особливо цікавляться?

– Щодо реагування на міжнародні події, то у ці дні ми всі шоковані жорстокими бомбардуваннями цивільного населення у Сирії.

Тисячі людей залишають схід Алеппо (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Українська проблематика не є у пріоритеті, що, тим не менше, не означає, що боротьбі українців за територіальну цілісність і європейський вибір людей не обходить. Ми співчуваємо українцям і намагаємось українців підтримувати, хто як може: хтось збирає речі і пересилає через гуманітарні та волонтерські організації в Україну, хтось пише листи німецьким політикам, щоб підтримували Україну. А я веду свою «мистецьку війну» проти президента Путіна.

– Що це означає?

Я написав листа президентові Росії Путіну, в якому чітко вказав: Крим – це Україна, ніхто не має права порушувати суверенітет України та її територіальну цілісність, тож ідіть геть, пане Путін

– 3 березня 2014 року я написав листа президентові Росії Путіну, в якому чітко вказав: Крим – це Україна, ніхто не має права порушувати суверенітет України та її територіальну цілісність, тож ідіть геть, пане Путін. Я відправив листа на його сторінку у мережі Facebook. Люди в Україні хочуть жити достойно, хочуть повернутись до матінки-Європи, бо вони є частиною цієї цивілізації, і не Росії вирішувати, чого хочуть українці, я так вважаю і про це писав. Серед моїх українських друзів – музиканти, журналісти, які або воювали, або зараз воюють на Донбасі, щоб повернути мир в Україну, і я під час кожного свого виступу на цьому наголошую: панове, зараз на сході України ідуть бої за те, щоб схід Європи і вся Європа жила у мирі! Я виступаю за мир, але я розумію, що так трапляється: мир доводиться виборювати, іноді із зброєю.

Я ж виборюю мир так, як вмію – я співаю пісні, які присвячую Майдану, присвячую Україні

Я ж виборюю мир так, як вмію – я співаю пісні, які присвячую Майдану, присвячую Україні. І я хочу, щоб обидві сторони конфлікту, щоб люди, які перебувають по різні сторони від лінії розмежування, змогли домовитись між собою. Я не хочу, щоб у Європі точились бої і лунали вибухи, щоб гинули люди, і я у своїх піснях закликаю до миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG