Доступність посилання

ТОП новини

Після заяви Онищенка щодо Жванії будуть й інші – експерт


Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради. Архівне фото
Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради. Архівне фото

Чергова гучна заява депутата-втікача Олександра Онищенка – місце у парламенті йому коштувало 6 мільйонів доларів. Ці гроші, за словами Онищенка, він начебто заплатив Давиду Жванії, який на парламентських виборах 2014 року входив до керівництва виборчого штабу «Блоку Петра Порошенка». Сам Жванія наразі не коментував звинувачень Онищенка. У НАБУ ж повідомили про ймовірність допиту Давида Жванії щодо цієї ситуації. А в Адміністрації президента України назвали слова Онищенка «вигадкою».

​Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник припускає, що після останніх заяв народного депутата Олександра Онищенка Давида Жванію, який на виборах 2014-го входив до керівництва виборчого штабу БПП, викликатимуть на допит.

Артем Ситник
Артем Ситник

Зараз у світлі нових заяв Онищенка також будемо викликати Жванію і також буде проводитися його допит
Артем Ситник

«Зараз у світлі нових заяв Онищенка також будемо викликати Жванію і також буде проводитися його допит», – сказав Ситник у коментарі Радіо Свобода.

Він також зазначив, що у НАБУ розглядають можливість проведення допиту Онищенка, який перебуває за межами України, по скайп-зв’язку.

Наразі Давид Жванія не відповідає на телефонні дзвінки Радіо Свобода.

Олександр Онищенко заявив журналістам програми «Слідство.інфо», що за місце у парламенті дав 6 мільйонів доларів Давиду Жванії.

Давид Жванія
Давид Жванія

Журналісти також показали інтерв’ю члена виборчого штабу БПП Артема Біденка, який підтвердив, що Жванія на виборах 2014 року вирішував непублічні фінансові питання президентської політичної сили.

Водночас після оприлюднення розслідування Біденко написав на своїй сторінці у Facebook, що «вже давно спростував коментар дворічної давнини, який знову використав у розслідуванні Дмитро Гнап».

«Я коментував чутки і мої слова фактично вирвані з контексту», – написав він.

На телефонні дзвінки Радіо Свобода Артем Біденко не відповідав.

Охендовський і Адміністрація президента заперечують звинувачення

Тим часом голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявляє, що ніхто до нього не звертався щодо реєстрації кандидатом в народні депутати Олександра Онищенка у 2014 році. Він наполягає на законності реєстрації Онищенка кандидатом у депутати.

Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

«Коли він подавав повторно документи в ЦВК, він дійсно заходив до мене в кабінет. Ні на кого він не посилався, тому що в цьому не було необхідності. Він просто сказав, що зрозумів свою помилку щодо подачі документів перший раз, подав новий комплект документів і запитав, коли можна чекати розгляду цього питання ЦВК. На що я відповів, що питання буде розглянуте в установлений законом термін, тобто, не пізніше, ніж на 5-й день із дня подання документів», – розповів Охендовський.

Голова ЦВК запевнив, що відповідей щодо перспектив розгляду документів він Онищенку не давав і давати не міг, оскільки питання реєстрації кандидатів у депутати вирішується не головою ЦВК, а комісією шляхом колегіального розгляду.

У прес-службі Адміністрації президента також спростовують заяви Онищенка, заявляючи, що вони «не відповідають дійсності і є вигадкою підозрюваного».

Чому БПП «злив» округ Онищенка?

Народний депутат Сергій Лещенко, який пройшов до парламенту за списками БПП, переконаний, що Олександр Онищенко таки був залучений у корупційні схеми.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Дуже показовим є момент, який непрямо підтверджує слова Онищенка, що в окрузі, де він балотувався, а це округ у Київській області, де на той момент рейтинг БПП був дуже високим, не було висунуто жодного кандидата від «Блоку Петра Порошенка»
Сергій Лещенко

«Дуже показовим є момент, який непрямо підтверджує слова Онищенка, що в окрузі, де він балотувався, а це округ у Київській області, де на той момент рейтинг БПП був дуже високим, не було висунуто жодного кандидата від «Блоку Петра Порошенка». БПП цей округ залишив голим. Чому вони злили цей округ? Думаю, що розгадка є якраз у словах Онищенка, що він заніс 6 мільйонів доларів, щоб йому дозволили обратися депутатом. А те, що Жванія тоді працював певного роду «колектором» зі збору коштів для виборчої каси БПП – то ця інформація циркулювала й раніше, а зараз знову підтверджена», – каже депутат.

За словами Сергія Лещенка, під час минулої парламентської кампанії було близько десяти округів, де «Блок Петра Порошенка» не виставив реальних кандидатів, попри високі рейтинги політичної сили.

Не без позитиву

Політичний експерт Віктор Небоженко вважає: цілком ймовірно, що інформація Олександра Онищенка є правдою. При цьому, він додає, за нею слідуватимуть й інші гучні заяви депутата-втікача.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Під новим антикорупційним брендом «грішника, що розкаявся», Онищенка може з’явитися багато інформації, яка зводитиметься до того, що українська еліта загрузла у корупції і не хоче впроваджувати реформи
Віктор Небоженко

«Під новим антикорупційним брендом «грішника, що розкаявся», Онищенка може з’явитися багато інформації, яка зводитиметься до того, що українська еліта загрузла у корупції і не хоче впроваджувати реформи. А цей факт про 6 мільйонів доларів поєднуватиметься з наступною порцією компрометуючих матеріалів, які підтверджуватимуть один одного», – зазначає Віктор Небоженко у коментарі Радіо Свобода.

Але цю ситуацію експерт вважає позитивним сигналом щодо трансформації України.

«Якщо є підозра НАБУ Охендовському, що він брав гроші у Партії регіонів, то таким чином відбувається нейтралізація двох корупційних моментів – корупція всередині парламенту і корупція щодо реформування парламенту – вибори. У цьому я бачу певну системність. Якщо це навіть збіг, то це дуже добре. Це доводить те, що українську еліту підштовхують до некорупційних форм взаємодії як з владою, так і з населенням», – наголошує Віктор Небоженко.

У 2014 році Онищенко як самовисуванець пройшов до Верховної Ради у виборчому одномандатному округу №93 у Київській області. Тепер, за даними НАБУ, Онищенко є фігурантом розслідування щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням». Сума, що фігурує у цій справі, – 3 мільярди гривень, з цього приводу уже затримані 12 людей. Онищенко називає звинувачення проти нього фіктивним.

Між тим цього тижня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що підписав письмове повідомлення про підозру Охендовському у справі про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG