Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії заявляє про завершення евакуації з Алеппо, попри застереження ВООЗ


Колона транспорту, який вивозив людей зі східної частини Алеппо, 16 грудня 2016 року
Колона транспорту, який вивозив людей зі східної частини Алеппо, 16 грудня 2016 року

Російські військові заявляють, що евакуацію з утримуваної повстанцями території сирійського Алеппо «завершили». Як заявили в Міноборони Росії, всіх жінок і дітей вивезли зі східного Алеппо.

За повідомленням, сирійські урядові сили проводять операцію проти останніх повстанців, які залишилися в місті. Водночас агенція Associated Press повідомила, що ніяких доказів цьому немає.

У заяві російської сторони йдеться про те, що окремі «радикали» залишилися у східній частині Алеппо і ведуть вогонь по сирійських урядових силах.

Водночас головний представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Сирії Елізабет Гоф заявила, що в оточених районах Алеппо досі залишається значне число жінок і немовлят, дітей віком до 5 років, які мають бути евакуйовані.

За словами Гоф, евакуацію цивільних і поранених 16 грудня припинили, а гуманітарним організаціям і їхньому транспорту без пояснень наказали залишити територію.

«Я припускаю, що повідомлення надійшло від росіян, які ведуть спостереження за територією», – сказала вона.

Гоф висловила сподівання, що припинення евакуації є лише тимчасовим і що процес поновиться найближчим часом.

Раніше 16 грудня евакуація цивільних і повстанців із утримуваної повстанцями частини сирійського Алеппо знову припинилася – на тлі повідомлень про порушення перемир’я. Сирійський уряд заявив, що припиняє евакуацію, бо повстанці обстріляли колону з біженцями, коли вона залишала Алеппо. Водночас представники повстанців і проопозиційний телеканал Orient TV заявляють, що шиїтські бійці, які воюють на боці уряду Сирії, обстріляли колону автобусів, що залишали Алеппо. Наразі невідомо, на скільки часу оголошена пауза в евакуації.

Евакуацію проводили в умовах дії угоди про перемир’я, досягнутої за посередництва Росії і Туреччини, після того, як сили президента Сирії Башара Асада і їхні союзники витіснили повстанців із більшості районів східного Алеппо. Цей наступ різко критикували ООН і західні уряди через численні жертви серед цивільного населення. Зокрема, держсекретар США Джон Керрі заявив, що дії Асада в Алеппо «нічим іншим як різаниною» назвати не можна.

Чотири сирійські операції звинуватили Росію, ключового союзника Асада у понад 5-річній громадянській війні в Сирії, у причетності до воєнних злочинів. У листі до слідчої групи ООН щодо Сирії організації заявили, що внаслідок російських авіаударів в Алеппо загинули близько 1200 цивільних, 380 з яких – діти.

XS
SM
MD
LG