Доступність посилання

ТОП новини

Націоналізація «Приватбанку»: конфлікт між Порошенком та Коломойським?


Україною прокотився черговий шквал чуток про націоналізацію «Приватбанку», одним із найбільших акціонерів якого є Ігор Коломойський. З’являлася інформація, що це могло бути оголошено вже 16 грудня. Згідно з іншими джерелами, це може відбутися наприкінці грудня. Інформація про можливу націоналізацію спричинила паніку серед клієнтів цієї банківської установи. У «Приватбанку» спростовують ці чутки. Експерти ж зазначають: це питання і справді наразі вирішується.

На початку грудня голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що до кінця року має бути завершена перевірка програми докапіталізації «Приватбанку», після чого буде зрозуміло, чи виконав банк поставлені перед ним завдання.

У «Приватбанку» спростовують чутки про можливу націоналізацію.

«Чергова інформаційна атака на найбільший український банк – «Приватбанк», пов’язана з «псевдонаціоналізацією» банку, у першу чергу спрямована на клієнтів банку і є спробою дестабілізації політичної ситуації в країні», – мовиться у повідомленні цієї банківської установи.

Націоналізація – перехід банків у державну власність, йдеться про більшість акцій, що дозволяє державі повністю керувати процесами у банку.

Націоналізація вимагає від держави заплатити гроші попередньому власнику. Якщо правильно буде визначена ціна, то, можливо, він і нічого не втратить
Володимир Лановий

«Націоналізація вимагає від держави заплатити гроші попередньому власнику. Якщо правильно буде визначена ціна, то, можливо, він і нічого не втратить. А статус націоналізованого державного банку дозволяє допомогти цьому банку грошима з бюджету. У всякому випадку в українській дійсності таке дозволено», – каже Радіо Свобода екс-міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Чи потрібна націоналізація «Приватбанку»?

Це лише логіка особистих стосунків між президентом України та власниками «Приватбанку»
Андрій Новак

На переконання голови Комітету економістів України Андрія Новака, для націоналізації «Приватбанку» наразі немає ні економічного, ні фінансового підґрунтя. «Це лише логіка особистих стосунків між президентом України та власниками «Приватбанку». Напевно, між ними є певний конфлікт по лінії бізнесу. На найпростішому рівні це схоже на те, що президент України хоче здійснити перерозподіл банківської системи на користь своїх банківських структур і використовує для цього повністю підконтрольний собі Нацбанк», – вважає він.

Андрій Новак
Андрій Новак

«Якщо дійсно відбуватиметься націоналізація, то українській державі за рахунок платників податків доведеться докапіталізувати його на суму понад 100 мільярдів гривень, інакше він не зможе виконувати зобов’язань перед своїми вкладниками. При цьому слід зазначити, що «Приватбанк» має найбільш розгалужену систему своїх філіалів, має найбільшу фізичну кількість вкладників і найбільшу кількість користувачів платіжними системами цього банку», – додає Новак.

Що націоналізація означатиме для клієнтів банку?

Приблизно 50% громадян України використовують платіжні системи «Приватбанку», кожен третій – вкладник цього банку чи користувач кредитом.

Якщо ж націоналізація проводитиметься «цивілізовано», то всі зобов’язання перед вкладниками має виконувати новий власник, наголошує Андрій Новак.

«Якщо ж напівдико, то буде повторення історії з десятками українських банків, які були ліквідовані за останні 2 роки зі втратами вкладів і надією на компенсацію лише у межах формули Фонду гарантування вкладів до 200 тисяч гривень і не більше», – каже Новак.

Навіщо проводити докапіталізацію?

У жовтні у МВФ заявили про необхідність докапіталізації 12 банків в Україні. НБУ провів діагностику найбільших 39 банків. Перевірка засвідчила, що дефіцит капіталу відчували 28 банків, серед яких – і «ПриватБанк». Утім, Володимир Лановий вважає цей підхід за нинішніх умов неправильним.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Чому Національний банк і МВФ вимагають, щоб зараз вклали гроші у банки? Що вони пропонують: промисловість «лягла», але це нас не турбує, давайте несіть гроші у банки, щоб докапіталізувати їх
Володимир Лановий

«Чому Національний банк і МВФ вимагають, щоб зараз вклали гроші у банки, збільшивши їхній капітал? За яких обставин? За обставин кризи, коли у країні немає грошей, коли підприємства збиткові. Хто сказав, що це правильне вирішення проблеми? Що вони пропонують: промисловість «лягла», але це нас не турбує, давайте несіть гроші у банки, щоб докапіталізувати їх. Але ж банки потрібні для промисловості, а не промисловість для банків».

Чутки про можливу націоналізацію «Приватбанку» упродовж останніх двох років з’являлися кілька разів.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG