Доступність посилання

ТОП новини

Криза у польському Сеймі вивела на вулиці міст тисячі людей. Усе почалося з протесту журналістів


Протестувальники під будівелю польського парламенту. Варшава, 19 грудня 2016 року
Протестувальники під будівелю польського парламенту. Варшава, 19 грудня 2016 року

Варшава – У Польщі – парламентська криза. Четвертий день поспіль – від минулої п’ятниці – депутати опозиції блокують трибуну Сейму. Вони вважають, що польська партія влади «Право і справедливість» руйнує парламентську демократію країни та обмежує свободу слова. Протягом вихідних на підтримку опозиції у багатьох містах Польщі відбулися масові акції протесту. На вулиці вийшли й прихильники польської влади. З одного й другого боку на адресу опонентів лунають вкрай емоційні звинувачення у порушенні права, а також обіцянки відстояти свої погляди на вулиці.

​Третій день поспіль Польща живе подіями у Сеймі та довкола нього. У суботу й неділю на вулиці Варшави, Кракова, Познані, Любліна, Лодзі та інших міст вийшли тисячі учасників та прихильників опозиційного до влади «Комітету захисту демократії». Вони стверджують, що правляча в цій країні сила згортає демократію, порушує Конституцію і вимагають зупинити цей процес.

Поштовхом до демонстрацій стали події, які мали місце у Сеймі минулої п’ятниці. Того дня опозиція солідаризувалася з польськими журналістами, яким партія влади збирається обмежити доступ до парламенту. Представники польських ЗМІ саме проводили біля Сейму акцію протесту. Щоб наголосити на своїй солідарності з журналістами, опозиціонер Міхал Щерба заявив про це з парламентської трибуни під час обговорення питання про бюджет країни. За це маршалок Сейму Марек Кухцінський виключив депутата із засідань парламенту. Це рішення збурило опозицію, тож вона заблокувала трибуну і президію Сейму. В Польщі таке сталося вперше за останні десять років. У відповідь партія «Право і справедливість», яка має в Сеймі більшість, перейшла з сесійної зали в інше приміщення, де, без опозиції, ухвалила державний бюджет. Польські опозиціонери вважають таке голосування нелегальним, стверджують, що воно відображає недемократичний стиль правління, який влада накидає цілій країні. Телевізійні та онлайн-трансляції «наживо» із парламенту, де кипіли політичні пристрасті, заохотили кілька тисяч варшав’ян прийти під стіни Сейму на спонтанну акцію протесту. Обурені протестувальники до глибокої ночі блокували усі виїзди з парламенту, висловлюючи таким чином незгоду з діями партії влади. Провладні польські ЗМІ протести біля Сейму представили як заздалегідь підготовану провокацію опозиції. Деякі із них висловили припущення, що протестувальники збираються силою захопити парламент.

Є два сценарії розвитку подій – фатальний і компромісу – Ґовін

Дональд Туск
Дональд Туск

Закликаю тих, хто є реальною владою в нашій країні, ставитися з повагою до наших людей, дотримуватися європейських принципів і цінностей, встановлених процедур і добрих звичаїв
Дональд Туск

Події у Сеймі прокоментував Дональд Туск, голова Європейської ради, колишній прем’єр-міністр Польщі. За його словами, демократія, яка нав’язує цілій країні модель життя, стає такою ж нестерпною, як і диктатура. Він натякає на те, що центральною постаттю у польській владі є лідер партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. «Закликаю тих, хто є реальною владою в нашій країні, ставитися з повагою до наших людей, дотримуватися європейських принципів і цінностей, встановлених процедур і добрих звичаїв. А тим усім, які вже багато місяців відстоюють у Польщі європейські стандарти, хочу щиро подякувати і висловити глибоку повагу», – сказав Дональд Туск.

З такими міркуваннями не погоджуються прихильники польської влади. Свої погляди вони доволі емоційно представили на недільному віче біля президентського палацу. Пьотр Глінський – міністр культури – події в Сеймі та довкола Сейму вважає провокацією опозиції, яка начебто хоче, аби польська політика «базувалася на поганих емоціях і ненависті».

Якщо вони вирушать на державні установи, то ми також не будемо сидіти на місці
Адам Боровський

У свою чергу Адам Боровський – колишній діяч антикомуністичної «Солідарності» – закликає своїх однодумців захистити владу від вуличних протестів. «Ми за наш уряд, і нехай знають, що якщо вони вирушать на державні установи, то ми також не будемо сидіти на місці!», – вигукував Боровський.

Про ймовірні сценарії розвитку подій у Польщі говорить Ярослав Ґовін, міністр освіти. Він покладає надії на переговори між владою та опозицією, посередником у яких виступив президент держави Анджей Дуда.

Сьогодні ймовірні два сценарії – фатальний, але є також сценарій, над яким працює президент Дуда, тобто пошук компромісу, який означатиме, що кожна зі сторін зробить крок назад
Ярослав Ґовін

«Сьогодні ймовірні два сценарії – фатальний, тобто подальша ескалація конфлікту, а це завдаватиме шкоди авторитетові нашої держави. Але є також сценарій, над яким працює президент Дуда, тобто пошук компромісу, який означатиме, що кожна зі сторін зробить крок назад», – розмірковує Ґовін.

Поки що польська партія влади та опозиція спільної мови не знайшли. Cенатор Богдан Борусевіч з опозиційної «Громадянської платформи» каже, що правляча сила й не думає йти на якісь поступки. Політики опозиції заявляють, що вони блокуватимуть трибуну Сейму до 11 січня, тобто до дня, на коли заплановане наступне засідання парламенту. У свою чергу пересічні прибічники влади та її противники говорять про свою готовність проводити демонстрації навіть під час католицьких різдвяних свят, які розпочинаються вже у суботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG