Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові могли залишити «сюрпризи» на позиціях бойовиків – речник АТО


Українські бійці на позиції неподалік Світлодарська Донецької області, архівне фото
Українські бійці на позиції неподалік Світлодарська Донецької області, архівне фото

Останні кілька днів серйозні зіткнення між українською армією і проросійськими бойовиками відбулися на Світлодарській дузі, в районі Вуглегірського водосховища. Лише за офіційними даними, загинуло 5 українських бійців ЗСУ, ще шість отримали поранення. Це найбільш серйозні втрати української армії за останні 5 місяців. Через артилерійські обстріли постраждали домівки мирних жителів, населенні пункти поблизу фронту частково залишилися без світла й води. Чому цей район такий важливий як для бойовиків, так і для української армії, і які ще загострення можливі на фронті перед Новим роком?

18-19 грудня на так званій Світлодарській дузі українська армія зазнала значних втрат – лише за офіційними даними п’ятеро бійців ЗСУ загинуло, шестеро отримали поранення, ще десять були контужені. Втрати є і серед бойовиків – за повідомленнями штабу АТО, близько 20 осіб убиті та до 30 поранені. Згідно з повідомленнями сайтів угруповання «ЛНР», втратили цього угруповання – до чотирьох бійців.

Вночі обстріли продовжувалися, повідомив в ефірі Радіо Свобода речник АТО Леонід Матюхін.

«Бойовики зі 122-міліметрової артилерії і 82-міліметрових мінометів обстрілювали Луганське, це саме той напрямок, де відбувалися події останніх двох днів. Всього за минулу добу відбулося 47 обстрілів на всіх напрямках, більш за все на Маріупольському напрямку. 122-міліметрова артилерія вела вогонь по Широкиному і Водяному. Також Широкине потрапляло під вогонь мінометів калібром 82 і 120 міліметрів, БМП і танків», – наголосив Матюхін. Він зазначив, що вночі втрати серед українських військових також були, але усі деталі штаб оприлюднить пізніше.

За словами речника міністерства оборони з питань АТО Андрія Лисенка, позиції української армії на Світлодарській дузі дозволяють контролювати водопостачання і електропостачання як на окуповані території, так і в ті населені пункти, які контролює українська влада.

«Ми контролюємо Вуглегірське водосховище, з якого іде постачання великої кількості питної води на території, захоплені бойовиками. Якщо бойовики захоплять водосховище, то зможуть відрізати наші навколишні населені пункти від постачання води. Це також може бути плацдарм для подальших наступальних дій. А якщо бойовики захоплять Вуглегірську теплоелектростанцію, то обрублять електрику і постачання на навколишню територію. Зараз зима, і від електрики багато чого залежить», – заявив Лисенко.

Вуглегірська теплоелектростанція, архівне фото
Вуглегірська теплоелектростанція, архівне фото

Наша задача – по-перше, утримати свої позиції. А по-друге, якщо ми і виходили вперед, то з метою, щоб захопити ту зброю, з якої по нас стріляли і замінувати їхні позиції
Андрій Лисенко

Неофіційно окремі військові повідомляли, що українська армія просунулася вперед і захопила кілька висот ближче до Дебальцева, поблизу селища Логвинове. Майже два роки бойовики замінували дорогу через це селище, щоб ускладнити українськім військовим вихід з Дебальцева. Втім, за словами Лисенка, українські військові залишилися на своїх позиціях.

«Якщо і побували на цих висотах, то на них зараз робити оборонні рубежі немає сенсу. Щоб зробити правильні глибокі опорні пункти, туди треба гнати інженерну техніку. Як тільки вона там з’явиться, бойовики одразу її спалять. Тому наша задача – по-перше, утримати свої позиції. А по-друге, якщо ми і виходили вперед, то з метою, щоб захопити ту зброю, з якої по нас стріляли і замінувати їхні позиції, щоб їм дісталися сюрпризи», – заявив речник Міністерства оборони. Він наголосив, що найближчим часом наступальних дій на цьому напрямку можна не очікувати.

Від бойових дій і важких обстрілів продовжують страждати і місцеві мешканці. За словами координатора гуманітарної місії «Проліска» Євгена Капліна, після першого дня обстрілів до них звернулося понад сотня людей.

Нам відомо про 27 житлових домівок, які отримали різні пошкодження за останні дві доби через ескалацію бойових дій на Світлодарській дузі
Євген Каплін

«На сьогоднішній момент нам відомо про 27 житлових домівок, які отримали різні пошкодження за останні дві доби через ескалацію бойових дій на Світлодарській дузі. Одна з домівок впала – в неї влучив снаряд з важкої артилерії, ще в чотирьох домівках на 50% пошкоджені дахи. Решта – це пошкодженні вікна і господарські приміщення. 19 грудня в гуманітарний штаб у Світлодарську звернулося понад 150 людей із різними проханням про допомогу: і одяг, і будівельні матеріали. 18 грудня через обстріли не було електропостачання в самому Світлодарську і двох селищах поблизу. В тисячі людей в селищі Луганському ані газу, ані електропостачання досі немає», – наголосив Каплін в коментарі Радіо Свобода.

Крім активізації бойових дій, Донбас може очікувати спроба блокади окупованої частини Донбасу. Активісти, волонтери і військові з колишніх добровольчих батальйонів «Донбас», «Айдар», «Херсон» та інших вимагатимуть від угруповань «ДНР» і «ЛНР» звільнення полонених, повідомив в коментарі Радіо Свобода ветеран батальйону «Донбас» Євген Шевченко.

«Першим етапом ми блокуємо переміщення будь яких товарів, тобто ми влаштовуємо економічну блокаду перш за все. Якщо це вже не подіє, то будемо думати про тотальну блокаду усіх окупованих територій. Це другий етап. В кожну машину заглядати навряд чи будемо. В першу чергу блокуємо вантажні автомобілі і залізничні потяги», – наголосив Шевченко.

Блокаду планують розпочати приблизно 23 грудня, але дата може змінюватися, говорять організатори.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG