Доступність посилання

ТОП новини

«Олігархічний договорняк» чи «порятунок держави»: держбюджет-2017


Депутати ухвалили держбюджет-2017 під ранок (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Після майже 19-годинної роботи Верховної Ради, під ранок 21 грудня депутати ухвалили держбюджет на наступний рік. Його підтримали фракції «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Радикальна партія» та депутатські групи «Відродження» і «Воля народу». Натомість, «Батьківщина», «Самопоміч» та «Опозиційний блок», як і обіцяли напередодні, відхили проект кошторису. Цих депутатів не переконало ні схвалення бюджетного комітету, ні аргументи уряду про збалансованість держбюджету-2017.

«Олігархічний договорняк», «порятунок держави» і «людиноцентричний бюджет» – як тільки не називали депутати і урядовці кошторис, який Верховна Рада ухвалила о 5-й ранку. Піти додому без ключового документа вони не хотіли: якби голосування за держбюджет перенесли на четвер – МВФ би вже пішов на канікули, а Україна могла би втратити можливість отримати черговий транш.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Почавши вечірнє засідання о 16-й годині, парламент лише о 4-й годині ранку отримав позитивний висновок Бюджетного комітету та остаточні зведені цифри. І вже через 45 хвилин потрібні 274 голоси за основу і в цілому знайшлись.

Традиції приймати бюджет вночі «біля ялинки» виявилися сильнішими – Данилюк

Та спершу переконувати депутатів голосувати прийшли представники Кабміну.

«Уряд подав бюджет вчасно з дотриманням усіх термінів і процедур, але традиції приймати бюджет вночі «біля ялинки» виявилися сильнішими, – сказав, виступаючи з трибуни, міністр фінансів Олександр Данилюк. – Але принципи побудови бюджету – це реалістичність, перспективність і прозорість».

Ключові принципи кошторису після двох читань залишились незмінними. У пріоритеті – галузі оборони (5% від ВВП) та охорони здоров’я, освіти та соціальних стандартів, дипломатії й агропромислового комплексу, створення дорожнього фонду, а також енергоефективність, децентралізація та культура.

Зростання ВВП закладають на рівні 3%, а інфляцію – на 8,1%. Бюджетникам підвищать зарплатню, з них вчителям та медичним працівникам – суттєво.

Зросла вдвічі і мінімальна зарплатня: із 1600 гривень до 3200 гривень. Її відв’язали від ставок чиновників та судових стягнень. Саме за рахунок цього кроку держава розраховує вивести зарплати з тіні і збільшити надходження до бюджету від ПДВ. А також підвищити фонд оплати праці і, таким чином, збільшити відрахування ЄСВ до Пенсійного фонду.

«Ми забезпечимо видатки оборони, будуватимемо масштабно дороги, підтримуватимемо аграрний сектор. Ми шість мільярдів виділимо на реімбурсацію ліків. І децентралізація, і мінімальна зарплата – це те,за що ми зараз проголосуємо», – переконував депутатів прем’єр Володимир Гройсман.

Гройсман: Читайте регламент, учіть матеріальну частину

Не всі депутати поділяли урядовий оптимізм. Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, тримаючи в руках тонку роздруківку даних по держбюджету обурювався: як можна просити парламент голосувати за документ без додатків?

«Такий бюджет – це вирок уряду, який підготував його», – сказав Соболєв. Він також перелічив ключові позиції, через які «Батьківщина» не підтримує цей кошторис: основне фінансове навантаження, за його словами, ляже на плечі пенсіонерів, місцеві бюджети та аграріїв.

На це Гройсман порадив Соболєву почитати регламент. Понад 300 сторінок правок до держбюджету депутатам роздавали до першого читання. А на другий їм видали лише тонкі зведені таблиці ухвалених змін, сказав він.

«Читайте регламент, учіть матеріальну частину. Я завжди казав, що ви професійні нездари, я це підтверджую», – додав він.

«Олігархічний договорняк»?

А керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк дорікав тим, що бюджет відстоює інтереси крупного бізнесу.

«Чи є у цьому бюджеті людина?, – говорив Березюк. – За цей бюджет важко проголосувати».

У відповідь на це прем’єр назвав кошторис «людиноцентричним» і нагадав про закладене з 1 січня зростання соціальних стандартів.

Залишилась без відповіді лише заява позафракційного депутата, члена ВО «Свобода» Андрія Іллєнка.

«Зараз відбувається голосування за стратегічно важливі законопроекти з тисячами поправок – без обговорення цих поправок в абсолютно неймовірній якісь псевдопроцедурі. Так само намагається бути проголосованим і держбюджет. Це суто олігархічний договорняк», – сказав Іллєнко.

Депутат мав на увазі голосування за зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, які Рада мала розглянути, перш ніж перейти до держбюджету.

Зниження рентної ставки з 45% до 14-29% (залежно від глибини покладів) на газові і нафтові свердловини низка депутатів назвали відстоюванням інтересів багатіїв. Ці зміни стосуватимуться свердловин, де буріння з нових родовищ почнеться 1 січня 2017 року. А через рік, із 2018 року, 5% від цієї ренти направлятиметься до місцевих бюджетів тих громад, на чиїй території йде видобуток. Це ще одна зміна до Податкового кодексу.

Верховна Рада знизила рентну ставку для свердловин (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Акциз на алкоголь та сигарети подорожчав

Загалом, із 1 січня на українців чекає багато нововведень. Наприклад, 2% збір до Пенсійного фонду при обміні валюти скасували. А от акцизну ставку на алкогольні та слабоалкогольні набої збільшили на 20%, на тютюнові вироби – на 40%.

А бази даних вирішили не передавати від Державної фіскальної служби до Міністерства фінансів – цю правку відхилили. До 1 липня проводитиметься щодо них незалежний аудит.

«Отримали заперечення МВФ щодо передачі баз даних тому, що технічно це зробити неможливо», – зауважила голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Деталі держбюджету-2017

Також парламент переклав частину видатків у освітній і медичній галузях на місцеві бюджети. І саме звідти, а не з державного бюджету, оплачуватимуться комунальні послуги медичних закладів та пільги на проїзд місцевих жителів.

Серед іншого, депутати вирішили, що Національний банк України має у 2017 році перерахувати до держбюджету не 41 мільярд, а 45 мільярдів гривень. У своєму грудневому звіті про фінансову стабільність НБУ уже назвав цей крок обмеженням його самостійності.

Після одіозного підвищення депутатських зарплат, а потім – його скасування, парламент все ж додав ще п’яту частину фінансування на апарат Верховної Ради. І значна частина цих грошей витрачатиметься саме на оплату праці. Додали фінансування також Генеральній прокуратурі та Спеціальній антикорупційній прокуратурі.

Зміни до Бюджетного кодексу не зашкодять місцевим бюджетам – Гройсман (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Виділили додаткові кошти також на реставрацію архітектурних пам’яток – ратуші у місті Бучач та Жовківського замку.

Заклали також гроші на додаткові потреби Інституту серця та Національного інституту раку.

Голосування за внесення чергового варіанту законопроекту про спецконфіскацію Рада у вівторок провалила.

Минулого року держбюджет-2016 депутати ухвалили вночі 25 грудня 2015 року, у 2014 році бюджет на наступний рік також ухвалювався вночі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG