Доступність посилання

ТОП новини

Нападники на могилу цадика Нахмана не викликали підозри в охоронця


Дар’я Бунякіна, ​Юлія Похолюк

Умань – Позбавлення волі на 5, а то й 8 років, загрожує зловмисникам, які вчинили акт вандалізму у могильному комплексі «Цадика Нахмана» в Умані, кажуть в Національній поліції. Невідомі залили червоною фарбою приміщення для молитов та залишили там відрізану свинячу голову з вирізаною на ній свастикою. У поліції повідомляють, що розслідують цей інцидент як «порушення рівноправності через релігійні переконання». Розслідування взяв під особистий контроль генеральний прокурор України Юрій Луценко. Водночас він вважає це «злочином проти України» та «грубою антиукраїнською провокацією».

За словами очевидців, близько другої години ночі чорний джип зупинився навпроти могильного комплексу «Цадика Нахмана» в Умані. З автівки вийшли двоє чоловіків, один із пакетом у руках. Із ним вони і зайшли усередину. А зранку на сайті «Ynet» з’явилася новина про осквернення святині хасидів. У статті мова йшла про забризкане червоною фарбою приміщення для молитов та залишену на території комплексу голову свині із вирізаною на ній свастикою.

Як зауважив виконавчий директор благодійного фонду імені «Рабі Нахмана» Андрій Заславський, візит нападників не викликав підозри в охоронця могильного комплексу, оскільки за кілька годин до акту вандалізму ці чоловіки підходили до синагоги.

Швидше за все, це були немісцеві, яким заплатили гроші, щоб вони це зробили
Андрій Заславський

«Їх охорона не зупинила, бо ці ж люди заходили кілька годин до цього і навіть просили підкурити. Тобто ніяких проблем від них не було. У нас є три входи і всі їх охороняють цілодобово. Я думаю, що швидше за все, хтось проплатив цю акцію. Бо дуже глупо вирізати на голові свині свастику. По-перше, люди були не з закритими обличчями. І якщо взяти до уваги, що місто в нас маленьке, де більшість знає один одного, то швидше за все, це були немісцеві, яким заплатили гроші, щоб вони це зробили. Можливо, для того щоб роздмухати національний скандал, якісь сепаратистські настрої», – розповів він.

На думку Заславського, основна мета провокації – посварити український та єврейський народи.

«Цей випадок – злочин проти України» – Луценко

Розслідування акту вандалізму у могильному комплексі «Цадика Нахмана» в Умані взяв під особистий контроль генеральний прокурор України Юрій Луценко. У коментарі Радіо Свобода він наголосив, що вважає цей інцидент «злочином проти України».

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Це дуже груба антиукраїнська провокація. Хто би її не зробив – або агенти Кремля, або внутрішні ідіоти, в будь-якому разі, це справа проти України
Юрій Луценко

«Я особисто вважаю, що це дуже груба антиукраїнська провокація. Хто би її не зробив – або агенти Кремля, або внутрішні ідіоти, в будь-якому разі, це справа проти України. Справжні українці до цього не причетні. Я був міністром внутрішніх справ, коли ми тільки починали організовувати масові паломництва хасидів до могили цадика раббі Нахмана. Я пам’ятаю, що там фактично ніколи не було серйозних міжнаціональних конфліктів. Під час революції, під час війни за незалежність євреї були нашими найкращими союзниками. Тому я вважаю, що цей випадок для нас є викликом, і ми маємо відповісти на це всіма можливостями», – наголосив Луценко

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, Юрій Луценко скасував відпустку прокурора Черкаської області і доручив йому взяти під жорсткий контроль процес розслідування кримінального правопорушення, вчиненого у синагозі, що знаходиться біля Могили цадика раббі Нахмана в Умані.

Прямих свідків події немає – обласний прокурор

У Національній поліції України заявили, що розслідують інцидент із могилою цадика Нахмана в Умані на Черкащині як «порушення рівноправності через релігійні переконання».

Водночас під час брифінгу прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко наголосив, що під час акту вандалізму в синагозі ніхто не постраждав. Він також зауважив, що не підтвердилася інформація, яку поширювали ЗМІ, про застосування фізичного насильства і сльозогінного газу до осіб єврейської національності.

Немає жодної особи, яка би потерпіла від цього злочину. Ніхто не постраждав
Сергій Овчаренко

«Немає жодної особи, яка би потерпіла від цього злочину. Ніхто не постраждав. Злочин вчинено в умовах неочевидності, тобто це означає, що немає прямих свідків події. Однак це не применшує рівень відповідальності осіб, які це вчинили. За фактом зареєстровано кримінальне провадження за частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу, за якою передбачено позбавлення волі терміном від 5 до 8 років. Я впевнений, що ці особи будуть встановлені і покарані», – зазначив Овчаренко.

«Акт вандалізму на руку антиукраїнській пропаганді» – Зісельс

Тим часом голова Асоціації єврейських громадських організацій та громад (ВААД) України Йосип Зісельс зазначає, що скоєний акт вандалізму неможливо виривати з контексту відносин, які за останні 25-30 років сформувалися між паломниками і жителями Умані. Він зауважує, що за цей час місцева влада жодного разу системно не вирішувала проблеми, пов’язані із перебуванням хасидів в Умані.

Йосип Зісельс
Йосип Зісельс

«За тиждень, коли 30 тисяч паломників перебуває в Умані, через місто тільки грошима проходить 30-40 мільйонів доларів. І ніхто не зацікавлений подивитися на це системно, планово, створити необхідну інфраструктуру, мінімізувати погані наслідки. Місцевим мешканцям це дуже незручно. Бо невелика група з сотні-двох сотень жителів, керівництво міста і області заробляє на цьому. А всі інші 80 тисяч жителів Умані нічого з цього не мають. І деяких із них дратує те, що проходить в місті в ці дні. Бо непристосована інфраструктура не дозволяє ані забезпечувати електроенергією, ані водою це все… Треба вкласти і заробляти, але ніхто цього не робить», – пояснює Йосип Зісельс.

Святкування Рош-га-Шана в Умані, 2 жовтня 2016 року
Святкування Рош-га-Шана в Умані, 2 жовтня 2016 року

Із релігійного погляду, продовжує Зісельс, свиняча голова є образою для мусульман, а не для євреїв.

Це на руку пропаганді, яка йде проти України. Але і радикальні українські елементи інколи роблять речі провокативні, і роблять їх щиро
Йосип Зісельс

«Це на руку пропаганді, яка йде проти України, мовляв, он яке тут неподобство. Але і радикальні українські елементи, супер свідомі українці, сказати б, інколи роблять речі провокативні, і роблять їх щиро. Ці випадки також використовуються пропагандою. Я сподіваюсь, що це буде перший випадок вандалізму за останні роки, який дійсно буде доведений до суду», – сказав Зісельс у коментарі Радіо Свобода.

Водночас у посольстві Ізраїлю висловили впевненість, що «належні служби України проведуть ретельне розслідування і покарають винуватців цього ганебного злочину».

Натомість посольство України в Ізраїлі висловило жаль з приводу інциденту, що стався 21 грудня.

«Посольство України засуджує будь-які прояви ксенофобії, антисемітизму та інші форми нетолерантності й працює над їхнім повним викоріненням в українському суспільстві», – йдеться в заяві.

У посольстві України додали, що правоохоронні органи займаються розслідуванням справи. «Українська сторона вживатиме всіх можливих заходів для покарання винних у даному інциденті», – наголосили в посольстві.

В Умані похований цадик (праведник) Нахман, його могила – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників так званої брацлавської течії хасидизму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG