Доступність посилання

ТОП новини
ЖИВИЙ БЛОГ
ЖИВИЙ БЛОГ

Росія – «ключова загроза кібербезпеці США». ЖИВИЙ БЛОГ

Представники американських спецслужб на сенатському комітеті звинуватили Росію у намірах вплинути на президентські вибори у США

– США планують посилити свою кібербезпеку, ймовірно, змінити певні підходи у ній. На додаток, Сенат переконаний, слід активніше протидіяти російській пропаганді.

– Представники американських спецслужб під час слухань комітету Сенату США назвали Росію «ключовою загрозою» кібербезпеці Америки. Її також звинувачують в анексії Криму та роздмухуванні конфлікту на Донбасі.

- Американські спецслужби: немає свідчень на користь того, що хакерські атаки Росії вплинули на підрахунок голосів під час президентських виборів у США.

– Упродовж року американська кіберрозвідка моніторила випадки втручання Росії у кіберпростір США. І, таким чином, мають достатньо доказів її причетності до «зливу» електронних листів Демократичної партії та спроб вплинути на президентські вибори.

– Дональд Трамп заявляє, що не вірить у причетність Росії до кібератак. Росія спростовує своє втручання в американську політику через хакерські атаки.

Командуюч об’єднаним кіберкомандуванням США адмірал Майкл Роджерс:

- кібератаки та тероризм є світовими проблемами, з якими зараз бореться і США.

- заявив, що не озвучуватиме всю секретну інформацію, аби захистити інтереси Америки.

- за рік американська розвідка детально моніторила російську кіберактивність та їхні хакерські атаки. Також ділилась інформацією із іншими спецслужбами.

- російські хареки втручались у політичний та навіть виборчий процес не лише у США, але й в інших країнах

- Америка повинна вдосконалювати кіберзахист

Директор національної розвідки Джеймс Клеппер: доповідь спецслужб про російське втручання в президентські вибори в США оприлюднять громадськості.

А заступник міністра оборони у справах розвідки Марсел Леттр зауважив, що перед Америкою наразі є п'ять загроз:

- потенційна агресія Росії (особливо в Європі)

- історичні зміни в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

- ризики, пов'язані з Китаєм і його впливом на регіон

- потенційна загроза від Ірану на Близькому Сході

- провокації Північної Кореї і тероризим

Триває слухання сенатського комітету щодо кібератак Росії на політичний процес США. Утім, у цьому є також «українське питання».

У спільній доповіді ФБР і міністерства оборони США йдеться, що вірусна програма, яку американські спецслужби пов'язали з Росією, насправді зроблена в Україні. І купити її на чорному it-ринку може будь-хто, заявив засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж.

«Це комерційний інструмент, який зроблений в Україні. Тобто, кажучи прямо, доповідь американських спецслужб - або навмисна спроба дезінформувати, або абсолютно некомпетентна робота», - резюмував він.

Це не робить Україну як державу причетною до атак, утім, може використовувась як аргумент тими, хто підтримує Росію.

Сенатор-демократ Джек Рід нагадує присутнім на комітеті про те, що Росія анексувала українських Крим та втрутилась у події на Донбасі.

Він вважає Росію відповідальною за хакерські атаки на США. Америка повинна активніше захищатись та протистояти такій агресії, додає він.

Почалися слухання: сенатор США від штату Арізона Джон Маккейн присвятив промову кіберзагрозам на адресу Сполучених Штатів. Серед країн, звідки надходить загроза, він назвав Китай, Росію, Іран та Північну Корею.

Маккейн підкреслив, що Володимир Путін може думати, що його кібератаки пройдуть безкарно, тому що до цього він безкарно анексував Крим, розв'язав конфлікт в Україні, руйнував європейські демократичні інститути і допомагав Башару Асаду вбивати людей. Однак, за словами Маккейна, основна проблема США полягає в тому, що держава не має політики та відповідної системи для відповіді на кібернетичні атаки.

За його словами, доповідь спецслужб не ставить під сумнів результати президентських виборів.

Директор Національної розвідки Джеймс Клеппер згоден із висновком ЦРУ про те, що російські хакери втрутилися в американські вибори. Про це повідомляє The Washington Post.

A Reuters із посиланням на власні джерела повідомляє, що американські спецслужби мають достатньо доказів причетності Росії до «зливу» електронних листів Демократичної партії.

Обраний президентом США Дональд Трамп хоче обмежити повноваження директора національної розвідки, пише CNN.

А за даними Wall Street Journal він також планує скоротити розвідувальне співтовариство США. Зокрема, перерозподілити людські ресурси в ЦРУ.

За даними газети, одним із однодумців та організаторів таких змін є радник Трампа з національної безпеки генерал-лейтенант Майкл Флінн, який очолював Розвідувальне управління Міністерства оборони США, поки чинний директор національної розвідки Джеймс Клеппер і інші не добилися його зміщення в 2014 році.

Дональд Трамп часто виступає з критичними зауваженнями на адресу американських спецслужб. Він також скептично ставиться до висновків розвідки про те, що саме Росія стоїть за кібератаками з метою вплинути на результати президентських виборів в США.

Дональд Трамп звинувачує медіа у перекручуванні його позиції та заявляє, що він не виступає проти спецслужб, а дуже їх підтримує

Про «гарячу» тему передвиборчого процесу та власне президентських виборів у США – хакерські атаки – говоритимуть на сенатському комітеті зі збройних сил о 16:30 за київським часом.

Його скликав Джон Маккейн та запросив до доповіді директора Офісу національної розвідки Джеймса Клеппера, заступника міністра оборони з питань розвідки Марселя Леттра ІІ та командуючого об’єднаним кіберкомандуванням США адмірала Майкла Роджерса.

Майк Роджерс, Джеймс Клеппер та Марсел Леттр
Майк Роджерс, Джеймс Клеппер та Марсел Леттр

Представники Білого дому та розвідки США неодноразово вказували на те, що до кібер-атак у день виборів та «зливу» листів Демократичної партії у WikiLeaks може бути причетна Росія. Утім, офіційних доказів цього до сьогодні не було оприлюднено. Ймовірно, про російських хакерів згадають саме на цьому комітеті.

Дональд Трамп, який переміг на президентських виборах США, заявляє, що не вірить у причетність Росії. Натомість, ще чинний американський лідер Барак Обама 29 грудня видав указ, яким посилив санкції проти Росії. Зокрема, вислав з Америки 35 російських дипломатів. Серед причин для цього вказуються російські хакерські атаки на США.

Перші особи Росії спростовують причетність держави до цих кібер-атак.

XS
SM
MD
LG