Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня адміністрація і звернення Трампа. Живий блог

Сенат США розглянув кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря. Трамп дав першу велику прес-конференцію

Отже, на головну новину дня – доповідь, яка нібито доводить наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, новообраний президент США на своїй першій після обрання прес-конференції реагував гостро і критично. Він спростовує оприлюднені низкою впливових західних засобів інформації дані та наголошує, що не має з Росією ніяких зв’язків, які могли б вплинути на його обрання президентом. Окремий резонанс викликало небажання Трампа відповідати на запитання CNN – одного зі ЗМІ, які повідомили про існування такої доповіді.

Трамп також наголосив, що вважає обговорювану прихильність до нього президента Росії Володимир Путіна «активом». Він, однак, не певний, чи у нього з російським президентом складуться добрі відносини. Трамп запитав журналістів: «Чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Як і під час передвиборної кампанії, Трамп критикував політику свого попередника Барака Обами і наголосив, що за його президентства «США у світі поважатимуть більше».

Дональд Трамп заявив, що передає свій бізнес у траст синам, і, таким чином, має намір уникнути конфлікту інтересів.

Про відсутність конфлікту інтересів говорив у середу і колишній очільник ExxonMobil Рекс Тіллерсон, кандидат на посаду державного секретаря США. 11 січня відбулися його слухання у Сенаті. Тіллерсон зокрема закликав розмежовувати його роботу у приватному бізнесі з патріотизмом. Дональд Трамп, у свою чергу, висловив захват роботою Тіллерсона на посаді очільника ExxonMobil і заявив, що саме люди з такими навичками потрібні йому у його уряді.

Рекс Тіллерсон зокрема заявив, що США можуть визнати анексію Росією Криму лише в тому випадку, якщо з цим погодиться Україна. Він також зазначив, що, на його думку, Росія мала отримати пропорційну відповідь із боку України і союзників після анексії нею Криму.

Рекс Тіллерсон наголосив, що США мають спробувати знайти з Росією спільну мову у тих питаннях, де це можливо, а де неможливо – дати Росії зрозуміти, що США не поступляться своїми інтересами та інтересами союзників.

Сенатор Бен Кардін говорить Тіллерсону про те, що від режиму Путіна страждають люди. Згадує справу Магнітського.

Тіллерсон обіцяє підтримувати санкції за Законом Мігнітського.

Кардін: Чи Росія мала право брати Крим?
Тіллресон: Ні. це було незаконне захопленя.

Кардін: Чи ви згодні, що Росія не дотримується Мінських угод?

Тіллерсон: Процес триває, результату мінських угод не досягнуто.

Із Росією можна співпрацювати там, де є спільні інтереси, зокрема, щодо скорочення глобальної загрози тероризму, каже Тіллерсон.

Водночас, додає. що Америка повинна захищати свої інтереси, виконувати обіцянки та надалі підтримувати партнерів.

Він обіцяє прислуховуватись до Сенату та його зауважень.

Ключові тези з промови Рекса Тіллерсона перед Сенатом:

«Росія становить загрозу, проте її не можна назвати непередбачуваною у тому, як вона намагається досягати цілей. Вона вторглась в Україну, забрала Крим і підтримала сирійські війська, що цинічно порушили закони війни»

«Ми не помітили, що Росія не мислить так, як ми. Проте нам потрібен відкритий і чесний діалог із Росією, незважаючи на її амбіції»

«Наші союзники по НАТО правомірно стривожені відродженням амбіцій Росії. Але це сталося за відсутності американського лідерства, яка залишила ці двері відчиненими»

«У той час як Росія прагне поваги на світовій арені, її нещодавні дії ігнорували американські інтереси. Росія має знати, що ми будемо відповідальними щодо наших зобов’язань і наших союзників, і що Росія має відповісти за свої дії»

Тіллерсон критикує адміністрацію Обами за слабку лінію зовнішньої політики, яка ослабила Америку перед супротивниками як Росія.

«Ми повинні мати справу з тим, що є, а тим, що ми думаємо», - каже він.

Тіллерсон про Росію: слід чітко розуміти, які відносини США має з Росією. За його словами. США - єдина супердержава із моральним компасом.

Тіллерсон перераховує головні, на його думку, світові проблеми. Згадує і Росію - після Китаю. За його словами, Росія «шукає нового місця на світовій сцені і останнім часом зробила дії, які суперечать американським інтересам».

Рекс Тіллерсон, претендент на посаду держсекретаря, почав свою промову.

Представив родину та друзів, які прийшли його підтримати.

Перші гострі ремарки

Сенатор-демократ Бен Кардін відзначає досвід Тіллерсона у бізнесі як сильну сторону. Водночас, додає, що дивитись на країну з точки зору бізнесмена - це не одне і те, як із боку управлінця.

Росія, за словами Кардіна, поставила під питання давно усталені правила світу. І, за підтвердженням спецслужб, Путін намагався втрутитись у виборчий процес США.

«Бізнесу як раніше бути не може», - каже він, говорячи про роль Росії у кібератаках, України та Сирії.

Він дорікає Тіллерсону, що той не коментував пряму кіберагресію Росії. Питає, чи підтримує той посилення санкцій.

Чи Тіллерсон поворушив обличчям?

Кардін також нагадує йому про анексію Росією Криму та злочини у Сирії.

«Сьогодні матиме місце велика дискусія щодо Росії і ваших поглядів на ситуацію», - резюмував Кардін.

«НАТО та Європа зараз хитаються», - каже сенатор Боб Коркен.

Саме Тіллерсона оберуть певним стабілізатором?

Сенатор Боб Коркен, говорячи про загрози для США, описав «деякі дії Росії щодо Америки» як «огидні».

Коркен сказав, що, наскільки він знає, Тіллерсон уперше зустрівся з Трампом лише кілька тижнів-місяців тому. На думку сенатора. Тіллерсон може принести Америці потрібний баланс на посаді держсекретаря.

Екс-директор ЦРУ та екс-міністр оборони США Роберт Гейтс запевняє Сенат, що Тіллерсон не поступиться інтересами Америки на користь Росії.

Поки, як бачимо, виступають прихильники Тіллерсона.

Неофіційний радник президента США Семюел Нанн говорить про те, що слід зважати на фактор Росії при обранні держсекретаря.

Для Росії та США дуже загрозливо мати погану комунікацію, адже обидві країни володіють сильним ядерним потенціалом, каже він.

Також рекомендує Тіллерсона на посаду, адже вважає. що той знає, як вести діалог із Кремлем. Сказав також, що Тіллерсон знає Україну як регіон.

Інший сенатор-республіканець Тед Круз також виступає на захист Тіллерсона. «Він серйозний чоловік», - каже Круз.

Розповідає, як Тіллерсон збудував свій бізнес, їздив світом налагоджуючи зв'язки.

«Нам потрібний держсекретар, який розумітиме, що Америка - особлива країна. Багато наших друзів більше не довіряють нам, а багато ворогів більше не бояться нас», - каже круз.

Сенатор-республіканець Джон Корнин представляє Рекса Тіллерсона як кандидата на посаду держсекретаря США.

Відгукується про нього дуже схвально: як про людину, що вміє відділяти бізнес-інтереси від інтересів держави. Та такого, хто вміє «закривати очі» на розбіжності між людьми.

Розпочинається слухання Сенату щодо претендентів на адміністрацію Трампа.

Головує - сенатор Коркер

Ключове з Вашої Свободи на тему ймовірного трикутника Трамп-Росія-Україна:

Мирослава Гонгадзе припускає, що симпатії Трампа до Росії можуть виявитись «нетривалим медовим місяцем».

За словами Гонгадзе, експерти, з якими вона спілкувалась, переконані, що Тіллерсон успішно пройде слухання у Сенаті.

А Борис Тарасюк переконаний, що у конфілктному трикутнику Трамп-Росія-Україна не зацікавлені ні США, ні Росія. Утім, сюрпризи для України від нвоообраного президента США будуть, вважає він.

Передвиборча кампанія Трампа часто розходиться із курсом Республіканської партії. Через це політика новообраної адміністрації Трампа залишається поки непрогнозованою.

«Гірше, ніж за Обами не буде. Попри його прощальну промову, він нічого не зробив. США програли суперечку Росії за Обами», - прокоментував Бор Тарасюк під час ефіру Вашої Свободи.

А от директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця вважає, що Трамп стане «антирейганом», не підтримуватиме молоді демократії, не відновлюватиме лідерство Америки і відстоюватиме бізнес-інтереси, а не політичні.

Чи розміняє президент Трамп Україну на поліпшення відносин із Росією? Про це в ефірі програми «Ваша Свобода».

Гості ефіру: колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк та керівник української служби «Голосу Америки» (скайпом) Мирослава Гонгадзе.

Дональд Трамп почав писати один за одним сердиті твіти, реагуючи на оприлюднений у медіа документ із, буцімто, компроматом від російських спецслужб.

«​Спецслужби взагалі не повинні були допускали витоку цих брехливих даних на публіку. Чи ми живемо у нацистській Німеччині?»​

«​Я легко переміг на виборах, мене дуже підтримують, а нечесні опоненти намагаються применшити нашу перемогу цими брехливими новинами. Це жалюгідно»​

«​Росія ніколи не намагалася використовувати важелі тиску на мене. Я нічого не маю щодо Росії - ні угод, ні кредитів, нічого!»

​Спецслужби США поки не озвучили, чи можна довіряти​ так званому компромату на Трампа.

Володимир Путін та Рекс Тіллерсон, 2013
Володимир Путін та Рекс Тіллерсон, 2013

Близько 16:00 за київським часом Сенат розглядатиме кандидатури щодо президентської адміністрації, які надав Трамп.

Найбільш резонансний серед українців – претендент на посаду держсекретаря Рекс Тіллерсон, відомий своїми проросійськими заявами. Раніше він очолював нафтову компанії ExxonMobil, тісно співпрацював із «Роснефтью» і її главою Ігорем Сечіним. Гарно знайомий із предидентом Росії Володимиром Путіним та неодноразово висловлювався проти санкції.

Хто такий Тіллерсон? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Водночас, Сенату він планує озвучувати про те, що знає загрози, які надходять від Росії – перехідна адміністрація Трампа оприлюднила тези, які Тіллерсон зачитуватиме Конгресу 11 січня.

«Наші союзники по НАТО правомірно стривожені відродженням амбіцій Росії», – вкаже Тіллерсон, критикуючи при цьому політику США останніх років.

Тіллерсон може і не отримати підтримку Сенату, заявляв офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі.

Популярний в Америці ресурс BuzzFeed опублікував непідтверджений документ, у якому буцімто описується компромат, що Росія має на Дональда Трампа. Він містить низку граматичних помилок та досить «бульварні» дані про спосіб відпочинку Трампа у Москві.

У відповідь на це Трамп затвітив статтю, у якій колеги засуджують дії BuzzFeed як такі, що суперечать професійним стандартам.

Адвокат та спеціальний радник Трампа Майкл Коен називає закиди «абсолютно брехливими»​.

​«Коен: Брехливі новини мають на меті очорнити Трампа»​

У Кремлі заяви про компромат назвали «вигадками»​.

Російські спецслужби, ймовірно, мають компромат на Дональда Трампа. За даними провідних американським медіа, про це його поінформували спецслужби США, що зараз досліджують це питання.

Дані про це містилися у короткому викладі на двох сторінках, доданому до звіту американських спецслужб щодо втручання Росії у президентські вибори. Цей додаток вважається настільки дражливим, що його надали лише чинному президентові Бараку Обамі, обраному президенту Дональду Трампу та вісьмом лідерам у Конгресі США.

Трамп: «Фейкові новини – це тотальне політичне полювання на відьом»

Інформацію про нібито наявний у Росії компромат на Трампа передав США колишній британський розвідник, якого американці вважають таким, що заслуговує на довіру. Цей британець отримав відомості від своїх контактів у Росії. Як керівник приватної розшукової компанії, він займався збором інформації про Дональда Трампа на замовлення його американських опонентів. Спочатку це були суперники в боротьбі за номінацію в Республіканській партії, а після того, як партія висунула Трампа кандидатом, фінансувати розслідування стали донори Гілларі Клінтон.

Підтвердження цих відомостей означатиме, що Росія зібрала компромат і на Гілларі Клінтон, і на Дональда Трампа, але перед виборами використовувала його лише проти кандидата Демократичної партії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG