Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня адміністрація і звернення Трампа. Живий блог

Сенат США розглянув кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря. Трамп дав першу велику прес-конференцію

Отже, на головну новину дня – доповідь, яка нібито доводить наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, новообраний президент США на своїй першій після обрання прес-конференції реагував гостро і критично. Він спростовує оприлюднені низкою впливових західних засобів інформації дані та наголошує, що не має з Росією ніяких зв’язків, які могли б вплинути на його обрання президентом. Окремий резонанс викликало небажання Трампа відповідати на запитання CNN – одного зі ЗМІ, які повідомили про існування такої доповіді.

Трамп також наголосив, що вважає обговорювану прихильність до нього президента Росії Володимир Путіна «активом». Він, однак, не певний, чи у нього з російським президентом складуться добрі відносини. Трамп запитав журналістів: «Чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Як і під час передвиборної кампанії, Трамп критикував політику свого попередника Барака Обами і наголосив, що за його президентства «США у світі поважатимуть більше».

Дональд Трамп заявив, що передає свій бізнес у траст синам, і, таким чином, має намір уникнути конфлікту інтересів.

Про відсутність конфлікту інтересів говорив у середу і колишній очільник ExxonMobil Рекс Тіллерсон, кандидат на посаду державного секретаря США. 11 січня відбулися його слухання у Сенаті. Тіллерсон зокрема закликав розмежовувати його роботу у приватному бізнесі з патріотизмом. Дональд Трамп, у свою чергу, висловив захват роботою Тіллерсона на посаді очільника ExxonMobil і заявив, що саме люди з такими навичками потрібні йому у його уряді.

Рекс Тіллерсон зокрема заявив, що США можуть визнати анексію Росією Криму лише в тому випадку, якщо з цим погодиться Україна. Він також зазначив, що, на його думку, Росія мала отримати пропорційну відповідь із боку України і союзників після анексії нею Криму.

Рекс Тіллерсон наголосив, що США мають спробувати знайти з Росією спільну мову у тих питаннях, де це можливо, а де неможливо – дати Росії зрозуміти, що США не поступляться своїми інтересами та інтересами союзників.

Олексій Макеєв, директор політичного департаменту МЗС України: «Важливі сигнали зі слухань у Сенаті США. Санкції важливі, щоб стримувати Росію і змусити Кремль забратися з України».

Українські користувачі соцмереж із гумором поставилися до рішення Дональда Трампа передати свій бізнес у траст синам. Їм це нагадало про «сліпий траст», у який обіцяв передати свій бізнес президент України Петро Порошенко.

Новообраний президент США Дональд Трамп про хакерські атаки з боку Росії: це не лише про Росію, це також про Китай. Трамп заявив, що Росія, Китай, Мексика за його президентства «поважатимуть США більше, ніж це було за попередньої адміністрації».

Росія матиме більшу повагу до США зі мною на чолі – Трамп
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

США будуть говорити з Росією з позиції сили, таку думку у коментарі Радіо Свобода висловив екс-посол США в Україні Джон Гербст. Детальніше реакцію колишнього голови американської дипломатичної місії на виступи Дональда Трампа й Рекса Тіллерсона слухайте у четвер уранці у програмі «Ранкова Свобода».

Кандидат на посаду держсекретаря США Рекс Тіллерсон заявив, що його країна може визнати анексію Росією Криму лише у разі, якщо з цим погодиться український народ.

Тим часом кореспондент «Бі-бі-сі» у Вашингтоні Пол Вуд заявив, що у доповіді, яка нібито підтверджує наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, більше, ніж одне джерело.

Сам Дональд Трамп гостро розкритикував і саму доповідь, назвавши її цілковитою брехнею, і засоби інформації, які її поширили. Він наголошує, що не має з Росією нічого, що могло б вплинути на його обрання президентом США.

Трамп: «Я не знаю, чи матиму з Путіним добрі відносини. Якщо ні, то чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Колишній співробітник адміністрації Путіна Ігор Дівєйкін спростовує інформацію про своє знайомство з радником Дональда Трампа Картером Пейджем, про яке йдеться в оприлюдненій низкою західних ЗМІ доповіді, і готовий позиватися до суду. Про це повідомляє російське агентство «Інтерфакс».

Згідно з цими матеріалами, Пейдж нібито зустрічався з Дівєйкіним улітку 2016 року, і російський посадовець розповів йому про наявність у Росії компромату на кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, а також натякнув на наявність такого компромату на Дональда Трампа.

Сам Трамп спростовує будь-які свої зв’язки з Росією, які могли б вплинути на передвиборну кампанію та обрання його президентом.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах, в прямому ефірі програми «Свобода Сьогодні»: українське питання звучало сьогодні у США багато разів і це важливо. Вона також звернула увагу на заяву Дональда Трампа про те, що ніякої «кнопки перезавантаження» (яка була представлена на початку роботи Гілларі Клінтон на посаді держсекретаря США) з Росією не буде.

«Репортери без кордонів» розкритикували поведінку Трампа щодо кореспондента телекомпанії CNN: «Журналіст робив свою роботу – ставив запитання».

Сам кореспондент CNN Джим Акоста каже тепер, що почув на свою адресу погрози з боку команди Трампа, які застерігали його ставити запитання. У Трампа це поки не коментували.

Епізод, коли Дональд Трамп відмовився відповідати на запитання CNN:

Трамп заявив, що CNN поширює «фейкові новини».

CNN, одна з найбільших у США телемереж, була серед тих засобів інформації, що повідомили про ймовірну – коректність цього звіту не підтверджена – наявність у Росії компромату на Дональда Трампа. Сам новообраний президент це спростовує.

Американська телекомпанія CNN, на запитання якої Дональд Трамп відмовився відповідати, оприлюднила заяву: «CNN – не BuzzFeed, ми впевнені у тому, про що повідомляємо. Якщо команда Трампа має претензії до точності того, про що ми інформуємо, нехай скажуть конкретно, до чого».

Тіллерсон: «Росія повинна знати, що ми віддані нашим переконанням і зобов’язанням перед союзниками». Дивіться відео:

Соцмережі реагують на виступ Трампа

Прес-конференція Трампа завершилась. Нижче у блозі є ширші цитати новообраного президента.

Утім, якщо лаконічно переказати, Трамп заявив, що:

- Не пов'язаний із Росією, проте готовий до діалогу

- Не відповів на запитання про те, чи спілкувалися його співробітники з російськими представниками

- Опублікований ніби-то компромат проти себе називає фальшивкою

- Бізнес передав у траст. яким управлятимуть сини

- У те, що Росія стоїть за хакерськими атаками під час виборчої кампанії вірить. Припускає, що і Китай може бути причетним

- Росія не здійснюватиме хакерських атак за його президентства та більше поважатиме США

Трамп: Росія поважатиме нашу країну значно більше, коли я буду президентом

Трамп говорить, що мав багато зустрічей із розвідкою США, і щоразу інформація про це проникала в медіа. Він припускає, що інформацію може зливати навіть хтось із його офісу.

Сенатор-республіканець Янг ставить «гіпотетичне» питання Тіллерсону: якщо Росія пошле зброю на Україну, водночас нові санкції будуть шкодити економічним інтересам США, чи підтримаєте ви санкції?

Якщо добре продумані санкції будуть запропоновані, - я активно підтримаю їх, відповідає Тіллерсон.

Чим Барак Обама запам’ятався громадянам України? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

А чим Вам запам'ятався Барак Обама? Напишіть у коментарях під блогом.

Питання Тіллерсону від сенатора Тіма Кейна: чи маєте ви інформацію про фінансові відносини президента Трампа з Росією?

Відповідь: не маю.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG