Доступність посилання

ТОП новини

Спадок у руїнах («СХЕМИ» | ВИПУСК №115)


У центрі української столиці – десятки занедбаних історичних будівель. Вони – це частина історії та національної ідентичності, яку так важливо зберігати для наступних поколінь, особливо зараз, у воєнні часи, коли українці ведуть боротьбу за власну незалежність та право самовизначення. Проте частина національної спадщини може повністю зникнути у найближчий час, поки влада зайнята політикою та війною. Значна кількість історичних та архітектурних пам'яток давно перейшла у приватні руки подекуди недобросовісних власників. Будинки часто діставались їм за безцінь, а тепер просто стоять, руйнуючись. Згодом на місці занедбаної будівлі можна буде звести комерційну сучасну нерухомість або ж просто перепродати безцінну землю в історичній місцині. На практиці максимальне покарання за невиконання так званого охоронного договору – це штраф.

Держава при цьому не просто бездіяльно відсторонюється, мовляв, безсила проти приватної форми власності. А й нерідко просто банально не знає і не може встановити, хто є реальним власником будівлі. Тому будинки невпинно руйнуються, а відповідальності за це ніхто не несе.

Ми вирішили встановити та знайти приватних власників історичних пам’яток у центрі Києва. На це пішло багато часу. Усі історії будуть опубліковані на сайті Радіо Свобода. Найцікавіші – у спеціальному фільмі-розслідуванні Валерії Єгошиної.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG