Доступність посилання

ТОП новини

Військовий експерт про причини загострення на Донбасі


Ілюстраційне фото. Бої в промзоні під Авдіївкою, листопад 2016 року
Ілюстраційне фото. Бої в промзоні під Авдіївкою, листопад 2016 року

У понеділок внаслідок обстрілів у зоні бойових дій на Донбасі троє українських військових загинули, 17 поранені і троє травмовані. Такі дані наводить штаб АТО. Минулої доби, за даними штабу, загинули 5 військових, 9 були поранені і четверо травмовані. Прокуратура Донецької області кваліфікувала як теракт обстріл Авдіївки. В угрупованні «ДНР» натомість звинувачують українських військових в обстрілах Донецької фільтрувальної станції, яка розташована між Авдіївкою та Ясинуватою, в спробі атакувати позиції бойовиків у районі Авдіївки. Угруповання «ЛНР» звинувачує українських військових в обстрілах з артилерії заводу феросплавів у Кадіївці (колишньому Стаханові). Із чим пов’язане нинішнє загострення ситуації на сході України? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося до військового експерта, полковника запасу Олега Жданова.

Патова ситуація у відносинах Кремля і Вашингтона дає нагоду Російській Федерації натиснути на Україну, щоби примусити нас до виконання Мінських угод у тому контексті, в якому пропонує Москва

– Загострення обумовлено двома факторами. Перше – політичним. Тому що зараз Генеральний штаб Російської Федерації більш вільний. В Сирії зараз перемир’я. Великих навчань не проводиться і вони зосереджують зараз зусилля на Україні. Тим більш така патова ситуація у відносинах Кремля і Вашингтона дає ще раз нагоду Російській Федерації натиснути на Україну, щоби примусити нас до виконання Мінських угод у тому контексті, в якому пропонує Москва. Це перша складова.

Нестабільна політична ситуація теж може бути обумовлена зростанням кількості обстрілів і загостренням ситуації на Сході України

Друга складова – зараз в Україні теж є нестабільна політична ситуація, коли в нас відбувається і та ж сама блокада, пересування вантажів. Я трохи розділяю поняття блокади взагалі зони антитерористичної операції – її не існує і контрольно-пропускні пункти працюють у штатному режимі. Люди пересуваються без будь-яких перешкод. Якщо відсутні обстріли і загроза їхньому життю. Але ж товарне сполучення зараз блокується, тому що ніхто не розуміє – що це за товар і на підставі чого він пересувається з одного боку на інший, з окупованої території на неокуповану і навпаки. Тому це теж може бути обумовлено зростанням кількості обстрілів і загостренням ситуації на Сході України.

ЗСУ: поблизу Маріуполя бойовики стріляли з «Градів» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

– А хто, на Вашу думку, може взагалі допомогти вирішити цю ситуацію, або вплинути на неї? Ось зустрілися у Берліні президент України з канцлером Німеччини та іншими чільними особами тієї країни. Але ми знаємо, що Німеччина також є учасником і у переговорах у Мінську, і в «нормандському форматі». Чи можуть такі двосторонні переговори, як нинішні, якимось чином вплинути на ситуацію? Чи що, на Вашу думку, може вирішити ситуацію?

Ми повинні відповісти самі собі, а потім повідомити всю світову спільноту: або внутрішній конфлікт, або у нас збройна агресія з боку Російської Федерації

– Взагалі ситуація може вирішитися прийняттям одного рішення. По-перше, президент України мусить визначитися – або у нас мир, або війна. Ми повинні, по-перше, відповісти самі собі, а потім повідомити про це всю світову спільноту: або громадянська війна і внутрішній конфлікт, який викликаний сепаратизмом та іншими внутрішніми течіями, або у нас збройна агресія з боку Російської Федерації. І це придасть юридичного статусу в міжнародному праві цим подіям, які відбуваються на Сході України.

Олег Жданов
Олег Жданов

Доки ми не визначимося – що у нас відбуваються на Сході України, до тих пір жодна політична зустріч або дипломатична не принесе ніяких результатів

І мінський формат взагалі не дієздатний, тому що там зустрічаються і розмовляють ті люди, які не приймають рішень, взагалі ніяких рішень. Я бачу вирішення питання у переформатуванні нормандського формату. Тоді ми можемо найти якесь політичне рішення цьому питанню, коли Україна буде постраждала сторона, Росія буде як агресор, а Франція та Німеччина виступлять як миротворці в вирішенні цієї кризи. Доки ми не визначимося – що у нас відбуваються на Сході України, до тих пір жодна політична зустріч або дипломатична не принесе ніяких результатів. Бо так будемо розмовляти, як ми розмовляли всі ці 3 роки.

Голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц стурбований порушенням режиму припинення вогню на Донбасі. Про це він написав у своєму twitter. Курц наголосив, що сторони повинні в повній мірі дотримуватися режиму припинення вогню у відповідності з Мінськими угодами.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG