Доступність посилання

ТОП новини

Після Трампа перспективи України в НАТО ще туманніші – європейські експерти


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у Києві. Вересень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у Києві. Вересень 2015 року

Брюссель – І союз НАТО, і представник України при цій організації заявляють, що жодних планів обговорення системи ПРО між Україною та НАТО не було. В альянсі додають, що у них із країнами-партнерами досі не було скасовано ніяких зустрічей. Так реагують на інформацію про буцімто відкладення обговорень між Києвом і НАТО щодо протиракетної оборони в Європі. Тим часом, плани президента Петра Порошенка провести референдум щодо членства в альянсі європейські експерти оцінюють, як суто символічні.

Жодних планів щодо консультацій між Україною та НАТО щодо системи натовської протиракетної оборони не було. Про це заявив Радіо Свобода Єгор Божок, виконувач обов’язків голови Представництва України при НАТО, коментуючи інформацію щодо відкладення переговорів представників альянсу та Києва про використання системи ПРО в Європі.

Єгор Божок
Єгор Божок

Український дипломат пояснює, що в України та НАТО є значно нагальніші теми для переговорів.

У нас на порядку денному інші, більш важливі на сьогодні теми, зокрема безпекова ситуація в Чорноморському регіоні, поглиблення взаємодії між Україною та НАТО з метою посилення безпеки та стримування агресії в Чорному морі
Єгор Божок

«Ми не планували й не обговорювали з НАТО питання консультацій по ПРО, – пояснив дипломат. – У нас на порядку денному інші, більш важливі на сьогодні теми, зокрема безпекова ситуація в Чорноморському регіоні, поглиблення взаємодії між Україною та НАТО з метою посилення безпеки та стримування агресії в Чорному морі. А про наслідки розміщення ПРО в Румунії не було ні розмов, ні планів проводити такі розмови».

«Не знаю, звідки журналіст взяв цю інформацію», – констатує Єгор Божок.

Консультації та співпраця НАТО з партнерами тривають

Водночас офіційний представник НАТО на умовах анонімності заявив Радіо Свобода, що «жодна зустріч із жодною країною не була скасована», а консультації і співпраця з партнерами НАТО продовжуватимуться.

«НАТО визнає і поважає інтереси інших країн щодо систем протиракетної оборони НАТО. Останніми роками ми обговорювали питання ПРО з нашими партнерами і продовжуємо взаємодію з цього питання, адже метою НАТО є, наскільки це можливо, зберігати прозорість щодо ПРО, особливо в період, коли ми підвищуємо нашу обороноздатність», – повідомив представник НАТО.

Напередодні видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела в НАТО повідомило, що через політичну чутливість питання залучення України до переговорів щодо ПРО та побоювань надмірної реакції з боку Росії представники Північноатлантичного альянсу відклали заплановані переговори з Києвом.

Також зазначалося, що деякі дипломати схильні вважати, що обережний підхід до обговорення ПРО з Україною має сенс, якщо альянс хоче уникнути подальшого підриву відносин із Росією. Але інші союзники побоюються, що альянс ризикує, проявляючи нерішучість у допомозі такому партнеру як Україна.

Натомість в інтерв’ю німецьким ЗМІ президент України Петро Порошенко заявив про наміри організувати референдум щодо майбутнього членства держави в НАТО.

Перспективи українського членства в НАТО все більш сумнівні

Чи може позитивний результат цього всенародного волевиявлення влинути чи пришвидшити вступ України до НАТО? Європейські експерти кажуть, що якщо раніше це може й мало б якийсь відгук серед держав-союзниць НАТО, то з приходом президента США Дональда Трампа такі перспективи виглядають ще туманніше. До того ж, говорить аналітик із Європейського політичного центру Аманда Поль, невиконання обіцянок, даних Україні та Грузії на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році, вдарило по довірі до цілого альянсу.

Аманда Поль
Аманда Поль

Хоча дехто з членів альянсу і був би радий бачити Україну в НАТО, це не є позицією всього альянсу, а особливо його найбільшого члена – нинішніх Сполучених Штатів
Аманда Поль

«Ще до адміністрації Трампа, шанси України приєднатися до НАТО були дуже малі. А нині вони зменшилися ще більше, – повідомила Поль. – Тож референдум не матиме жодного впливу. Хоча дехто з членів альянсу і був би радий бачити Україну в НАТО, це не є позицією всього альянсу, а особливо його найбільшого члена – нинішніх Сполучених Штатів».

Аманда Поль припускає, що Порошенко таким чином, можливо, хоче надіслати Трампу свій сигнал, але в досягненні бажаного результату експерт сумнівається.

Референдум про Україну в НАТО принесе сум’яття без конкретних результатів експерт

Експерт брюссельського аналітичного центру «Група з досліджень та інформації щодо миру та безпеки» (GRIP) Федеріко Сантопінто каже, що український референдум дещо збентежить членів НАТО, але вступ України до альянсу далі залишатиметься поза порядком денним цієї організації.

Не думаю, що референдум просуватиме українське питання. Тож, як на мене, це буде здебільшого символічна ініціатива Порошенка для чинення тиску
Федеріко Сантопінто

«Це, можливо, й внесе в НАТО деяке сум’яття, але не думаю, що референдум просуватиме українське питання. Тож, як на мене, це буде здебільшого символічна ініціатива Порошенка для чинення тиску, однак, не впевнений, що вона дасть якісь конкретні наслідки», – пояснив експерт.

Сантопінто зауважує, що у нинішній ситуації непевності у відносинах як всередині НАТО, так і між ЄС та США, не лише позиція України, але й цілої об’єднаної Європи значно послаблюється.

У Брюсселі переконані: політика Дональда Трампа щодо поліпшення відносин із Москвою підриває позиції НАТО, тож європейці у своїй жорсткій позиції щодо агресії Росії можуть просто опинитися з Кремлем віч-на-віч. Експерти наголошують, що все через те, що нинішня адміністрація США поставила під питання багато речей, які у євроатлантичних відносинах донині не викликали жодних сумнівів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG