Доступність посилання

ТОП новини

Відлуння Авдіївки в окупованому Донецьку


Закривавлений уламок – наслідок обстрілів Донецька
Закривавлений уламок – наслідок обстрілів Донецька

Від початку загострення в Авдіївці від обстрілів та вибухів здригався й окупований Донецьк. Відстань між містами – усього 20 кілометрів. Як переживали ескалацію конфлікту по той бік лінії фронту, з’ясували журналісти «Донбас.Реалії».

​«Не знаю, може, мама в сорочці народила, дивом залишився живим», – розповідає про ранковий обстріл, ледь оговтавшись від шоку, донеччанин Олександр.

На подвір’ї – напівзруйновані будівлі, потрощені гілки дерев та закривавлені металеві уламки снарядів.

Олександр, житель Донецька
Олександр, житель Донецька

«Опритомнів, встав – у вухах дзвенить, в очах пелена. Обличчя снігом розтер, підбіг: «тітко Валю, тітко Валю»… Чоботи стирчать, а її вже немає» – продовжує чоловік.

30 січня – на непідконтрольній Україні території, в Макіївці – загинула жінка. Того ранку вона, як і більшість її сусідів, пішла по дрова, щоб обігріти оселю. Однак додому вже не повернулася.

«У нас же немає ні центрального опалення, ні газу, тому ми ходимо за вугіллям, за дровами, «жужалкою». Отак пішли кілька людей: хто «жужалку» виносити, хто по дрова. А Валя висипала «жужалку» і пішла в повітку. І ось як жахнуло там! І одразу влучило в неї, встигла лише відкрити хлів!» – розповідає Алла Миколаївна.

Пошкоджена будівля Макіївської лікарні № 5
Пошкоджена будівля Макіївської лікарні № 5

Через обстріли тимчасово евакуювали усіх пацієнтів Макіївської лікарні № 5. За попередньою інформацією, тут двох людей поранило і одна жінка загинула.

«Одразу ж зателефонували ось до інфекційного відділення і з водолікарні, що у нас є пошкодження, дав команду тимчасово припинити амбулаторний прийом, співробітників і пацієнтів пустили в напівпідвальне приміщення, де у нас обладнано бомбосховище», – каже головний лікар Макіївської міської лікарні № 5 Олександр Щітько.

І якщо у центрі Донецька спокійно, то жителі околиць міста викладають в мережу відео обстрілів. На кадрах – зенітно-ракетні установки, які стріляють поруч з житловими кварталами.

Наслідки обстрілу Донецька
Наслідки обстрілу Донецька

​Олена якраз живе на околиці Донецька. Каже: останніми днями доводиться завжди бути напоготові.

«Страшно. Ось вчора почали стріляти «Гради», ми вже тільки «бац» – вже стоїмо, біжимо до підвалу. Сумки, речі у нас завжди підготовлені. Ми вже досвідчені, можна сказати», – розповідає Олена.

Жінка показує темне підвальне приміщення – сюди родина спускається, щойно починаються обстріли. Підвал розділили на кілька частин. Тут стоять навіть ліжка.

Жителька Донецька Олена у підвалі. Тут її родина переховується від обстрілів
Жителька Донецька Олена у підвалі. Тут її родина переховується від обстрілів

«Дивіться. Тут ми і перечікуємо, тут ми спали, їли. Тут більш-менш тепло, ось проходить тепломережа. Труба тепла, тобто тут у нас тепло», – каже жінка.

Через бойові дії кілька районів Макіївки і Донецька залишилися без води і світла. Снаряди пошкодили фільтрувальну станцію в Ясинуватій. Пізніше подачу електрики та води у міста відновили.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Антоніна Маровді

    Керівник і автор проєкту #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»).

    Закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка за спеціалізацією «телевізійна журналістика». Магістр. Працюю з Радіо Свобода з 2016 року. Сценарист фільму «Вантаж 200. Дорога додому».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG