Доступність посилання

ТОП новини

У владі достатньо людей, зацікавлених у провокаціях під час акцій до річниці Майдану – Іллєнко


Тиснути на владу треба, але не можна нищити державу – Іллєнко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:37 0:00

Тиснути на владу треба, але не можна нищити державу – Іллєнко

У Службі безпеки України пообіцяли вжити усіх можливих заходів для забезпечення громадського порядку та безпеки людям, які братимуть участь у заходах на вшанування пам’яті героїв Небесної сотні та річниці перемоги Революції гідності, заявив у програмі «Ваша Свобода» радник голови СБУ Юрій Тандіт. За його словами, СБУ діятиме спільно з Міністерством внутрішніх справ – розмова про координацію роботи силових відомств відбулася сьогодні. Водночас народний депутат України від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко сподівається, що влада не вчинятиме провокацій проти патріотів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Низка масових акцій відбудеться у Києві до третьої річниці перемоги Майдану та Дня героїв Небесної сотні. Починаючи вже з цих вихідних і до 22 лютого, різні праворадикальні організації, як вони себе називають, проводитимуть мітинги.

Назви організацій різні. Часто про них взагалі ніхто не знає, але гасла схожі: невдоволення владою, заклики до перевиборів парламенту і президента, боротьба з олігархами. Спільну акцію «Марш гідності» вирішили провести відомі національні об’єднання – «Свобода», «Правий сектор» та «Азов».

Своє занепокоєння всіма цими маршами та мітингами вже висловила СБУ. Лише у Києві СБУ нарахувала 18 масових акцій, у восьми з яких спецслужба побачила ознаки насильницьких сценаріїв, а три заходи начебто взагалі організовуються з території Росії.

СБУ спільно з Міністерством внутрішніх справ зроблять усе можливе, щоб заплановані у Києві заходи на вшанування пам’яті героїв Небесної сотні пройшли безпечно, каже радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

«У кожного є право вийти і вшанувати пам’ять про героїв, ми повинні вийти, – з цими хлопцями пов’язане наше життя, свобода, яку ми отримали», – сказав Тандіт. Однак він закликав усі націоналістично-патріотичні сили, які запланували такі заходи на найближчий тиждень, не забувати, що триває гібридна війна, і для провокаторів такі мітинги та акції протесту – як знахідка.

Чи потрібен Україні третій Майдан? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Реклама, яку розганяють в соцмережах, пов’язана з конкретними технологами у Москві. В одному з постів псевдоорганізаторів – пропозиція брати з собою зброю! Звісно, таким речам покладатимемо край у межах закону спільно з МВС
Юрій Тандіт

«Так звана реклама, яку в соцмережах розганяють у посиленому режимі, пов’язана з конкретними технологами у Москві. В одному з постів псевдоорганізаторів – пропозиція брати з собою зброю! Звісно, таким речам покладатимемо край у межах закону спільно з МВС», – додав Юрій Тандіт.

Покажемо нашу силу, але в рамках закону – Іллєнко

У свою чергу, народний депутат України зі «Свободи» Андрій Іллєнко погоджується, що можуть бути провокації з боку зовнішніх сил. Втім, парламентар вважає, що «в нинішній владі є достатньо людей, які можуть мислити дуже химерними категоріями і бути зацікавлені у різноманітних провокаціях – ми, на жаль, це теж бачили».

Андрій Іллєнко
Андрій Іллєнко

Дуже часто є спровоковане, необґрунтоване, грубе застосування сили з боку правоохоронних органів на акціях чи проти патріотів. Не будь-яка людина, яка назвалася патріотом, має індульгенцію, не є недоторканною. Але є конкретні факти, що це робилося систематично
Андрій Іллєнко

«Треба просто навчитися відділяти зерна від полови. Дуже хибна позиція – всіх гамузом записати у провокатори і неадеквати. Треба розбиратися в ситуації, хто організатор – реальні люди чи просто якийсь анонім? Дуже часто є спровоковане, необґрунтоване, грубе застосування сили з боку правоохоронних органів на акціях чи проти патріотів. Не будь-яка людина, яка назвалася патріотом, має індульгенцію, не є недоторканною. Але є конкретні факти, що це робилося систематично. Дуже часто це роблять люди, які раніше служили у «Беркуті», які й далі служать у поліції, які далі мають такі ж самі погляди, які при цьому говорять, що «ми мало вас там на Майдані…»!» – зазначив Іллєнко.

Народний депутат наголосив: у «Свободі» не налаштовані на жодні провокативні дії під час Маршу національної гідності, який політична партія проведе разом із «Правим сектором» і «Національним корпусом» 22 лютого на майдані Незалежності в Києві. «Акція буде мирною, з політичними вимогами, матиме попереджувальний, демонстративний характер, – підкреслив Андрій Іллєнко, – будемо показувати нашу силу, спроможність, але в рамках закону».

Арсенал впливу на владу суттєво збільшився, суспільний тиск реально працює, вважає парламентар.

(Над текстовою версією матеріалу працювала Тетяна Манільчук)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG