Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачення в корупції екс-депутата Мартиненка на тлі великого чеського бізнесу


Засідання з обрання запобіжного заходу колишньому народному депутатові із фракції «Народний фронт» Миколі Мартиненку
Засідання з обрання запобіжного заходу колишньому народному депутатові із фракції «Народний фронт» Миколі Мартиненку

Прага – Можливі корупційні схеми, у причетності до яких звинувачують колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка, сягають Чехії. Як виявляється, його бізнесові інтереси мали прямий стосунок до чеського міста Пльзень, де працює Škoda JS – одне з найбільших промислових підприємств у Чеській Республіці. Поки що на запит Радіо Свобода прокоментувати цю ситуацію прокуратура Чехії відповіді не надала. Вперше історія зі звинуваченнями в корупції на адресу Миколи Мартиненка викликала значний інтерес у чеських бізнесових колах ще наприкінці 2014 року, та з усього виглядає, що зараз вона може мати продовження.

Відоме в Чехії підприємство, точніше, акціонерне товариство Škoda JS вже 60 років займається виробництвом обладнання для атомних електростанцій. Та від 2004 року в ролі нового власника акціонерного товариства Škoda JS виступає фірма OMZ із Росії. Саме з фірмою Škoda JS, як свідчать останні події, пов’язані активні підприємницькі інтереси колишнього депутата Верховної Ради України Миколи Мартиненка.

Потрібно було координувати слідство в кількох країнах, були це не тільки швейцарці, але й чехи та українці
Павла Голцова

Історія з можливими корупційними схемами, в яких звинувачують підприємливого українського екс-депутата, не нова. Ще в 2014 році в чеських ЗМІ вперше активно заговорили про Миколу Мартиненка, зокрема, тоді його бізнесом зацікавилась швейцарська прокуратура. Понад два роки витратили не тільки українські, але й чеські та швейцарські слідчі органи, щоб точніше визначити роль екс-депутата в заплутаних схемах, в яких вбачають корупцію. На цьому Радіо Свобода наголосила, зокрема Павла Голцова, засновниця Чеського центру розслідувальної журналістики. «Потрібно було координувати слідство в кількох країнах, були це не тільки швейцарці, але й чехи та українці. А через те, що окремі команди не хотіли впливати на роботу інших, через те не говорили довго про це вголос»,– зауважила Голцова.

Однак укотре – і вже вголос – заговорили про Миколу Мартиненка чеські ЗМІ наприкінці минулого року. Тоді йшлося про нове велике замовлення, яке отримала Škoda JS від українського підприємства «Енергоатом» і де посередником виступав Микола Мартиненко. Але великого інтересу з боку чеських слідчих органів ця угода не викликала ані тоді, ані зараз. Причина – російський, а не чеський власник Škoda JS, вважає відомий чеський політолог Ондржей Соукуп.

Ондржей Соукуп
Ондржей Соукуп

Гадаю, що в чеському середовищі ця справа не знайшла достатньо відгуку тому, що «Шкоду» у нас сприймають не як чеську фірму, а як російську. Тим більше, що тоді йшлося про постачання виробів в Україну
Ондржей Соукуп

«Гадаю, що в чеському середовищі ця справа не знайшла достатньо відгуку тому, що «Шкоду» у нас сприймають не як чеську фірму, а як російську. Тим більше, що тоді йшлося про постачання виробів в Україну, а більшість чехів, чеських читачів, вважає, що там такі замовлення супроводжуються корупцією, тому особливо це нікого не дивує. Тобто, коли ця справа була відкрита і дійшло до першого звинувачення, тоді трохи щось про це написали, також про те, що йшлося про великі суми, але резонанс фактично був мінімальним», – каже політолог.

Та цього разу, на його думку, справа щодо підозр у корупції українського екс-депутата Миколи Мартиненка може мати в Чехії продовження, адже мова йде про крупне замовлення і чесько-українську співпрацю.

Я вірю, що в разі, якщо з’являться якісь інші матеріали, тоді чеська поліція займатиметься і російськими менеджерами, і менеджерами «Шкоди»
Ондржей Соукуп

«Чеська поліція повідомила, що передала свої дані українській стороні. Я вірю, що в разі, якщо з’являться якісь інші матеріали, тоді чеська поліція займатиметься і російськими менеджерами, і менеджерами «Шкоди», – зазначив Ондржей Соукуп..

Так виглядає, що не тільки на Škoda JS, але і в чеських підприємницьких колах арешт Миколи Мартиненка не залишиться без уваги. У складному українсько-чесько-швейцарсько-російському ймовірному корупційному вузлі байдужих сторін немає. Але, як наголошує журналіст-розслідувач Павла Голцова, сам факт намагання притягнути до відповідальності колишнього українського політика високого рангу, якого звинувачують у корупції, відмиванні брудних грошей, свідчить про оздоровлення в українському суспільстві.

В Україні проблемою корупції справді починають займатись. Мова не тільки про цю окрему справу, але і про ставлення до неї влади в Україні
Павла Голцова

«Гадаю, що чеське бізнесове середовище цю справу буде сприймати так, що в Україні проблемою корупції справді починають займатись, – каже вона. – Мова не тільки про цю окрему справу, але й про ставлення до неї влади в Україні. Тому гадаю, що в чеському середовищі ця справа матиме розголос, і кожен собі знову замислиться, чи варто ставати частиною корупційної схеми, чи ні».

Вже найближчим часом побачимо, чи має – і до якої міри – вплив на українсько-чеську співпрацю справа Миколи Мартиненка, звинуваченого в корупції. Адже діалог між українським «Енергоатомом» і «Škoda JS» досі був корисним для обох сторін.

Сам Мартиненко звинувачення відкидає і справу проти себе називає політичною. Також, у листі до Радіо Свобода звинувачення у корупційних діях в Чехії він назвав «помстою за відстоювання енергетичної безпеки своєї країни». Мартиненко вказує на існуючу тоді залежність України від Росії в атомній сфері та стверджує, що на посаді голови парламентського комітету з питань енергетики «відстоював участь у добудові двох реакторів на Хмельницькій атомній електростанції європейської компанії, а не російського атомного монополіста».

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG