Доступність посилання

ТОП новини

«Радикальне» збагачення: Ляшко був на допиті у НАБУ


Олег Ляшко прийшов на допит в НАБУ. Київ, 25 квітня
Олег Ляшко прийшов на допит в НАБУ. Київ, 25 квітня

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко з’явився на допит у НАБУ, куди його викликали в рамках розслідування кримінальної справи стосовно ймовірного незаконного збагачення. Він називає закиди антикорупційних органів виконанням політичного замовлення президента Петра Порошенка. В Адміністрації президента вважають такі звинувачення «фантазіями». Чи стане резонансною справа «радикального» політика, який не мав офіційного бізнесу, проте задекларував мільйони гривень?

Олег Ляшко заявив журналістам, що дізнався про справу, порушену проти нього у січні, лише кілька днів тому. За словами лідера Радикальної партії, антикорупційні органи виконують політичне замовлення президента України Петра Порошенка, прагнучи дискредитувати його особисто та його політичну силу.

Народні депутати від Радикальної партії (зліва направо): Ігор Мосійчук та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України. Київ, 16 березня 2016 року
Народні депутати від Радикальної партії (зліва направо): Ігор Мосійчук та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України. Київ, 16 березня 2016 року

Ляшко каже, що його допитували «про все на світі».

«З ким я живу, де я проводжу свій час, хто така моя дружина, хто моя мама. Про все на світі питали», – сказав депутат після виходу з офісу Бюро.

Ляшко розповів про допит у САП (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Очільник Радикальної партії називає справу проти себе «вигаданою» та такою, що не має фактів. І закликає швидше обрати незаангажованих аудиторів для НАБУ, аби ті перевірили роботу відомства.

Мене чотири години допитували типу як свідка. У якій справі? За фактом незаконного збагачення. Я питаю: якої особи? Особа не встановлена. Тоді про що ви мене допитуєте?
Олег Ляшко

«Я вимагаю від Холодницького публічно повідомити громадськість і мене, на якій підставі, і за яким фактом порушено кримінальну справу. Мене чотири години допитували типу як свідка. У якій справі? За фактом незаконного збагачення. Я питаю: чийого незаконного збагачення? Особи. Я питаю: якої особи? Особа не встановлена. Тоді про що ви мене допитуєте?» – розповідає Ляшко.

Адвокат «радикала» Андрій Мамалига каже, що у справі йдеться, що «Олег Ляшко міг зробити кримінальне правопорушення, пов’язане з незаконним збагаченням».

АП про звинувачення Ляшка у тиску: це «фантазії»

Звинувачення Ляшка на адресу Порошенка – це «фантазії», сказав завідувач відділу зв’язків зі ЗМІ Департаменту інформаційної політики АП Володимир Горковенко. Про який тиск може йтися, якщо очільники НАБУ та САП самі заявляють, що їм із Банкової не дзвонять, каже він.

«Ляшко говорив про тиск, коли ішов у Генеральну прокуратуру разом зі своєю фракцією. І кожного разу під час відвідин прокуратури говорив про те, що на нього тиснуть, що аж шкода. І кожного разу виходив живим і неушкодженим», – прокоментував для Радіо Свобода Горковенко.

За словами Ляшка, очільник НАБУ Артем Ситник напередодні допиту просив його не повідомляти медіа про призначений візит до Бюро. Проте 24 квітня антикорупціонер сам заявив журналістам про кримінальну справу щодо лідера Радикальної партії.

«З Антикорупційної прокуратури дійсно надійшла справа щодо незаконного збагачення, але вона тільки щойно надійшла. Я не готовий сказати, що відбувається у цій справі», – заявляв Ситник на брифінгу у понеділок.

Наразі і НАБУ, і САП утримуються від того, щоби розкривати деталі кримінальної справи, в якій фігурує Ляшко.

Що в декларації Олега Ляшка?

Раніше у медіа з’являлась інформація, що за минулий рік лідер Радикальної партії та його дружина Росіта Сайранен придбали нерухомості на 20 мільйонів гривень, не маючи офіційно бізнесу. Згідно з декларацією за 2016 рік, Олег Ляшко зберігає готівкою 30 тисяч доларів, 70 тисяч євро і 400 тисяч гривень.

На банківських рахунках Ляшка 390 тисяч 985 гривень і 700 тисяч доларів у державному «Ощадбанку», а також 1 мільйон 933 тисячі 853 гривні в банку «Аркада». У націоналізованому «Приватбанку» депутат зберігає п’ять тисяч гривень. Лідер «радикалів» має дві квартири в Києві площею 367 і 95 квадратних метрів, а також офіс площею 182 квадратних метри.

Розслідування «Схем» про охоронців депутатів та, зокрема, «помічників» Ляшка

Крім того, Ляшко володіє шістьма земельними ділянками в Княжичах Київської області, дачним будинком площею 296 квадратних метрів, і орендує нежитлові приміщення, частину жилого будинку і земельну ділянку під забудовою площею 0,1265 га в Козині Київської області. У власності Росіти Сайранен – земельна ділянка в Києві площею 605 квадратних метрів. Лише на оренду, комунальні та інші послуги Ляшко витратив 1 мільйон 290 тисяч гривень.

НАЗК ще перевіряє декларацію Ляшка

Перевіряти декларації депутатів на відповідність статків має Національне агентство з питань запобігання корупції. І електронний звіт Олега Ляшка поки у роботі, адже 60-денний термін розгляду ще не збіг, повідомив заступник голови відомства Руслан Радецький.

Він пояснив, що має чекати на Ляшка за законом, якщо у декларації знайдуть невідповідність:

«Адміністративна відповідальність, або якщо будуть ознаки кримінального правопорушення – передаватимуться документи до НАБУ», – сказав Радецький.

Ляшко веде стиль життя як французький мільйонер – Соболєв

Дуже логічно, що НАБУ та САП почали перевіряли статки Ляшка, адже він прийшов у парламент бідним, а тепер декларує мільйони, каже голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

«Ляшко веде стиль життя як французький мільйонер, не перебуваючи у бізнесі жодного дня. Де тут політичне переслідування?» – сказав Соболєв у коментарі Радіо Свобода.

На його думку, заяви лідера «радикалів» про те, що антикорупційні органи виконують політичне замовлення Порошенка, є підміною понять. Ці відомства вже продемонстрували, що готові відкривати кримінальні провадження проти високопосадовців, каже він.

Справа Ляшка цілком може набрати резонансу, як раніше справи відстороненого голови ДФС Романа Насірова та екс-депутата «Народного фронту» Миколи Мартиненка. У його випадку мова йде про політику як бізнес, каже експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

«Замість того, щоб служити людям, замість того, щоби займатись політичною роботою, конвертує у статки. Все задеклароване, що у нього є, про це свідчить», – зауважив Солонтай у коментарі Радіо Свобода.

Однак, чому НАБУ та САП, резюмує Солонтай, мають запитання лише до Ляшка, якщо ознаки незаконного збагачення містяться у деклараціях багатьох посадовців та депутатів?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG