Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч лідерів «нормандського формату» неможлива до виборів у Франції – Пєсков


Речник Кремля Дмитро Пєсков (©Shutterstock)
Речник Кремля Дмитро Пєсков (©Shutterstock)

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявляє, що зустріч лідерів у «норманському форматі» не можливо провести до завершення виборів у Франції.

«Щодо «нормандського формату», то буде не те щоб пауза, але зараз просто немає можливості у швидкій перспективі ініціювати його проведення, оскільки, очевидно, що спочатку у Франції вибори президента, а потім парламентські вибори. Хоча і Путін, і Меркель відзначили, що, напевно, на експертному рівні будуть люди, які зможуть продовжити приділяти увагу «нормандського формату», – заявив Пєсков, слова якого цитує агентство «РИА Новости».

У понеділок канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін зустрілися у Сочі.

Меркель після зустрічі заявила, що Україна має отримати доступ до свого кордону на сході. Вона зазначила, що немає необхідності у виробленні нових угод щодо України, а слід виконувати вже наявні мінські угоди.

Путін, своєю чергою, заявив, що українська влада втратила шанс реалізувати мінські домовленості «коли були такі внутрішньополітичні можливості».

Остання зустріч керівників держав «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії – відбулася восени минулого року. Тоді домовилися, що голови МЗС цих країн мають підготувати «дорожню карту», яка узгодила б цю послідовність виконання пунктів усіх трьох головних мінських угод: Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року. До цього часу керівники МЗС у «нормандському форматі» не дійшли згоди щодо «дорожньої карти».

Після російської анексії Криму на Донбасі триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів і невиконанні Мінських угод. Кремль відкидає ці звинувачення. Щодо Мінських домовленостей Москва заявляє, що є лише гарантом їх виконання, але не стороною і не має ніяких зобов’язань за ними.

XS
SM
MD
LG