Доступність посилання

ТОП новини

«Путін – це війна» – 81-річна російська активістка, яка раніше була його прихильницею


Ілюстраційне фото. Футболка із зображенням Володимира Путіна в Белграді, Сербія, квітень 2017 року
Ілюстраційне фото. Футболка із зображенням Володимира Путіна в Белграді, Сербія, квітень 2017 року

Єлизавета Маєтна

Тамарі Михайлівні Чечиній з підмосковного Желєзнодорожного 81 рік. Ось уже п’ять років вона виходить на всі протестні акції і відвідує процеси, де судять політичних активістів. «Мені 82-й рік, але дивитися, на що перетворюється наша країна, я не можу. Нас зараз ненавидить весь світ – тільки через цього, вибачте, упиря. Путін – це війна, без війни він не втримається при владі. Путін – це злодійство суцільне, це корупція», – заявила пенсіонерка журналісту Радіо Свобода. Колишня викладачка російської мови і літератури також розповіла, чому їй прикро за своїх однолітків і за що вона розлюбила Путіна, а також, навіщо всім незгодним потрібно «розгойдувати човен».

– Якщо чесно, мені просто цікаво стало, чому люди протестують, вирішила подивитися на все це своїми очима. Я теж стала активісткою, ходила на всі акції, шукала гроші на юристів, загалом допомагала в’язням Болотної. Коли Бориса (Нємцова – ред.) убили, мені було так погано, що не передати словами. Зараз дуже за Олексія Навального переймаюся, аби з ним нічого не сталося. А з його братом Олегом я листуюся, вже три листи від нього отримала, не втомлююся дивуватися, який він розумний, благородний та інтелігентний.

Банер акції «Набрид!»
Банер акції «Набрид!»

– Знайомі ходять з Вами на мітинги?

Вони мені кажуть: навіщо ти ходиш на мітинги, чого тобі не вистачає? А самі доношують одяг 20-річної давності, харчуються простроченими продуктами і не замислюються, що завтра їхніх онуків відправлять на якусь війну і там уб’ють. Прикро, що немає підтримки серед моїх однолітків

– Ні, що ви! Вони мені кажуть: навіщо ти ходиш на мітинги, чого тобі не вистачає? Не роздягнена, не сумуєш! А самі доношують одяг 20-річної давності, харчуються простроченими продуктами і не замислюються, що завтра їхніх онуків відправлять на якусь війну і там уб’ють. Якщо чесно, то прикро, що немає підтримки серед моїх однолітків. Одна подруга мені взагалі заявила, що я ходжу на мітинги за гроші. А я їй – які гроші, я ж не за «Єдину Росію» ходжу!

Тиснуть за будь-яке інакомислення, влада боїться свого народу, ховається за спинами ОМОНівців

Я життям не розбещена, живу одна в своїй однокімнатній квартирі, пенсії вистачає. Але справа ж тут не в матеріальному. Тиснуть же за будь-яке інакомислення, влада боїться свого народу, ховається за спинами ОМОНівців. Зараз он замовили нові водомети для розгону мітингів.

– Але Вам самій раніше подобався Путін, чому зараз Ви налаштовані проти нього?

У Путіна одна мета – збагатитись. Він вариться у своєму котлі і не хоче знати про справжнє становище у своїй країні

– Так, раніше я вважала, що раз він з КДБ, то він знає людей. До того ж, я завжди жила на периферії, в Краснодарі, а там народ завжди за владу. А тепер я розумію, що в Путіна одна мета – збагатитись. Він вариться в своєму котлі і не хоче знати про справжнє становище у своїй країні. Розумієте, у нас зараз не влада держави, а влада бандитів. У нас немає правосуддя, немає нормальних судів. Я побувала на багатьох судових процесах і все це бачила особисто. До судді говорять, а вона не чує, що їй кажуть.

– Я знаю, що у Вас зберігся шкільний щоденник за 1953 рік ...

Щоденник Тамари Чечиної за 5 березня 1953 року
Щоденник Тамари Чечиної за 5 березня 1953 року

– Так, тоді ще вчителька плакала і ходила перевіряла між рядами, хто плаче, а хто ні. Я не плакала. А ввечері випадково почула розмову батька з матір’ю. Тато, він фронтовик був, купа орденів і медалей, війну закінчив у Берліні, сказав їй тоді, що Сталін гірший за Гітлера. Я була вражена просто. А ми ж виховані на Павлику Морозові, і перша моя думка була доповісти про це куди слід. Але любов до батька все ж перемогла, нікуди я не пішла. Мама моя, до речі, не терпіла ніяких розмов проти влади, так їй радянська влада мізки забила, відразу їх припиняла. А батько мій, який комуністів ненавидів, сам вступив до партії в 1945 році, в Німеччині. А через два роки вийшов з неї, і нічого йому за це не було, фахівець він був хороший, поважали його...

«Риба гниє з голови, нами править тухла риба» – це про Путіна. Народ зараз обдурений телебаченням і не дивиться на те, що відбувається критично, хоча внутрішньо, звичайно, всі все розуміють

А одного разу, вже 80-ті були, до нас в училище прийшла комісія з перевіркою, як ми славимо партію. А в мене тема Чехов, причому тут партія? Так мені на педраді потім закинули, що недостатньо ідейна. А я їм – яке може бути вихваляння партії, якщо вона країну в глухий кут завела? Фізкультурникові нашому теж нарікали за те, що не вихваляє КПРС. І смішно, і трагічно. А я ж іще лекції з наукового атеїзму читала, я сама в Бога не вірю, ось, сміюся тепер, він мене і покарав за ті лекції – 10 років тому зірвала зв’язки, не голос тепер, а скрип. Іноді так хочеться на мітингах покричати! А нічим. Ось гасла собі зробила, ходжу з ними. Одне «Риба гниє з голови, нами править тухла риба» – це про Путіна. Є ще одне, з його портретом і підписом «Дочекаємося!». Пам’ятаєте, Путін часто говорив «не дочекаєтеся»?

Активісти на акції «Набрид!». Псков, 29 квітня 2017 року
Активісти на акції «Набрид!». Псков, 29 квітня 2017 року

Одного разу подругу свою вмовила на мітинг піти, я з плакатом, звичайно ж, була, здається, там було «Путін, досить брехати і красти», у мене шнурок на черевику розв’язався. Кажу їй – потримай плакат, дай зав’яжу. А вона ні, боїться. І нічого ти з цим не поробиш, народ зараз обдурений телебаченням і не дивиться на те, що відбувається, критично, хоча внутрішньо, звичайно, всі все розуміють.

Матеріал повністю – на сайті Російської реакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG