Доступність посилання

ТОП новини

Київ у передчутті «Євробачення-2017»


Сцена Міжнародного виставкового центру, на якій проходитиме конкурс«Євробачення-2017», Київ
Сцена Міжнародного виставкового центру, на якій проходитиме конкурс«Євробачення-2017», Київ

До першого півфіналу пісенного конкурсу «Євробачення-2017», який відбудеться у Києві 9 травня, залишається менше ніж тиждень. Проте Міжнародний виставковий центр, де спорудили арену, прес-центр, зони для фанів та співаків, уже активно працює. Конкурсанти проводять перші репетиції та прес-конференції, журналісти спілкуються між собою щодо фаворитів. Завершують останні підготування і у фан-зоні на Хрещатику: зводять сцену, розкладають намети, вішають плакати. У центрі Києва стає все більше іноземців, які приїхали до України на «Євробачення».

Пункти контролю та розставлені по всій території правоохоронці – зараз Міжнародний виставковий центр нагадує добре захищене музичне містечко. Для журналістів, фанів та делегацій конкурсантів всередині спорудили окремі зони. За тиждень до першого півфіналу там ще досить тихо, проте виконавці вже готуються до півфіналів, які відбудуться 9 та 11 травня.

Найближчими днями вони матимуть змогу провести індивідуальні репетиції на сцені із хореографом та бек-вокалістами, протестувати кілька варіантів привезених костюмів. Після цього тренування співакам покажуть перші варіанти зйомок їхнього номера, якими виступи побачать глядачі в усьому світі.

Паралельно з цим конкурсанти знайомляться з журналістами та дають прес-конференції. Скажімо, учасники білоруського гурту Naviband розповіли, що люблять Київ і вже неодноразово були в українській столиці.

«Ми вже кілька разів були на Пейзажній алеї, дуже вона нам подобається. Гарні там коти, я вже з ними сфотографувалась. Я люблю ваші вихідні – суботу та неділю, коли на Хрещатику можна прогулятись без автомобілів», – сказала Ксенія Жук із Naviband.

У прес-центрі поки небагато журналістів та розслаблена атмосфера: основні заходи розпочнуться наступного тижня. Медійники з різних країн поки переглядають «відеовізитівки» учасників, обговорюють перші брифінги та дегустують «єврокафе». Для гостей Міжнародного виставково центру склали спеціальне меню: суп можна замовити за 65 гривень, салат – 100 гривень, кава – від 20 гривень.

Україні потрібно було вкладати гроші в дороги – президент фан-клубу «Євробачення» в Україні

Підготовка до «Євробачення» на фінальних етапах, проте дрібні проблеми залишаються. Скажімо, бракує «шатлів» для преси та фанів, які їздили би з центру Києва до МВЦ і у зворотній бік. Про це говорить засновник та президент офіційного фан-клубу «Євробачення» в Україні Павло Гросул. Він їздить на «Євробачення» з 2011 року, тож має з чим порівняти підготовку.

«Кожна країна представляє «Євробачення» по своїх силах. Порівнювати складно. Скажімо, Швеція та Україна мають різні економіки та інфраструктуру. У Стокгольмі все було готово, вони виділили лише кошти на офіційні локації. А Україні потрібно було виділити з бюджету Києва гроші на ремонт доріг та додатковий транспорт», – каже він.

Та суттєвішим є те, що фінансування організації конкурсу є непрозорим, вважає Гросул. Як наслідок, українцям складно зрозуміти, чому дві тисячі проданих квитків на «Євробачення» виявились недійсними, каже він.

Фан-зону на Хрещатику відкриють 4 травня

Проте іноземні глядачі пісенного конкурсу сприймають підготовку Києва за іншими критеріями: яскравість сцени, чистота вулиць, привітність людей. Щоби насолодитись концертом мали змогу й ті, кому не вистачило квитків, на Хрещатику спорудили «євромістечко». Хоч офіційно його відкриють 4 травня, та до центру міста вже з’їхались багато іноземців та жителів інших українських міст.

«Як я уже переконалась, у Києві дуже гарно. Я планую розважитись, послухати хорошу музику. Думаю, цього року змагання буде напруженим, тому що є не один потужний фаворит», – сказала одна з учасниць словенської делегації, яка не назвалась.

Поки що букмекери називають ймовірним переможцем учасника від Італії Франческо Габбані, проте це ще не показник, вважає Павло Гросул. Їхні дані можуть змінитись, коли всі країни продемонструють репетиції. Та і перемога Джамали у 2016 році засвідчила, що коли при визначенні переможця враховують симпатії суддів та голоси глядачів, то перше місце може отримати несподіваний учасник, каже він.

Уже відомо, що в журі від України будуть поет Юрій Рибчинський, 16-річна призер конкурсу «Дитяче Євробачення-2013» Софія Тарасова, композитор і аранжувальник Сергій Грачов, продюсер Яна Прядко і радіоведучий Серж Гагарін.

Франческо Габбані, який представлятиме Італію на «Євробаченні-2017»

Шанси ж українського гурту O.Torvald перемогти досить невисокі, припускає засновник та президент офіційного фан-клубу «Євробачення» в Україні.

«Виграти у себе в країні, по-перше, майже нереально. Це вдалось лише одного разу Ірландії в 1990-х роках. Тоді був зовсім інший рівень «Євробачення». Я думаю, це буде десь як посіли «Гринджоли» – від 23 до 15 місця. Усе залежатиме від правильного промоушена», – каже Гросул.

Гурт O.Torvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»

Станом на друге травня до України приїхали майже 400 учасників «Євробачення», повідомляють у Державній прикордонній службі. А 15 іноземцям прикордонники відмовили у в’їзді в Україну із 30 квітня по 2 травня за підозрою у підготовці ними дестабілізаційних заходів.

Півфінали заплановані на 9 та 11 травня. Фінал, у якому візьмуть участь 43 країни, відбудеться 13 травня. На ньому виступлять Руслана, Джамала і гурт Оnuka, яким Національна громадська телерадіокомпанія за це заплатить 1,58 мільйона гривень, повідомляють «Наші гроші» з посиланням на систему електронних закупівель ProZorro.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG