Доступність посилання

ТОП новини

Cім речей, які варто зробити гостям «Євробачення» у Києві (світова преса)


Офіційний логотип «Євробачення-2017» на майдані Незалежності в Києві в нічний час
Офіційний логотип «Євробачення-2017» на майдані Незалежності в Києві в нічний час

Світова преса активно коментує переговори німецького канцлера Анґели Меркель з російським президентом Володмириом Путіним і їхні заяви щодо врегулювання конфлікту на сході України. Також є публікації про те, що теоретично Україна могла б стати повністю автономною в забезпеченні себе енергоносіями і навіть стати значним їх експортером на Захід. І британські часописи радять, що варто зробити зарубіжним гостям пісенного конкрусу «Євробачення» у Києві.

Сайт Al Jazeera, пишучи про переговори канцлера Німеччини Анґели Меркель та президента Росії Володимира Путіна, наголошує, що обидва лідери не бачать альтернативи Мінським угодам щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Самі ж переговори відбувалися на тлі того, що в статті називається, «напруженими відносинами між Заходом та Москвою» через конфлікти в Україні та Сирії.

У статті звертається увага на заяву Путіна, що «немає альтернативи Мінським угодам», і слова Меркель про те, що «проблемою є імплементація угоди, а не самі угоди».

Обидва лідери погодились з мирною «дорожньою картою». Мінські угоди, підписані у лютому 2015 року Україною, Росією, Німеччиною та Францією, передбачали, зокрема відведення важких озброєнь на 15 кілометрів з обох боків та проведення місцевих виборів на окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

«Ми не можемо міняти угоди чи робити якісь нові плани через те, що не можемо втілили основоположні угоди», – сказав Путін після переговорів з Меркель у Сочі, додавши, що, на його думку, уряд у Києві втратив шанс на швидше втілення угод два роки тому.

Al Jazeera зауважує, що Путін намагався дистанціювати Росію від конфлікту, наголошуючи на потребі прямих переговорів між Києвом та ватажком бойовиків на Донбасі.

А Меркель, підмічає стаття, наполягала на потребі контролю з боку Києва над неконтрольованою ним нині ділянкою українсько-російського кордону на сході. А вибори, додала німецький лідер, мають створити «легітимне керівництво» в Донецьку та Луганську.

Меркель, зауважує сайт міжнародної телекомпанії, також сказала, що якби Мінськ був втілений повністю, то тоді Заходу можна було б розглянути питання про скасування санкцій проти Росії.

Британська газета The Independent, яка належить російському олігарху Олександру Лебедєву, вміщує статтю про «тверду хватку», якою Росія тримає поставки нафти до Європи, і це, в свою чергу, загрожує енергетичній незалежності України. Так само газета говорить і про залежність Європи від російських поставок газу.

У статті говориться, що Україна втратила контроль над багатьма вугільними копальнями, які опинилися під контролем бойовиків угруповання «ДНР», яке підтримує Росія. На півдні Київ втратив контроль на Кримом, який має в офшорній частині значні запаси енергоносіїв, які, як кажуть аналітики, можуть скласти навіть конкуренцію Північному морю.

Поблизу Слов’янська на Донбасі, який ще недавно був ареною запеклих боїв, є частина запасів сланцевого газу, які оцінюються в 1,2 трильйона кубічних метрів, – це третій за запасами сланцевий ареал у Європі, але газ ніхто не видобуває через конфлікт.

Але не лише Україна, пише газета, залежить від Москви енергетично, але й більшість Західної Європи. Однією з причин, йдеться у статті, чому недавня пропозиція британського міністра закордонних справ Бориса Джонсона щодо посилення санкцій ЄС проти Росії не мала підтримки, є саме спрага німецьких великих енергетичних компаній до енергоносіїв зі Сходу.

У Г’юстоні ( штат Техас) якраз цього тижня відкривається велика міжнародна конференція, яка має поглянути на шляхи, як Україна може стати повністю енергетично незалежною і навіть стати експортером власних енергоносіїв на Захід.

Лондонський часопис Daily Express радить зарубіжним гостям пісенного конкурсу «Євробачення», які прибудуть до української столиці, зробити в Києві сім речей. А саме:

  1. Побувати на Андріївському узвозі. Це богемна вулиця завжди була осередком творчих людей.
  2. Спробувати смачну українську кухню. Українська кухня така ж смачна, як і дешева. Спробуйте вареники або перепічку, радить газета.
  3. Насолодіться архітектурою в стилі арт-нуво. Еклектичний архітектурний ландшафт Києва робить його чудовим для поціновувачів архітектури. На одній вулиці ви зможете знайти будинки в стилі бароко, а поруч – радянський багатоквартирний будинок або елегантну будівлю в стилі арт-нуво поруч з новим хмарочосом.
  4. Подивіться на золоті бані соборів. Київ називають «містом золотих куполів». Дві перлини не можна не подивитися – Києво-Печерську лавру та Собор Святої Софії. «Ви можете провести дні, милуючись середньовічними фресками й бароковими фасадами», – радить часопис.
  5. Пройдіться уздовж річки. Київ розташований на Дніпрі, і численні острови мають немало розваг. Труханів острів гарний для прогулянок та їзди на велосипедах. Влітку Гідропарк має багато водних розваг, пісочних пляжів та модних барів.
  6. Подивіться на гігантські радянські монументи. «Київ колись був третім за величиною містом СРСР, і недивно, що величезні багатоквартирні будинки, фрески в стилі соцреалізму та дивні модерністські будівлі можна знайти майже повсюди в українській столиці», – читаємо в статті. Але один монумент точно не можна пропустити – гігантську статую «Батьківщини-матері» висотою 102 метри, яка стала невід’ємною частиною київського архітектурного ландшафту.
  7. Насолоджуйтесь низькими цінами. «Київ є фантастично дешевим», – пише газета, наводячи приклад дешевого проїзду в метро або ціни квитка в оперу, який може коштувати лише 1 євро. «Їжа та готелі коштують набагато дешевше, аніж в інших частинах Європи, що робить українську столицю спокусливим напрямком для низькобюджетних подорожей», – пише Daily Express.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

​(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

Відлік до «Євробачення»: тендери, «сухий закон» і представниця Росії​

Відлік до «Євробачення»: готовність МВЦ, квитки, ремонт «Лівобережної»

Із паспортом і на велосипеді. Яким буде життя столиці під час «Євробачення»?

У новому проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG