Доступність посилання

ТОП новини

Виконавча служба примусово виселила Російський культурний центр у Львові


Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр
Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр

Львів – Сьогодні виконавча служба управління юстиції Львівщини зранку виселила з приміщення Російський культурний центр. Таким чином виконано рішення Львівського апеляційного господарського суду від 9 березня. Торік у жовтні Львівська облрада ухвалила рішення про виселення із комунального приміщення «Російського товариства імені Пушкіна», подала судовий позов і отримала позитивне рішення.

Біля колишнього вже приміщення Російського культурного центру у Львові чергують поліцейські. На дверях – нові замки. Жодних пікетів чи протестів зранку під час виселення не було. Ця будівля розташована поруч із церквою Святого Георгія Української православної церкви Московського патріархату. Сестри, які теж мали кімнату в приміщенні Російського культурного центру, перейшли в одну з церковних будівель.

Речі, які належать російському товариству, описані і залишаються у приміщенні, повідомив заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк. До речі, серед них – і бюст російського поета Пушкіна, який був наданий товариству з експозиції історичного музею.

Володимир Гірняк
Володимир Гірняк

Чиновник наголосив, що 28 квітня представники двох громадських організацій російської меншини – обласного і міського товариств імені Пушкіна, які займали приміщення, були попереджені про те, що мають звільнити будівлю.

Центр мав покинути приміщення. Вони це відмовились зробити. Тому виконавча служба сьогодні виконала примусове рішення суду. Віднині господар приміщення – Львівська облрада
Володимир Гірняк

«Це не є жодна акція проти росіян у Львові чи російського товариства. Ми як комісія облради довели, що дані організації перебували у цій будівлі незаконно, всі депутатські фракції проголосували про виселення Російського культурного центру, який тут перебуває незаконно. Рішення суду позитивне, ми пройшли апеляційну інстанцію і, згідно з рішенням, центр мав покинути приміщення. Вони це відмовились зробити. Тому виконавча служба сьогодні виконала примусове рішення суду. Віднині господар приміщення – Львівська облрада», – каже Володимир Гірняк.

Всі суди облрада виграла

Торік у жовтні депутати Львівської обласної ради ухвалили рішення – виселити з комунального приміщення «Російське товариство імені Пушкіна». Підставою стали результати перевірки депутатської комісії, яка довела, що міське і обласне товариства Пушкіна займали будівлю незаконно, також була виявлена російськомовна преса товариства. За оцінкою СБУ у Львівській області, редакційна політика велась «цілеспрямовано, усвідомлено, з метою приниження української нації, її історичного минулого, її державності і суверенітету». Львівська облрада виграла усі судові позови щодо виселення російських товариств із приміщення комунальної власності.

«Ці люди, які там перебували, не відображають думку російської громади. Це було «антиукраїнське кубло», – каже Володимир Гірняк.

Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр
Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр

Голова міської організації «Російське товариство імені Пушкіна» Альберт Астахов у коментарі Радіо Свобода наголосив, що знав про рішення суду про виселення до 28 квітня з приміщення.

Але нам повідомили, що робитимуть виселення після 9 травня
Альберт Астахов

«Але нам повідомили, що робитимуть виселення після 9 травня. Але комусь потрібно було нам, російській громаді, зіпсувати настрій до святкування Дня перемоги. Все зранку заварили, опечатали. Вся ситуація довкола Російського культурного центру і російського товариства – це русофобія і ксенофобія», – наголосив Альберт Астахов.

Будівлю поруч із церквою Святого Георгія Російський культурний центр займав із 1990 року. З 2006 року її не могли між собою поділити обласне і міське російські товариства імені Пушкіна, які між собою ворогують і звинувачують один одного у рейдерському захопленні приміщення. На площі понад 400 квадратних метрів господарювали, тобто мали одну юридичну адресу, шість російських організацій, які об’єднують близько чотирьох тисяч росіян. А загалом у місті проживає, за даними Асоціації культури та освіти «Русский дом», близько 70 тисяч етнічних росіян.

У Львівській облраді готові надати дві кімнати для російської патріотично налаштованої до України громади, яка працюватиме відтепер у рівних умовах, як і решта товариств нацменшин. Нині на Львівщині діє 40 організацій нацменшин.

Днями депутатська комісія складе кошторис для ремонту приміщення, яке перебуває у занедбаному стані. Спільно активісти вирішуватимуть, які громадські організації, пов’язані з АТО, стануть новими господарями звільненого приміщення. На сьогодні є чимало громадських організацій, охочих взяти участь у конкурсі. Звучать різні ідеї. До того ж, Львів має гарний приклад з історії, коли у місті до 1939 року діяв Дім інвалідів, який був місцем для ветеранів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG