Доступність посилання

ТОП новини

«Нічні вовки», які «демонструють імперськість Кремля», знову хочуть потрапити до Праги – Літвін


Минулого року «Нічним вовкам» теж не були раді в столиці Чехії. Прага, 7 травня 2016 року
Минулого року «Нічним вовкам» теж не були раді в столиці Чехії. Прага, 7 травня 2016 року

У суботу, 6 травня, байкери прокремлівського клубу «Нічні вовки» планують проїхатися центром Праги – Вацлавською площею. Свою акцію в столиці Чехії вони запланували в рамках мотопробігу, під назвою «Дороги перемоги – на Берлін» (у столиці Німеччини вони планують бути 9 травня, коли в Росії святкують День перемоги).

Минулого року в Празі проросійських байкерів зустріли демонстранти, які скандували «Додому, окупанти!», «Чемодан, вокзал, Росія!» і «Свободу кримським татарам!». Якою ж буде зустріч «Нічних вовків» цього разу в Празі? Хто готується зустріти їх у центрі чеської столиці цього разу? Хто ці люди – чи це чехи, члени громадських організацій, чи ж росіяни, які живуть за кордоном? Чи ж просто ті, кому не подобається сучасна російська військово-пропагандистська символіка?

На ці запитання Російської служби Радіо Свобода відповідав громадський активіст, організатор празького фестивалю російської культури Kulturus Антон Літвін.

На 90 відсотків – це чехи. Звичайні пражани, які у вихідний приходять для того, щоб висловити свою незгоду, обурення і антипатію до такого прояву російського вторгнення

– На 90 відсотків – це чехи. Активісти готують наочну агітацію, якісь плакати, прапори та інше. Але переважно це – абсолютно звичайні пражани, які у вихідний приходять для того, щоб висловити свою незгоду, обурення і антипатію до такого прояву російського вторгнення. І це насправді дуже важливе питання. Тому що, наприклад, минулого року я звернув увагу і запитував активістів, запитував чехів – чому немає чеських прапорів на Вацлаваку (так у Празі називають Вацлавську площу – ред.)? Тобто були які завгодно. Наприклад, я був з прапором кримськотатарським, було багато американських, було багато українських.

І резонне запитання – чому ж немає чеських? І вони відповіли: ці «вовки» їдуть з державними прапорами Росії і Чехії, і для того, щоб себе відокремити від них, щоб було зрозуміло: хто з ким і проти кого. Тому вирішили не виходити з державними чеськими прапорами. Здебільшого з українськими були – загалом як символ такого опору.

Демонстративна зневага викликає обурення

– Цього року вони і з радянською символікою їдуть…

– Того року вони теж були з червоними радянськими прапорами, і це дійсно кричуще. Тому що це свідчить не тільки про те, що вони не розуміють, куди вони приїхали і в який день, а показує демонстративне нехтування цінностями історії тієї країни, куди вони приїхали в гості, і саме ця демонстративна зневага і викликає обурення.

Антон Літвін
Антон Літвін

– Чому ж їм не можна з’являтися в центрі Праги? Чому їхня поява викликає таку відразу?

Їдьте в посольство, там пируйте, робіть шашлики, піднімайте будь-які радянські прапори

– Питання руба стоїть саме про центр міста, про Вацлавську площу. Будь ласка, їдьте в посольство, там пируйте, робіть шашлики, піднімайте будь-які радянські прапори чи вклоняйтеся могилам, яких дуже багато в Чехії, загиблих 9 травня (і після цього) радянських воїнів.

Протести чехів викликає насамперед демонстративний проїзд таким святим місцем, де були спалення Яна Палаха і Яна Заїца, Вацлавська площа

Але протести чехів викликає насамперед демонстративний проїзд таким святим місцем, де були спалення, як відомо, Яна Палаха і Яна Заїца, виступала величезна кількість важливих політичних і громадських діячів. Вацлавська площа є буквально серцем Чехії. Це не образ, це дійсно там, де основні мітинги протестів, наймасовіші маніфестації громадські – вони були переважно на Вацлаваку.

І саме тому такий демонстративний проїзд таких наполовину мілітаристських, наполовину якихось гопницьких, хуліганських забав з радянською символікою, які, до того ж, абсолютно очевидно, відображають не пам’ять про Другу світову війну і перемогу над фашизмом, а саме імперськість сьогоднішнього Кремля. Саме це викликає роздратування – це дуже м’яко сказано. Практично презирство, ненависть – тут будь-яке слово підійде. Реакцію чехів на цей проїзд, звичайно, складно передати словами. Це треба бачити відео і дивитися хроніку.

У 2015 році після масових протестів жителів Польщі, Німеччини та Чехії, «Нічних вовків» зупинили на кордоні Білорусі та Польщі й анулювали в’їзні візи. Однак найбільше байкерів тоді обурило те, що їх обшукали – «кожну шкарпетку і косметичку».

Голова клубу Олександр «Хірург» Залдостанов тоді в інтерв’ю місцевим журналістам заявив, що причиною заборони була «русофобія»:

Залдостанов є одним із лідерів прокремлівського руху «Антимайдан». США і Канада внесли його до списку санкцій щодо осіб, «причетних до дестабілізації ситуації в Україні і анексії Криму».

На початку тижня – 1 травня 2017 року – польські прикордонники знову не пропустили «Нічних вовків» на територію ЄС.

Причиною відмови в’їзду на територію ЄС польські прикордонники назвали «підозру в причетності до екстремістської організації».

Представники прокремлівського байкерського клубу вже третій рік поспіль намагаються напередодні 9 травня провести мотопробіг від Москви до Берліна.

У квітні 2017 року представники «Нічних вовків» оголосили на своєму сайті, що в травні втретє спробують «взяти Берлін». Вони анонсували участь в мотопробігу до 20 тисяч байкерів, представників «різних регіонів, в тому числі Чечні», а також те, що організацією мотопробігу в Європі цього разу займається головний радник департаменту з гуманітарного співробітництва та прав людини МЗС Росії Сергій Морозов.

За даними Фонду боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального, «Нічні вовки» отримують багатомільйонні гранти з федерального бюджету Росії.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG