Доступність посилання

ТОП новини

«Безсмертний полк» під пильним оком «Азова» в Харкові


учасники минулорічної акції «Безсмертний полк» у Києві 9 травня
учасники минулорічної акції «Безсмертний полк» у Києві 9 травня

У Харкові святкування Дня перемоги відбуватиметься під пильним контролем правоохоронців та патріотичних громадських організацій, таких як «Азов». Тут обіцяють не дозволити провокацій під час урочистого покладання квітів на меморіалі «Слави». Спеціальні патрулі реагуватимуть лише на «георгіївські стрічки» та агресивні антиукраїнські гасла і обіцяють не чіпати людей з портретами рідних ветеранів. Тим часом в громадській організації «Безсмертний полк» офіційно відмовилися влаштовувати ходу з фотографіями та портретами дідів, але натякають, що подібна хода може виникнути стихійно, коли звичайні люди таки зберуться в колону і підуть гуртом до могили «Радянському солдату».

На сторінці українського осередку «Безсмертного полку» від минулого тижня міститься звернення очільника всеукраїнської громадської організації Юрія Деркача, де він наголошує на тому, що кожна людина яка прийде до пам’ятника воїнам покласти квіти, стане «частинкою» так званого «Безсмертного полку». Збір людей призначений на 8:30 ранку, а саме урочисте покладання квітів на меморіалі «Слави» розпочнеться о 9-й годині. Водночас, як наголошує начальник департаменту внутрішньої політики Харківської обласної державної адміністрації Ігор Ісаєнко, офіційної заяви щодо цієї акції до органів місцевої влади не надходило. «Відповідно й дозволів на ходу «Безсмертного полку» не надавали», – повідомив чиновник.

Тим часом лідер «Безсмертного полку» Юрій Деркач у коментарі Радіо Свобода розповів, що колону з портретами пращурів його організація не організовує, а за самоорганізацію більш ініціативних громадян не відповідає.

З огляду на те, що у нас чимало «шизофреників», ми не формували ніяких колон. Ми просто закликали людей промити свої мізки і прийти покласти квіточки до меморіалу «Слави»
Юрій Деркач

«З огляду на те, що у нас чимало «шизофреників», ми не формували ніяких колон. Ми просто закликали людей промити свої мізки і прийти покласти квіточки до меморіалу «Слави». Хочте приходьте і ми підемо разом. Все буде, як зазвичай, у минулих роках», – зазначив Юрій Деркач.

Громадська організація «Безсмертний полк» офіційно зареєстрована саме у Харкові. Засновниками організації є крім Юрія Деркача, Дмитро Ніколаєв та Юрій Гольцев. Сам Юрій Деркач не приховує, що часом їздить так контрольовані бойовиками угруповань «ЛНР» та «ДНР» території для зустрічей з сепаратистами та їхніми ватажками.

У Харкові громадська організація «Безсмертний полк» де-юре з’явилася 9 листопада 2016 року. Як стверджує Юрій Деркач, до організації при оформленні документів в Департаменті реєстрації міської ради не було жодних застережень.

«Абсолютно без проблем. Навіть хабара не довелося давати. Це ж міжнародна організація», – повідомив Деркач.

Головні заходи 9 травня відбуватимуться на території меморіалу «Висота маршала Конєва», що в передмісті Харкова, та на меморіалі «Слави». Усіх, хто прийде на покладання квітів, пропускатимуть через спеціальні рамки металошукачів. Цього дня громадський порядок охоронятимуть понад 3,5 тисячі поліцейських, нацгвардійців, курсантів профільних університетів. Їм допомагатимуть активісти «Азову» та «Правого сектора».

За словами голови харківського осередку Цивільного корпусу «Азов» Олега Ширяєва, під час інструктажу він закликав хлопців уникати конфлікти, натомість звертати увагу патрульних поліції на людей із «георгіївськими стрічками» та іншою провокуючою символікою або агресивною поведінкою.

Ми повинні реагувати не як представники силового блоку – забрати цю стрічку, відлупцювати людину, цього діда або бабу, а ми повинні запросити поліцію і звернути увагу на це поліцейських
Олег Ширяєв

«Ми розуміємо, якщо людина роздрукувала портрет діда, прадіда чи родича, який воював і загинув у роки Другої світової війни або просто ветерана, та немає в цьому нічого протизаконного. Це в мене не викликає негативу. Але, якщо там присутня «георгіївська стрічка», то це те саме, що червона ганчірка для бика. Я на інструктажах хлопцях кажу, ми повинні реагувати не як представники силового блоку – забрати цю стрічку, відлупцювати людину, цього діда або бабу, а ми повинні запросити поліцію і звернути увагу на це поліцейських. Все», – наголошує Олег Ширяєв.

Очільник харківських «азовівців» при цьому зауважує, що його побратими не миритимуться з радикальними вчинками прихильників «русского мира», а тому діятимуть відповідно до ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG