Доступність посилання

ТОП новини

Хто відповість за побиття учасників АТО у Дніпрі 9 травня?


Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року
Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року

Дніпро – Після масових сутичок 9 травня у Дніпрі з обійманої посади звільнений керівник обласного управління поліції Дніпропетровщини. Активісти звинувачують поліцію мінімум у непрофесійних діях під час штовханини біля пам’ятника Слави і затриманні, максимум – у «підігруванні «тітушкам», які били активістів та ветеранів АТО. Ще у вівторок очільники поліції запевняли, що правоохоронці діяли на законних підставах, однак зазначали, що правильність їхніх дій з’ясує службова перевірка. У середу ж стало відомо про призначення нового керівника обласної поліції і порушення кримінальної справи проти правоохоронців – за перевищення влади.

​Відзначення 9 травня у Дніпрі цього року відбулося із цілою низкою інцидентів. Біля пам’ятника Слави стались конфлікти між активістами, серед яких були учасники АТО, і колонами двох партій – «Соціалісти» та «Опозиційний блок».

Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року
Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року

Після закликів активістів до організаторів та учасників відмовитись від використання партійної символіки і «не влаштовувати танці на кістках», сталася штовханина. Із колони, організованої «Опозиційним блоком», вискочили молодики спортивної статури із помаранчевими квадратами на грудях, розпочалася бійка. Постраждало кілька людей, у тому числі ветерани АТО.

«Урок» для поліції Дніпра

Активісти звинуватили поліцію у бездіяльності, а то й «безпосередньому підігруванні тітушкам». Реакція у столиці Міністерства внутрішніх справ не забарилася.

Про звільнення керівництва обласного та міського управлінь поліції у Дніпрі у середу зранку на своїй сторінці у Фейсбуці написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Він повідомив, що «після попереднього розгляду по інцидентах і провокаціях у Дніпрі» підписаний наказ про звільнення з посад начальників міського та обласного управлінь поліції Ігоря Репешка та Андрія Бідила, а також їхніх заступників із забезпечення громадської безпеки. Для вивчення дій поліцейських призначено службове розслідування.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Вибачте. Сподіваюся цей урок поліцією Дніпра буде засвоєний. Як, сподіваюсь, засвоять його і політики. Зробимо висновки – будемо сильніші!» – наголосив Арсен Аваков.

Голова Національної поліції Сергій Князєв на брифінгу в Дніпрі уточнив: з посади звільнений лише керівник обласної поліції Ігор Репешко, а ще троє поліцейських високопосадовців відсторонені від виконання своїх обов’язків на період службового розслідування. За його даними, до Дніпра вже приїхала спеціальна міністерська комісія на чолі з Євгеном Ковалем, яка дасть оцінку діям поліції 9 травня.

Він також представив нового очільника поліції Дніпропетровщини Віталія Глуховерю, який вже обіймав цю посаду три роки тому

Князєв сказав, що поки не може уточнити кількість затриманих після інцидентів, адже серед них є особи «в різному статусі»: частина були доправлені до райвідділків як свідки, опитані і відпущені, частина – підозрювані. Проте, за його даними, затримання як засіб запобіжного заходу поки жодному не обрана.

Народний депутат Антон Геращенко (крайній ліворуч) та голова Національної поліції Сергій Князєв (праворуч від Антона Геращенка) під час брифінгу у Дніпрі. 10 травня 2017 року
Народний депутат Антон Геращенко (крайній ліворуч) та голова Національної поліції Сергій Князєв (праворуч від Антона Геращенка) під час брифінгу у Дніпрі. 10 травня 2017 року

«Щоб крісло нового начальника було обтягнуте шкірою його передника» – боєць АТО

Учасник АТО, громадський активіст Олег Чистопольцев, який був присутній на місці події, зазначає: ще напередодні бійці просили партійців не використовувати політичну символіку й «георгіївські стрічки» на заході. Коли ж побачили, що колони пістрявіють партійними прапорами і кульками, а в декого з людей у руках «чорно-помаранчеві» атрибути, хотіли на хвилину спинити ходу і нагадати про своє прохання. Чистопольцев зауважує: коли з натовпу вискочили люди спортивної статури, в тактичних рукавичках «із кіточками», стало зрозуміло: вони прийшли на захід з єдиною метою – бити. Поліція, зауважує Олег Чистопольцев, не перешкоджала. Поліцейські застосували гумові кийки проти активістів, а молодиків спортивної зовнішності не чіпали, ділиться враженнями активіст.

Дніпро. 9 травня 2017 року
Дніпро. 9 травня 2017 року

Він також зазначає, що однієї зміни керівництва обласного правоохоронного відомства після таких інцидентів замало, треба встановити організаторів і виконавців провокацій.

Звільнення керівника обласної поліції і призначення іншого, замало. Потрібне неупереджене розслідування і покарання винних
Олег Чистопольцев

«Насправді це все відбулося через безкарність. Досі ніхто не покараний за події 26 січня 2014 року, коли «тітушки» били людей біля ОДА. У Києві, за події на Майдані, – толком теж ніхто не покараний, і вони відчувають свою безкарність. Звісно, звільнення керівника обласної поліції і призначення іншого, замало. Потрібне неупереджене розслідування і покарання винних. Щоб крісло нового начальника було обтягнуте шкірою його передника», – сказав Радіо Свобода Олег Чистопольцев.

Встановлюються організатори

Прокуратура Дніпропетровської області відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення влади службовими особами Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області під час заходів 9 травня, повідомили у прес-службі прокуратури області.

Встановлюються організатори, особи, які безпосередньо наймали «тітушок», а також джерела фінансування тощо
Роман Токар

«Наразі перевіряються всі версії, зокрема встановлюються організатори вчинення вказаного кримінального правопорушення, особи, які безпосередньо наймали «тітушок», а також джерела фінансування тощо», – зазначив заступник прокурора Дніпропетровської області Роман Токар.

Вілкул звинувачує Філатова, Філатов – поліцію

Водночас один із лідерів «Опозиційного блоку» Олексндр Вілкул, який очолював колону демонстрантів 9 травня у Дніпрі, й якому активісти закидають причетність до організації штовханини, у середу заявив, що «провокації були організовані» мером Борисом Філатовим задля «розколу в суспільстві». Поліція ж, за його словами, діяла професійно й законно.

«Учора поліція насправді діяла за законом. Ніхто чомусь не каже про те, що було побито 6 поліцейських, що в радикалів були вилучені і ножі, і балаклави, і 10 літрів запалювальної суміші. Вони напали і отримали від поліції ту відсіч, яку мали б отримати в демократичному суспільстві. Істерика Філатова і радикалів каже тільки про одне: побити мали б не тих», – заявив Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул про події в Дніпрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

​Між тим міський голова Дніпра Борис Філатов закликав керівництво МВС «навести лад у поліції Дніпра». За його словами, 9 травня є ланкою в ланцюжку подій, що виявили «бездіяльність дніпровської поліції». Він нагадав, що досі не розслідувані випадки захоплення «тітушками» міськвиконкому, напади на працівників муніципальної поліції, посадовців та депутатів міської ради, пошкодження невідомими комунальної техніки, хуліганство на сесіях міськради тощо. «Ніхто не покараний за ці ганебні епізоди», – зазначив Борис Філатов.

Активісти і ветерани АТО вимагають неупередженого розслідування

Тим часом у середу ввечері дніпряни – учасники АТО – оголосили терміновий збір біля будівлі Оперного театру, аби «ухвалити єдині вимоги до влади».

​Під будівлею обласної поліції проводять акцію з вимогами неупередженого розслідування подій 9 травня. Організатори не включають, що вона може стати безстроковою.

У місті, яке зупинило «руську весну», ветерани АТО вже нормально не можуть вийти на вулицю. Жоден «тітушка» не постраждав, зате бійців били «від душі»
Артем Хранюк

«Ми хочемо знати, що відбулось, хто винен і кому це вигідно. У місті, яке зупинило «руську весну», ветерани АТО вже нормально не можуть вийти на вулицю. Жоден «тітушка» не постраждав, зате бійців били «від душі»... Зараз звільняють Репешка, він, мовляв, поганий, ставлять іншу людину... А треба змінювати всю систему. Треба порушити не одну кримінальну справу, зняти з посад усіх винних, тих, хто не змогли захистити ветеранів АТО», – сказав голова громадського об’єднання ветеранів АТО Артем Хранюк.

Реакція соцмереж

Звільнення керівництва дніпровської поліції після інцидентів 9 травня викликало бурхливу дискусію в соціальних мережах.

Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов заявив, що «винні – покарані», «справедливість – відновлена».

Вочевидь – змова правоохоронних органів і «тітушок»!
Гліб Пригунов

«Вчорашній прецедент з побиттям учасників АТО має однозначну оцінку: міліція повелася непрофесійно, АТОшники повелися емоційно! Політична провокація та загострення пристрастей – вирували! Вочевидь – змова правоохоронних органів і «тітушок»! Саме тому голова ОБЛ УВС пан Репешко буде звільнений! При цьому хочу відзначити, що рядові міліціонери, дійсно, виконували наказ, за те, якими методами – вони повинні нести відповідальність!» – зауважив Гліб Пригунов

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Мер Дніпра припиняє фінансування псевдоветеранських організацій після подій 9 травня​

Друга світова і псевдоветерани. «Безсмертний полк» – флешмоб Путіна за гроші бюджету України?​

Аваков звільнив чиновників поліції в Дніпрі через події 9 травня

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG