Доступність посилання

ТОП новини

Нові факти про вбивство Шеремета: «пінг-понг заяв» чи початок реального слідства?


Поліцейські на місці загибелі Павла Шеремета, 20 липня 2016 року
Поліцейські на місці загибелі Павла Шеремета, 20 липня 2016 року

Київ – Служба безпеки України не може вдаватися до самостійних слідчих дій у справі убивства журналіста Павла Шеремета, оскільки слідством керує Нацполіція, заявив журналістам очільник СБУ Василь Грицак. Але додав, що його відомство готове максимально сприяти поліцейським, зокрема щодо допиту нових свідків, серед яких і колишній працівник СБУ, якого виявило оприлюднене днями незалежне журналістське розслідування злочину. Зі свого боку, автори фільму-розслідування та колеги Шеремета говорять про непрофесіоналізм слідчих або навмисне затягування слідства. В МВС тим часом звітують, що вже доставили на допит і нового свідка, і журналістів, які його розшукали.

​Служба безпеки України готова сприяти Національній поліції України у встановленні місця перебування екс-співробітника спецслужби Ігоря Устименка, який фігурує в журналістському розслідуванні про обставини загибелі журналіста Павла Шеремета, заявив голова СБУ Василь Грицак. Але, за його словами, СБУ не може викликати Устименка на допит. Адже справу про вбивство Шеремета розслідує Нацполіція, а СБУ може лише допомагати в цьому.

Василь Грицак
Василь Грицак

«Справа розслідується Нацполіцією… Ми спілкувалися з керівником Нацполіції. І посприяємо тому, щоб встановити місце перебування Устименка (свідка закладання вибухівки до машини журналіста Павла Шеремета – ред.). Ми не можемо викликати Устименка на допит, не маючи доручення слідчого Нацполіції», – сказав Грицак 15 травня в Києві.

Грицак заприсягся представникам медіа, що Устименка, машина якого була припаркована біля місця закладання вибухівки до автівки Шеремета, звільнили з СБУ у квітні 2014 року і він вже не є навіть позаштатним агентом цієї спецслужби.

Журналісти проекту «Слідство.Інфо» разом із представниками міжнародної мережі розслідувачів OCCRP 10 травня презентували у Києві документальний фільм про вбивство журналіста Павла Шеремета. Автори фільму-розслідування «Вбивство Павла» заявляють, що знайшли деталі, на які офіційне слідство не звернуло увагу.

Так, автори стверджують, що встановили осіб, які у ніч перед вбивством перебували біля будинку, де проживав Павло Шеремет. За версією авторів фільму, ці особи можуть бути як свідками, так і співучасниками подій тієї ночі, проте правоохоронці на час виходу фільму їх не допитували.

Журналісти зазначають, що до виходу фільму не розкривали виявлених фактів перед офіційним слідством, проте звертались до СБУ, Генпрокуратури та МВС та особисто до президента України з проханням відповісти на запитання у справі Шеремета. Деякі звернення, за словами авторів фільму, залишились без відповіді, на деякі – отримали відмову.

Співавтор фільму-розслідування «Убивство Павла» Дмитро Гнап у розмові з Радіо Свобода поставив під сумнів правдивість заяв Василя Грицака про нові факти у справі.

«СБУ має повноваження для допиту Ігоря Устименка окремо від Нацполіції. Бо працівники СБУ є у міжвідомчій слідчій групі щодо цього злочину. І невідомо, вірити чи не вірити Грицаку на слово, що Устименко нині не є працівником СБУ. У висновках нашого фільму ми не кажемо, що СБУ причетне до злочину. Ми говоримо, що колишній чи нинішній працівник – важливий свідок. І його не допитали», – зазначає Дмитро Гнап.

Журналіст також запевнив, що він з колегами продовжуватимуть розслідування злочину. І водночас звинуватив представників силових структур у тому, що вони кілька днів, замість пошуку і допиту нових свідків, займаються «пінг-понгом заяв, а тим часом Устименко може опинитися хоч на Мадагаскарі».

Авторами фільму «Вбивство Павла», крім Дмитра Гнапа, є Анна Бабінець, Олена Логінова, Влад Лавров, а режисером є американець Метт Сарнецкі.

Втім, речник Нацполіції Ярослав Тракало 15 травня заявив, що колишній співробітник СБУ, який фігурує в журналістському розслідуванні про обставини загибелі журналіста Павла Шеремета, Ігор Устименко прибув на допит до поліції. Зі свого боку, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що слідство скоригувало свої дії з урахуванням нових фактів про убивство Шеремета, виявлених журналістами.

​Напередодні президент України Петро Порошенко заявив, що колишній співробітник СБУ Ігор Устименко 15 травня буде допитаний слідством у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Головний редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик після виходу фільму-розслідування, а також коментарів Василя Грицака щодо нього, висловила сумнів у компетентності слідства.

Севгіль Мусаєва-Боровик
Севгіль Мусаєва-Боровик

Сподіваюся, що презентація фільму та прес-конференція Порошенка пришвидшать слідство та змусять цих людей хоч щось робити
Севгіль Мусаєва-Боровик

«Те, що відбувається, і те, що не відбувається з боку слідчих – трохи дивує. Наприклад, досі не опубліковані навіть фотороботи підозрюваних, хоча є достатньо відео, на основі якого можна їх зробити. Я дуже сподіваюся, що події останнього тижня, зокрема, презентація фільму та прес-конференція Порошенка, на якій йому ставили запитання про вбивство Шеремета, дещо пришвидшать слідство та змусять цих людей хоч щось робити», – зазначила керівник «Української правди».

Севгіль Мусаєва-Боровик не виключає, що присутність Устименка на місці злочину може свідчити або про факт стеження СБУ за працівниками «Української правди», ознаки якого були й раніше, або про причетність конкретного колишнього або нинішнього працівника спецслужби до скоєння злочину.

Білоруський, російський та український журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля. Поліція кваліфікує його загибель як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. До розслідування вбивства – на прохання української влади – приєдналося Федеральне бюро розслідувань США.


6 серпня 2016 року стало відомо, що Національна поліція України проводить службову перевірку щодо можливої організації першим заступником голови поліції Вадимом Трояном незаконного стеження за керівниками інтернет-видання «Українська правда» Павлом Шереметом та Оленою Притулою. За словами Трояна, він сам ініціював таку перевірку. Він наголосив, що у Нацполіції не проводяться незаконні дії щодо журналістів та спостереження за ними.

Дії авторів фільму «Вбивство Павла» викликали критику декого з інших журналістів. Зокрема, голова громадської організації «Детектор-медіа» і керівник однойменного сайту Наталія Лигачова звернула увагу на те, що журналісти-розслідувачі знали про існування «чи то ключового свідка, а може, раптом і співучасника вбивства», але не повідомили слідчим.


На це автори фільму зауважили, що надсилали запити щодо цих фактів до спецслужб, але ті залишилися без відповіді. Окрім того, вони боялися, що знайдені ними факти до виходу фільму деякі силовики могли б використати «не на користь слідства».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG