Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: СБУ допоможе встановити місце перебування Устименка


Василь Грицак
Василь Грицак

Служба безпеки України готова сприяти Національній поліції України у встановленні місця перебування екс-співробітника спецслужби, який фігурує в журналістському розслідуванні про обставини загибелі журналіста Павла Шеремета, Ігоря Устименка, заявляє голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, СБУ не може викликати Устименка на допит, бо не розслідує справу про вбивство Шеремета. «Справа розслідується Нацполіцією… Ми спілкувалися з керівником Нацполіції… І посприяємо тому, щоб встановити його місце перебування… Ми не можемо викликати його (Устименка) на допит, не маючи доручення слідчого Нацполіції», – сказав Грицак 15 травня в Києві.

Грицак заявив, що Устименко був звільнений із СБУ у квітні 2014 року і його діяльність із моменту звільнення не має стосунку до СБУ.

Напередодні президент України Петро Порошенко заявив, що колишній співробітник СБУ Ігор Устименко 15 травня буде допитаний слідством у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Журналісти проекту «Слідство.Інфо» разом з представниками міжнародної мережі OCCRP 10 травня презентували у Києві документальний фільм про вбивство журналіста Павла Шеремета. Автори фільму-розслідування «Вбивство Павла» заявляють, що їм вдалося викрити деталі, на які офіційне слідство не звернуло увагу.

Журналісти кажуть, що встановили осіб, які у ніч перед вбивством перебували біля будинку, де проживав Павло Шеремет. За версією авторів фільму, ці особи можуть бути як свідками, так і співучасниками подій тієї ночі, проте правоохоронці їх не допитували.

У фільмі називаються імена встановлених осіб, зокрема Ігоря Устименка. З посиланням на власні джерела журналісти вказують на можливу його причетність до Служби безпеки України. «Як ми дізналися, він був працівником СБУ станом на 2014 рік. Як ми знаємо, у нас тоді змінилася влада. Можливо, це якось пов’язано із ФСБ (Росії – ред.). Ми не змогли далі докопати», – зазначила Олена Логінова, співавторка фільму.

Журналісти зазначають, що до виходу фільму не розкривали виявлених фактів перед офіційним слідством, проте звертались до СБУ, Генпрокуратури та МВС із проханням відповісти на питання у справі Шеремета. Деякі звернення, за словами авторів фільму, залишись без відповіді, на деякі – отримали відмову.

Авторами фільму «Вбивство Павла» є Анна Бабінець, Олена Логінова, Дмитро Гнап, Влад Лавров. Режисером є американець Метт Сарнецкі.

Білоруський, російський та український журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля. Поліція кваліфікує його загибель як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. До розслідування вбивства на прохання української влади приєдналося Федеральне бюро розслідувань США.

6 серпня стало відомо, що Національна поліція України проводить службову перевірку щодо можливої організації першим заступником голови поліції Вадимом Трояном незаконного стеження за керівниками інтернет-видання «Українська правда» Павлом Шереметом та Оленою Притулою. За словами Трояна, він сам ініціював таку перевірку. Він наголосив, що у Нацполіції не проводяться незаконні дії щодо журналістів та спостереження за ними.

Дії авторів фільму «Вбивство Павла» викликали критику декого з інших журналістів. Зокрема, голова громадської організації «Детектор-медіа» і керівник однойменного сайту Наталія Лигачова звернула увагу, що журналісти-розслідувачі «місяцями знали про існування чи то ключового свідка, а може, раптом і співучасника вбивства, і мовчали», при цьому «монтуючи фільм про погану роботу поліціїї і – увага – про насправді не доведену (!) причетність «головної спецслужби країни – СБУ» до вбивства».

XS
SM
MD
LG