Доступність посилання

ТОП новини

Основні запитання до слідства у справі Шеремета: чи випадкові прогалини?


Павло Шеремет. Архівне фото
Павло Шеремет. Архівне фото

Презентація розслідування вбивства Павла Шеремета, яке провели журналісти проекту «Слідство.Інфо» разом із представниками міжнародної мережі OCCRP, спричинила бурхливу реакцію передовсім у журналістській спільноті. До очільників силових відомств почали ставити запитання: як так вийшло, що слідство упустило деталі, які знайшли автори фільму-розслідування? Журналісти встановили, що в ніч, коли під машину Павла Шеремета закладали вибухівку, біля будинку журналіста перебували підозрілі особи, один із чоловіків виявився колишнім працівником Служби безпеки України. У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що вивчатимуть матеріал, зібраний розслідувачами і викликатимуть їх на допит.

​Журналісти знайшли можливих свідків або можливих співучасників організації вбивства Павла Шеремета, як виходить із розслідування. Основні запитання до офіційного слідства залишаються відкритими у фільмі, а саме: чому на певні деталі правоохоронці не звернули уваги, не допитали людей, на яких вийшли автори розслідування, не помітили важливих відеозаписів?

«Чи була це некомпетентність, непрофесіоналізм, чи слідчі Нацполіції, СБУ та Генпрокуратури банально перевантажені роботою, що справою Шеремета вони займаються «постільки-поскільки», чи, можливо, за цим стоїть певна політична воля, яка блокує перебіг справи в певному напрямку – ми ще не знаємо», – заявив журналіст Дмитро Гнап, один із авторів фільму.

«Вбивство Павла». Документальний фільм про журналіста Шеремета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:51:30 0:00

​У фільмі називаються імена встановлених осіб, зокрема Ігоря Устименка. З посиланням на власні джерела, журналісти вказують на можливу його причетність до Служби безпеки України.

«Як ми дізналися, він був працівником СБУ станом на 2014 рік. Як ми знаємо, у нас тоді змінилася влада. Можливо, це якось пов’язано із ФСБ (Росії – ред.). Ми не змогли далі докопати», – зазначила Олена Логінова, співавторка фільму.


Аваков: Немає в мене впевненості, що екс-СБУшник є таким корисним для слідства

У МВС обіцяють дослідити матеріали, зібрані журналістами, навіть ті, які не увійшли до фільму. Міністр Арсен Аваков зазначив, що на допит викличуть як авторів фільму, так і його фігурантів.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Деякі фігуранти також будуть допитані, які згадуються у цьому фільмі і до цього не були допитані. У тому числі той колишній співробітник СБУ, про якого йдеться. Немає в мене впевненості, що він є таким корисним для слідства, як наполягають журналісти, але ми вивчимо це питання», – наголосив Арсен Аваков в ефірі телеканалу «Еспресо».

Чи випадкові прогалини в роботі слідства?

Народний депутат Ігор Луценко за підсумками журналістського розслідування закликає профільний комітет Верховної Ради запросити очільників правоохоронних відомств для пояснень. Депутат дивується, що журналістам вдалося виявити такі величезні, на його думку, прогалини в роботі слідства.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Журналісти, громадськість, фактично, знову виконує ті функції, які мали бути закріплені за державою
Ігор Луценко

«Мене вразило, наскільки це є повторенням тих самих недоопрацювань слідчих, котрі були у справі про моє викрадення і справі про вбивство Вербицького. Тобто журналісти, громадськість, фактично, знову виконує ті функції, які мали бути закріплені за державою. Моє основне питання полягає в тому, чи будуть покарані винні за результатами службового розслідування. Тобто службове розслідування мусить вказати, хто винний, що не були допитані ключові свідки у цій справі», – зазначає Ігор Луценко.


Прогалини в слідстві можуть бути випадковими, а може ці матеріали вже є у справі, вважає колишній начальник Головного слідчого управління СБУ генерал-майор Василь Вовк. Те, що в зазначеному місці опинився колишній співробітник СБУ, ще не означає причетність відомства до події, додає він.

«Справа не в тому, де він служив, родився, женився, вчився. Справа в тому, що він довгий час перебував на тому місці, де було зроблено закладення вибухового пристрою, в тому числі під час підриву. Якщо це дійсно так, потрібна перевірка. Ті, хто упустив цей момент, а це важливий момент, повинні бути покарані. А тим, хто виявив, подякувати і, можливо, нагородити якоюсь медаллю», – зауважує Василь Вовк.


Автори фільму після презентації розповіли, що стикнулися із ситуацією, коли працівники СБУ вилучали в підприємців сервери з відеозаписами, а повертали повністю зачищеними, після чого навіть Нацполіція не могла отримати ці записи.

Василь Вовк пояснює, що є кілька причин такого явища: непрофесійність – провів експертизу і ненавмисно стер усе, або наявність у відомстві російської агентури – прихильників «русского мира» достатньо всюди, в тому числі, в правоохоронних органах, зазначає він.

Білоруський, російський та український журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля.

Офіційне слідство у своїх версіях вказує на російський слід у вбивстві Павла Шеремета через його професійну діяльність, опозиційну до влади Росії та Білорусі, як зазначав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раніше.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG