Доступність посилання

ТОП новини

Українські художники представлять свої роботи у штаб-квартирі ООН


Проект «Деперсоналізація», автор Віктор Сидоренко
Проект «Деперсоналізація», автор Віктор Сидоренко

Олександра Хмарна

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 16 травня відкривається виставка «Український інсайт». На експозиції представлять свої роботи четверо сучасних українських художників. Їх зможуть побачити як представники майже двохсот іноземних делегацій, так і звичайні туристи. Виставка триватиме десять днів.

Українські художники представлять свої роботи у штаб-квартирі ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Свої роботи представлять у Нью-Йорку художники Віктор Сидоренко, Олег Тістол, Микола Маценко та Валентин Попов. Про ідею проекту розповідає куратор Наталія Шпитковська.

Було б дуже добре показати позитивну сторону України
Наталія Шпитковська

«Було б дуже добре показати позитивну сторону України, тому що багато в нас проблем, і ми знаємо про це, але в нас же є і багато світлих речей. Ми проводимо виставку в штаб-квартирі ООН, де проходить дуже багато подій. Там більше 190 представництв різних країн. Навіть, якщо уявити, що кожна країна має право проведення такого проекту, то це можна лише раз на два-три роки отримати таке право», – зауважує Наталія Шпитковська.

Художник Віктор Сидоренко привіз до Нью-Йорка не новий проект. Він пропонує продовження художньої історії свого незмінного героя – «чоловіка в білих кальсонах». Цей нейтральний, знеособлений персонаж символізує для живописця трансформацію особистості у суспільстві, що змінюється. Митець уже чверть століття використовує цей образ у різних проектах і щоразу наділяє його новим змістом. Крім картини, Сидоренко презентує скульптурну композицію: п’ятеро однакових чоловіків у натуральну величину, що відрізняються лише кольором.

Якщо на першому етапі це був перехід від тоталітарних конструкцій до нових, то зараз контекст такий, що Україна піднімається від посттоталітарних до вищих конструкцій
Віктор Сидоренко

«Буде в принципі два проекти. Один проект – «Деперсоналізація» – це ці фігури, які всім відомі. Це такий своєрідний знак мій. Він у мене є транзитивним персонажем, який переходить з однієї епохи нібито в іншу. Якщо на першому етапі це був перехід від тоталітарних конструкцій до нових, то зараз контекст такий, що Україна піднімається від посттоталітарних до вищих конструкцій», – інформує Віктор Сидоренко.

Маямі, Флорида, Чикаго, і знову Нью-Йорк…

Зі свого боку, художник Олег Тістол покаже американцям спільний проект із Миколою Маценком. У їхній масштабній роботі використано автопортрет Тістола на стільці з булавою і шпателем в руці. З двох боків потрет обрамлюють орнаментальні фрагменти із серії «Неофольк» Маценка. Неприродні пастельні кольори портрета перегукуються із більш яскравими відтінками в орнаменті. Розповідає Олег Тістол.

«Автопортрет», Олег Тістол, «Неофольк», Микола Маценко (дві роботи поєднані в одну інсталяцію)
«Автопортрет», Олег Тістол, «Неофольк», Микола Маценко (дві роботи поєднані в одну інсталяцію)

«Ми вже дружимо 40 років із художньої школи і дуже багато в нас спільних проектів. Нас і запросили скоріше як творчий тандем», – каже Олег Тістол.

Творчість Олега Тістола американській публіці вже відома: художник виставлявся у Маямі, Флориді, Чикаго і в тому ж Нью-Йорку. Тож митець запевняє, що зі своєю аудиторією він знайомий.

Єдине, що у нас є пережиток Радянського Союзу, що можна дуже легко критикувати те, чого не розумієш. На Заході культура такої критики відсутня
Олег Тістол

«Справа в тому, що цивілізаційне поле у нас однакове: Європа, Америка – там мистецтво дивиться та сама публіка. І вони не дуже відрізняються від нашої публіки, яка цікавиться мистецтвом. Єдине, що у нас є пережиток Радянського Союзу, що можна дуже легко критикувати те, чого не розумієш. На Заході культура такої критики відсутня», – каже Олег Тістол.

Виставка українських художників у штаб-квартирі ООН триватиме десять днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG