Доступність посилання

ТОП новини

Україна лідирує в протидії пропаганді Кремля – ГО «Детектор медіа»


Тетяна Попова

Україна має досить високий показник щодо політичної протидії кремлівській пропаганді. Такий висновок зробила громадська організація «Детектор медіа» на основі свого дослідження індексу інформаційного впливу Кремля в чотирьох країнах: Україні, Грузії, Угорщині та Чехії.

Високий показник політичної протидії Україна здобула завдяки наявності відповідного законодавства та активності громадських організацій, зазначає програмний директор «Детектор медіа» Роман Шутов.

Дійсно Україна є лідером у плані політичної протидії
Роман Шутов

«Дійсно Україна є лідером у плані політичної протидії. Тільки в Україні існує такий потужний набір політичних рішень, який обмежує російський інформаційно-психологічний вплив», – зауважує Шутов.

Небезпека від РПЦ і пропаганди на окупованій частині Донбасу

Попри такий високий показник протидії, за результатами вимірювання Індексу інформаційного впливу Кремля, Україна посідає друге місце. Лідирує в рейтингу Чехія, а останнє місце займає Угорщина. Таку позицію України Роман Шутов пов’язує з великим впливом Російської православної церкви (РПЦ) та потужною кремлівською пропагандою в угрупованнях «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

Задля того, аби ефективно протидіяти кремлівській пропаганді, Україна мобілізувала і громадянське суспільство, і медіа, і політикум, але проблема лишається, наголошує виконавчий директор «Детектор медіа» Діана Дуцик.

Найбільші больові точки в Україні – медіа, які підконтрольні російським фінансово політичним групам, а також православна церква, проросійські політичні сили
Діана Дуцик

«Найбільші больові точки в Україні – це медіа, які підконтрольні російським фінансово політичним групам, а також це православна церква, також це проросійські політичні сили», – наголошує вона.

Натомість громадянське суспільство виявилось стійким до російського впливу. Лише в українському суспільстві пропаганда Росії виявилась ефективною. Проте для всіх країн є кілька спільних проблем, зазначає Діана Дуцик.

Дві проблеми є спільними. Уряди країн мають недостатню спроможність здійснювати стратегічні комунікації. Ми також відзначали низький рівень медіаграмотності громадян
Діана Дуцик

«Дві проблеми є спільними для всіх 4 країн – це те, що уряди цих країн мають недостатню спроможність здійснювати стратегічні комунікації, з одного боку. А з іншого, ми також відзначали низький рівень медіаграмотності громадян», – каже Дуцик.

«Росія намагається маніпулювати ЗМІ, які не є проросійськими» – Гарань

В усіх країнах медіа-простір є сприятливим для кремлівського впливу. ЗМІ повільно долучаються до антипропагандистських заходів та можуть поширювати фейкові новини, зауважує науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

Росія намагається маніпулювати ЗМІ, які не є проросійськими. Хтось, десь, сказав щось у Facebook, і солідні видання починають це обговорювати на серйозному рівні
Олексій Гарань

«Я думаю, що з підконтрольними Росії ЗМІ більш-менш ясно. Ми розуміємо, що це за видання, й відповідно до них ставимося. Я значно більшу проблему бачу в тому, як Росія намагається маніпулювати тими ЗМІ, які не є проросійськими. Достатньо, щоб хтось, десь, сказав щось у Facebook, і солідні видання починають це обговорювати на серйозному рівні», – зазначає Гарань.

Дослідження індексу інформаційного впливу Кремля громадська організація «Детектор медіа» проводили в лютому-березні цього року. Порівнювали експерти вплив російської пропаганди в політичному, медійному та громадянському вимірі. Метою дослідження є вимірювання спроможності уряду Росії впливати на процеси в інформаційному просторі інших країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG