Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: сенсаційні санкції проти Росії від Порошенка


Політична карикатура російського художника Сергія Йолкіна
Політична карикатура російського художника Сергія Йолкіна

Доброго ранку!

Заборона «ВКонтакте», «Однокласники» та «Яндекс»

Найбільш обговорювана тема – президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти низки російських компаній, зокрема це стосується і блокування таких ресурсів, як «ВКонтакте», «Однокласники», Mail.ru та сервісів «Яндекс», антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Економічні санкції також запроваджуються проти найбільших російських телекомпаній: «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», ТНТ, РЕН-ТВ, ОТР.

Інтернет-провайдери ламають голови: як їм виконувати цей рішення, адже подібного досвіду в Україні ще не було? Спеціалісти ІТ-сфери взагалі стверджують, що виконати ці дії наразі технічно неможливо в короткий термін. Чи зможуть ці обмеження запобігти впливу російської пропаганди на українців, як стверджують прихильники блокування, чи навпаки – стануть прикладами обмеження прав та свобод в Україні? Про це читайте у спеціальному матеріалі.

«Георгіївська стрічка» під забороною

Протидіяти російській пропаганді вслід за президентом вирішили і депутати, запровадивши адміністративну відповідальність від штрафу до адміністративного арешту за виготовлення й пропаганду «георгіївської стрічки». Запровадження адмінпокарання пояснюється тим, що «георгіївська стрічка» стала в Україні символом російської окупації та агресії».

Трамп видав Лаврову секрети?

Президент США Дональд Трамп міг видати надсекретну інформацію російським дипломатам – міністру закордонних справ Сергію Лаврову та послу Сергію Кисляку. Washington Post повідомляє, начебто Трамп «відхилився від плану і почав описувати деталі – в контексті терористичної загрози з боку «Ісламської держави» – про використання портативних комп’ютерів на повітряних суднах».

Прокоментував статтю й сам президент США Дональд Трамп, написавши, що мав «повне право» ділитися з Росією інформацією про боротьбу з тероризмом. А от у Кремлі статтю Washington Post назвали «повною нісенітницею». Там кажуть, що йдеться про «внутрішньополітичні розборки у Вашингтоні».

Обрати нового омбудсмена

Сьогодні збігає термін подання кандидатур на уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Поки що депутати не висунули жодної пропозиції, хоча відомо про збір підписів за дві кандидатури: депутата «Народного фронту» Людмилу Денісову та адвоката Олега Ляшка Андрія Мамалигу. Правозахисники застерігають: це свідчить про політизацію та кулуарні домовленості. Більше про це за лінком.

Янукович готується «допитувати» Порошенка

Колишній президент України Віктор Янукович хоче «викликати на допит» нинішнього главу держави Петра Порошенка. Напередодні суду у справі Януковича з'явилася заява про те, що він хоче «допитати» низку українських політиків і чиновників. Серед них, окрім Порошенка, секретар ради Національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і генеральний прокурор України Юрій Луценко. Українські експерти розцінюють це як «підігравання» Кремлю.

Намагайтесь шукати альтернативу! А хто шукає, той знаходить.

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG