Доступність посилання

ТОП новини

Санкції впливають на поведінку Путіна на Донбасі – Безсмертний


Від Порошенка під час війни чекають не блефу – Козій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:04 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Ігор Козій, військовий експерт; Роман Безсмертний, колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Ваша Свобода | Відхід Путіна з Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цілодобові обстріли, інтенсивний вогонь, зокрема з використанням 120-міліметрових мін, поновлення боїв у районі Донецького аеропорту. На думку деяких експертів, бойовики здійснюють, так би мовити, «алепізацію» Авдіївки біля Донецька, досвід, втілений недавно Росією у Сирії. Тим часом президент України Петро Порошенко розмірковував із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, як мотивувати Москву виконувати «Мінськ», і висловлював сподівання на активізацію «нормандського формату».

Олександр Лащенко: Пане Безсмертний, яка перспектива мінського процесу? У зв’язку з переговорами Порошенко-Меркель ніби оптимістичні прогнози видаються, згадують нового президента Франції, нового члена «Нормандської четвірки».

Роман Безсмертний: Події на лінії зіткнення на Донбасі і зовнішньополітичні, здійснені президентом України, кроки, які робить і збирається робити Путін, анонсований візит до Парижа – все це підготовка, екстраполяції на найближче зібрання на Сицилії «Великої сімки». Під час розгляду ключових питань там ( а вони, на щастя чи на лихо, будуть стосуватися Євразійського регіону) і буде викладатися ініціатива і позиція і української, і російської сторони. Там буде вирішуватися і доля «нормандського формату», і доля мінського процесу. Остаточна крапка буде поставлена у липні, коли в Гамбурзі збереться «Велика двадцятка». Багато говорять про можливу зустріч там президентів Трампа і Путіна. Але основні події почнуть розгортатися після зібрання «Великої сімки».

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Виходячи з того, як розгортаються події на лінії зіткнення, очевидно, що це маневри. І суть маневрів з російського боку – це показати певне затишшя. Але на цьому фоні, на фоні внутрішніх проблем, які є в Росії, Росія готується до загострення. Цей маневр, це спроба «замилити очі» всім учасникам перед «Великою сімкою», щоб спробувати вплинути на ті рішення, які можуть бути ухвалені і на Сицилії, потім – на «Великій двадцятці». Росія накопичує сили, щоб іти на загострення.

Україні треба найближчим часом здійснити цілий ряд дипломатичних зусиль, щоб заангажувати новообраного президента Франції
Роман Безсмертний

«Головною скрипкою», яка буде далі вести цей процес, буде канцлер Німеччини. А її доля залежить від того, як закінчаться восени вибори. Україні треба найближчим часом здійснити цілий ряд дипломатичних зусиль, щоб заангажувати новообраного президента Франції. Від Франції в момент цієї паузи буде залежати дуже багато. Останні три місяці візити до Вашингтона і зустрічі з Трампом, держсекретарем міністра закордонних справ України колишніх і майбутніх посадовців (а такі зустрічі відбувалися) говорить, що йде пошук нової конфігурації «нормандського формату», модифікації мінського процесу і можливих документів та можливого пошуку участі в цьому процесі США. Україна тут має пропонувати своє бачення. Невипадково такою довготривалою була бесіда президента України і канцлера Німеччини.

– Пане Козій, влітку 2017 року можливий повномасштабний наступ на Донбас із боку Росії?

Ігор Козій: Якщо і буде повномасштабний наступ, то він здійснюватиметься не бойовиками, а регулярними частинами, підрозділами Збройних сил Російської Федерації. Але в цьому є певні сумніви. Ці сумніви базуються на тому, що економічно проводити серйозний повномасштабний наступ, щоб не понести певних політичних і економічних втрат для Російської Федерації, дуже важко на сьогодні. (Зараз на окупованій частині Донбасу – ред.) два корпуси, що оцінюється у 50 тисяч. Російська Федерація готується до чогось більшого. Чи на часі це «більше» сьогодні? Я не думаю. Якщо Путін дійсно ризикне на свою політичну перемогу, а вибори 2018-го, може спробувати щось таке зробити.

Ігор Козій
Ігор Козій

Разом з тим у Росії не проста з точки зору її активності ситуація не тільки в Україні, а й в інших місцях. На жаль, побачили не зовсім зрозумілу позицію США, коли зняли з посади Джеймса Комі. Є з цього приводу неоднозначна позиція Маккейна. Щось відбувається – до кінця не зрозуміле. Чи можуть у таких умовах США відігравати для України якусь серйозну, потужну позитивну роль, залишається питанням.

– Пане Козій, на чию користь протистояння у такій формі – так, без зміни лінії фронту, але щодня обстріли, гинуть люди – бойовиків і Росії, яка за ними стоїть, чи на користь Україні?

Треба проводити реформи. Не все так просто навіть зі Стратегічним оборонним бюлетенем
Ігор Козій

Ігор Козій: Все залежить від керівництва тієї чи іншої країни. Якщо воно займає замість креативної позиції позицію базікання і забазікування ситуації, то нічого з цього не вийде. Треба проводити реформи. Не все так просто навіть зі Стратегічним оборонним бюлетенем. Ресурс, який повинен бути закладений для виконання документа, недостатній. Документ сам по собі дуже амбітний і незрозумілий.

Так ж ситуація, якщо візьмемо Річну національну програму (це з боку НАТО), як основний інструмент реформування Збройних сил, то зрозуміємо, що це знову набір гасел. На початку кожного рядка слово «реформа», однак починаєш пробувати поєднати організацію оборонного планування в системі безпеки і оборони зі звичайним стратегічним плануванням у системі держави – розумієш, що держава тільки починає розглядати питання середньострокового планування, і то не у всіх сферах.

Однозначно політичні сили несуть за це відповідальність. Петро Порошенко як Верховний головнокомандувач однозначно не може бути в стороні всіх цих процесів. Коли починає пропонувати щось суспільству, не знайшовши підтримки і ресурсів, то це виглядає більше, як блеф, ніж серйозний, потужний крок уперед.

– Пане Безсмертний, є бодай якісь формати, форми санкцій, що може зупинити агресора Путіна і примусити піти з Донбасу?

Вже запроваджені санкції світом, Європою, США досить серйозно детермінують ситуацію в Росії і поведінку Путіна
Роман Безсмертний

Роман Безсмертний: Вже запроваджені санкції світом, Європою, США досить серйозно детермінують ситуацію в Росії і поведінку Путіна. Незважаючи на те, що позиція США проявляється і акцентується на сьогодні, у Кремлі сподіваються, що зустріч у Гамбурзі зможе якимось чином вплинути на ситуацію, між Путіним і Трампом будуть досягнуті домовленості і якимось чином Росія вискочить з-під відповідальності.

Україні треба проявляти ініціативу у стосунках з ЄС і США, вести за собою – тоді вдасться виграти двобій
Роман Безсмертний

Однак США посилюють військову присутність в усьому світі, військово-політичну. З виборчої тези про можливість домовитися США перейшли до тези «визнання розбіжностей». Це означає, що у Вашингтоні взята пауза в районі рік-півтора, коли буде пошук відповіді на питання, як поводитися з Росією. Україні треба проявляти ініціативу в стосунках з ЄС, і США, вести за собою – тоді вдасться виграти двобій.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG