Доступність посилання

ТОП новини

Тіллерсон: Росія не повернеться до «Групи восьми», поки не виконає Мінські угоди


Державний секретар США Рекс Тіллерсон
Державний секретар США Рекс Тіллерсон

Допоки рівень виконання Росією Мінських угод не задовольнить українську сторону та «Групу семи», Рекс Тіллерсон не бачить Росію у вузькому колі найпотужніших країн світу

Допоки рівень виконання Росією Мінських угод не задовольнить українську сторону та «Групу семи», Рекс Тіллерсон не бачить Росію у вузькому колі найпотужніших країн світу.

Про це державний секретар США заявив журналістам під час брифінгу на борту літака, на якому президент США Дональд Трамп зараз здійснює свою першу закордонну мандрівку. У середу ввечері після зустрічі із папою Римським у Ватикані глава Білого дому вирушив до Бельгії, де у четвер братиме участь у саміті країн НАТО.

У п’ятницю Трамп поїде на Сицилію, де зустрічатиметься із лідерами іще шести найбільших економік світу. До анексії Криму та агресії на Донбасі Росія також входила до цього переліку. Стати знову «Групою восьми» «Група семи» не зможе, допоки Москва не виконає Мінські угоди, підкреслив держсекретар.

«Їх виключили з цієї групи через ситуацію в Україні. Повернутись вони зможуть, якщо вирішать цю ситуацію. Ми дуже чітко сказали, що це значить виконати Мінські угоди і відновити суверенітет України», – зауважив він.

«Тож ви не бачите повернення Росії до формату «Групи восьми»?» – уточнила журналістка.

На це Тіллерсон відповів: «Допоки ці умови не будуть виконані чи не буде певних домовленостей про те, як вирішити українську ситуацію, які задовольнять українську сторону та всі країни «Групи семи», я не очікую, що вони приєднаються до нас будь-коли».

Державний секретар США Рекс Тіллерсон (п) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі у Вашингтоні 10 травня 2017 року
Державний секретар США Рекс Тіллерсон (п) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі у Вашингтоні 10 травня 2017 року

До того, як обійняти посаду державного секретаря США, Рекс Тіллерсон очолював американську мутильнаціональну компанію Exxon Mobil. Він особисто брав участь в укладенні багатомільярдної угоди з російською компанією «Роснєфть» у 2012 році та був нагороджений російським «Орденом Дружби», зокрема й за внесок у підписання контракту.

У квітні корпорація звернулась до Міністерства фінансів США із проханням звільнити її від дій санкцій, які обмежують співпрацю із Росією через її дії щодо України. Таке рішення Мінфіну США дозволило б, серед іншого, компанії відновити роботи у Чорному морі та на Далекій Півночі Росії.

Однак міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що жодних послаблень санкцій щодо Росії не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG