Доступність посилання

ТОП новини

Ідеаліст із Білого дому. Збігнєв Бжезінський: Україна стане справжньою демократією


Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (ліворуч) і американський політолог, соціолог та державний діяч Збігнєв Бжезінський. Вашингтон, 15 грудня 2010 року (ілюстраційне фото)
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (ліворуч) і американський політолог, соціолог та державний діяч Збігнєв Бжезінський. Вашингтон, 15 грудня 2010 року (ілюстраційне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

Американського політолога Збігнева Бжезінського можна назвати одним з небагатьох ідеалістів, що коли-небудь займали високі посади в адміністрації президента Сполучених Штатів. Президент Джиммі Картер запропонував йому посаду саме тому, що світогляд Бжезінського співпадав із його власним баченням світу.

Можна сказати, що Картеру пощастило з радником з національної безпеки – але не пощастило з епохою. Його прагнення знайти спільну мову з радянським керівництвом, яке поділялося й Бжезінським, щирим прихильником роззброєння, призвело до краху політики розрядки і вторгнення Радянського Союзу до Афганістану. Повстання проти диктатури останнього іранського шаха закінчилося Ісламською революцією, жорстокої теократією і драмою з американськими заручниками. Ось чому успіхи в американській зовнішній політиці пов’язуються з наступною американською адміністрацією, адміністрацією Рональда Рейгана. Історія роботи Збігнєва Бжезінського в Білому домі стала ще одним нагадуванням про те, що досліджувати політику і брати участь у виробленні практичних рішень – це зовсім не одне і те ж.

Збігнєв Бжезінський
Збігнєв Бжезінський

І тим не менш ніхто в цілому світі сьогодні не назве Збігнєва Бжезінського невдахою. Робота з президентом США допомогла йому зрозуміти, як насправді влаштована архітектура американської влади і додала солідності прогнозам, статтям і книжкам. В політології саме так не вистачає ідеалізму, як і в самій політиці – і ця, нерідко сентиментальна, відданість цінностям робила Бжезінського особливою фігурою, справжнім патріархом у світі самовпевнених американських політичних експертів.

Але була ще одна особливість – особливість біографії, важливість співпереживання. Поляк за народженням, Бжезінський набагато краще за інших американських фахівців розумів Центральну і Східну Європу та колишній Радянський Союз. Там, де інші діяли, виходячи із прочитаного, він оперував власним сімейним і особистим досвідом. Саме тому він говорив про крах Радянського Союзу ще тоді, коли більшість політиків і експертів радила сприяти реформам Михайла Горбачова. Саме тому завжди був відданим прихильником демократії у своїй рідній Польщі. І саме тому в перші дні Майдану 2013-2014 років стверджував, що Україна стане справжньою демократією.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG