Доступність посилання

ТОП новини

Трамп, НАТО і українське питання


Президент США Дональд Трамп виступає поруч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом на початку саміту НАТО, 25 травня 2017 рік
Президент США Дональд Трамп виступає поруч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом на початку саміту НАТО, 25 травня 2017 рік

Президент США Дональд Трамп у Брюсселі провів переговори з керівництвом Євросоюзу і взяв участь у зустрічі НАТО. Подія – знакова. Трамп вперше особисто знайомиться з лідерами країн альянсу, більшість з яких відверто стривожені діями Росії поблизу своїх східних кордонів. Про що вдалося домовитися в українському питанні, і чи змінив свою думку про Росію Трамп після зустрічі в штаб-квартирі НАТО? Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» досліджували ці питання в Брюсселі.


«Невизначеність» – ось слово, яким можна охарактеризувати атмосферу, що панувала в Брюсселі, до зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу і після неї. Подія, яку починали готувати як саміт НАТО, зараз воліють радше називати просто «зустріччю». Мовляв, головним завданням було познайомитися з новим президентом США – Дональдом Трампом.

Довкола Трампа все й оберталося. Спершу – в офісах Європейського союзу. Перед зустріччю з лідерами альянсу Трамп провів переговори з лідерами ЄС – президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером. За даними джерел, представники Європейського союзу протягом години знайомили Трампа з позицією ЄС щодо ключових міжнародних питань.

Дональд Трамп зустрівся з Дональдом Туском і Жан-Клодом Юнкером в Брюсселі, 25 травня 2017 рік
Дональд Трамп зустрівся з Дональдом Туском і Жан-Клодом Юнкером в Брюсселі, 25 травня 2017 рік

І ось результат – Туск і Трамп не домовилися з приводу Росії, в той же час, президенту США і лідерам Євросоюзу вдалося прийти до єдиної думки щодо конфлікту в Україні. Що це означає і як одне не суперечить іншому – ніхто зі сторін не уточнював.

Якщо говорити про конфлікт в Україні, схоже, ми дотримуємося спільної лінії
Дональд Туск

«Я не впевнений на сто відсотків у тому, що наші позиції збігаються і що у нас єдине бачення того, що робити з Росією. Але якщо говорити про конфлікт в Україні, схоже, ми дотримуємося спільної лінії», – сказав Дональд Туск після переговорів з Трампом.

Президент США Дональд Трамп (п) і президент Європейської ради Дональд Туск (л) в Брюсселі, 25 травня 2017 рік
Президент США Дональд Трамп (п) і президент Європейської ради Дональд Туск (л) в Брюсселі, 25 травня 2017 рік

Тим більше, між Євросоюзом і США залишилася відкритою низка інших питань. Як і санкції проти Росії, які «зависли в повітрі». Про них, за даними джерел, Трамп пообіцяв подумати пізніше.

Знайомство Трампа з НАТО

Ясності від Трампа чекали і в новозбудованій штаб-квартирі НАТО на околиці Брюсселя. Те, що готувалося як cаміт, потім – як відкриття штаб-квартири, в результаті перетворилося в знайомство з Дональдом Трампом. І ось що побачили і почули союзники США.

Трамп повчав лідерів НАТО про оборонні витрати (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

«Двадцять три з двадцяти восьми держав-членів все ще не платять те, що вони повинні вкладати в свою оборону. Це несправедливо по відношенню до громадян і платників податків в США, і багато хто з цих країн заборгували величезні суми за минулі роки», – сказав президент США Дональд Трамп.

Виступ, який преса назвала «різким», генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ​ у заявах пізніше намагається пом’якшити. Мовляв, Трамп говорив про важливе. І головний підсумок дня – союзники домовилися, що збільшать фінансування своєї оборони.

Столтенберґ: НАТО хоче мати тісніше партнерство з Україною (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Головна думка залишається такою самою, як і за попередньої адміністрації США: серед держав-союзниць повинен бути справедливий розподіл тягаря
Єнс Столтенберґ

«Він висловив свої очікування, що європейські союзники й Канада повинні більше інвестувати в оборону. Однак, можливо, стиль і слова дещо відмінні від загальноприйнятих, але головна думка залишається такою самою, як і за попередньої адміністрації США: серед держав-союзниць повинен бути справедливий розподіл тягаря. Ми вже справді почали рухатися в правильному напрямку», – сказав Столтенберґ в коментарі Радіо Свобода.

Українське питання на зустрічі лідерів НАТО на порядку денному не стояло, але до нього неодноразово поверталися. Нічого нового, втім, у НАТО Україні запропонувати не готові.

«Важливо, що всі 28, а незабаром 29 держав-союзниць, – всі висловлюють рішучу політичну підтримку суверенітетові й територіальній цілісності України. Але також ідеться про політичну підтримку в пошуку мирного вирішення конфлікту через переговори й реалізацію Мінських угод, припинення вогню й відведення важкого озброєння», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Водночас аналітики кажуть: чого вже чекати Україні, якщо серед союзників зараз своїх «занепокоєнь» вистачає. Чи стане на захист партнерів нинішній Вашингтон, якщо «зелені чоловічки» з’являться, скажімо, в країнах Балтії? Про зобов’язання з колективної безпеки Трамп не говорив раніше, змовчав і цього разу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG