Доступність посилання

ТОП новини

Адвокатам Януковича буде дуже важко спростувати його провину – Березюк


Екс-президент Віктор Янукович
Екс-президент Віктор Янукович

Попри формальні процедурні порушення, заочне засудження екс-президента Віктора Януковича відповідатиме Конституції і набуде чинності. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив науковий співробітник Інституту держави і права Микола Сірий. Коли увесь світ знає, що українська прокуратура оголосила підозру президентові-втікачу, то намагання захисту «вчепитися» за формальні «відхилення» виглядають непереконливими, додає експерт. Водночас голова громадської організації «Українське юридичне товариство» Олег Березюк зауважує: Янукович вчинив низку дій, які свідчать про державну зраду. Відтак його адвокатам буде дуже важко спростувати його провину і українська прокуратура доведе його провину в суді.

– Генеральна прокуратура перерахувала цілу низку справ щодо притягнення екс-президента Віктора Януковича до відповідальності, в яких йому було оголошено про підозру. Довгий перелік звинувачень – це можливість хоч на чомусь спіймати, чи необхідність збирати і досліджувати величезну кількість доказів?

Олег Березюк: Велика кількість звинувачень не ускладнює юридичну процедуру. Навіть якщо Янукович не давав команду розстрілювати людей на Майдані, то він проявив злочинну бездіяльність, і тільки за це його вже можна судити. Він займав найвищу посаду і він відповідав за все, що відбувається в країні.

Микола Сірий: Переслідування Януковича – це великий і політичний процес, і юридичний. Важливо, щоб була збалансованість між ними. Поки що складається враження, що політичний процес домінує.

Те, що вчинив Янукович, організувавши протиправний режим, зруйнувавши основи конституційності, організувавши схеми пограбунку держави – цього всього достатньо, аби ця особа постала перед справедливим судом.

Микола Сірий
Микола Сірий

Ключове питання, яке стоїть сьогодні: судити в очному порядку чи заочному? І саме це питання буде визначальним у політичному процесі кримінального переслідування Віктора Януковича в найближчий час.

– Чи існує ймовірність того, що звинувачення проти Януковича будуть спростовані в ході судового процесу?

Микола Сірий: Захист Януковича не є основним суб’єктом цього процесу. Ним є московські консультанти і організатори цього процесу, які ведуть і супроводжують Януковича, і саме вони визначають стратегію і логіку поведінки самого Януковича в цьому процесі. Як тільки Януковичу хочеться бути в Ростовському суді і давати там якісь свідчення, вся Росія забезпечує побажання Януковича.

Надзвичайно складно було б організувати це на території іншої держави, якщо б не було відповідного супроводження. Захист Януковича буде використовувати весь арсенал можливостей. Їх ключова позиція буде полягати в наступному: якщо українська сторона здійснює засудження в особливому порядку – заочного засудження, то сторона захисту Януковича буде наполягати на тому, що він має право бути засудженим в загальному порядку.

Вони будуть робити наголос на тому, що Янукович має право, яке передбачено міжнародними стандартами, бути особисто присутнім в суді.

– Наскільки ґрунтовна і сильна база обвинувачень проти Януковича?

Олег Березюк: Адвокатам Януковича буде дуже важко спростувати його провину. Янукович вчинив низку дій, які свідчать про державну зраду. Тому, я думаю, що в судовому порядку це буде доведено.

В Росії домінує динамічний позитивізм: форма превалює над суттю. Там принцип верховенства закону домінує над принципом верховенства права. Адвокати весь час намагаються чіплятися за якісь начебто формальні порушення, які не впливають на суть. Коли весь світ знає, що українська прокуратура переслідує Януковича, весь світ чув, що говорив генеральний прокурор – так, по формі це було порушення, але по суті, Янукович знає, за що його звинувачують.

Олег Березюк
Олег Березюк

Якби він хотів отримати повідомлення про підозру, він міг би це легко зробити. Янукович не хоче ні з чим ознайомлюватися, він уникає спілкування з нашими правоохоронними органами, знаходиться поза межами юрисдикції нашої країни. Тому заочні засудження, незважаючи на формальні порушення закону, будуть відповідати Конституції і призведуть до засудження Януковича.

– Ми бачимо постійні затягування судового процесу. Хто більше зацікавлений у швидкому судовому процесі: обвинувачення, яке хоче швидше домогтися вироку? Чи захист, який після вироку зможе апелювати до міжнародних судових інстанцій?

Олег Березюк: Захист затягує процес, а прокуратура хоче його швидше завершити. Це вирок треба буде реалізовувати. Якщо буде вирок суду, то у нас буде повне право звернутися до Росії з проханням видати Януковича на основі цього вироку. Якщо Російська Федерація не виконає вимогу, то це вже –питання до міжнародних судів.

– В Інтерполі зняли Януковича з розшуку, ви вважаєте, що це аж ніяк не позначиться на розслідуванні справ проти нього?

Олег Березюк: Я в цьому впевнений. Інтерпол нікого не затримує, він просто контролює діяльність правоохоронних органів. Крім того, не треба забувати, що з кожною країною в нас є міжнародні двосторонні договори, і ці угоди ніяк не залежать – в розшуку особа чи ні.

– Захист Януковича не визнає процедуру заочного засудження. А що загалом дасть заочний вирок?

Микола Сірий: Та особа, яка перебуває за кордоном і ховається від судового слідства, вона може повернутися до країни суду, в тому випадку якщо задіяна процедура екстрадиції. Україна звернулася до Росії з вимогою здійснити екстрадицію Януковича, а Росія проігнорувала цю вимогу, вона показала, що не поважає міжнародні стандарти.

Ми вже де-факто перебуваємо в судовому процесі проти Януковича. Надзвичайно важливо забезпечити високого рівня міжнародно-правове і конституційно-правове супроводження цього процесу. Сторона Януковича маніпулює процесуальними нормами, щоб вийти на загальні висновки політично-правового і конституційно-правового характеру. Україна повинна фахово супроводжувати цей процес.

– Чим загрожує Януковичу заочний вирок українського суду?

Олег Березюк: Я погоджуюсь з тією тезою, що процес над Януковичем має бути відкритим, все суспільство має знати, що Янукович вчинив, тому чим більше засобів масової інформації буде демонструвати судовий процес в ефірі, тим краще. Я переконаний, що вирок буде обвинувальним, після вироку суду, ми будемо ставити питання про затримання Януковича і повернення в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG